Nieuw gereedschap voor wetgevingsjuristen over Europa

Contentverzamelaar

Nieuw gereedschap voor wetgevingsjuristen over Europa

Wetgevingsjuristen krijgen in hun werk steeds meer te maken met Europa. Niet alleen komt veel Brusselse wetgeving onze kant op en moet deze worden uitgevoerd, ook omgekeerd probeert Nederland (pro)actief een bijdrage te leveren aan de voorbereiding en totstandkoming van effectieve Europese regelgeving van goede kwaliteit. Van wetgevingsjuristen wordt in toenemende mate verwacht dat zij ook in deze voorfase een rol spelen. Om hen zowel bij de implementatie van Europese regelgeving als bij hun rol tijdens de voorbereiding en totstandkoming daarvan de helpende hand te bieden, heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht de Handleiding Wetgeving en Europa vastgesteld. Deze handleiding is vanaf nu ook op de ECER-website gepubliceerd.

De Handleiding Wetgeving en Europa is op 19 maart jl. tijdens de zogeheten ‘Dag van de wetgeving’ gepresenteerd en uitgedeeld aan alle aanwezigen. Het thema van deze dag was ‘Over de grenzen’ met uitgebreid aandacht voor wetgeving in relatie tot ‘de buitenwereld', waaronder de Europese Unie.

De uitgebreide handleiding is het afgelopen jaar onder auspiciën van de Interdepartementale Commissie Europees Recht ontwikkeld en beoogt praktisch gereedschap te bieden aan wetgevingsjuristen die betrokken zijn bij de voorbereiding, totstandkoming en nationale implementatie van Europese regelgeving. Hoewel de handleiding primair is bedoeld voor wetgevingsjuristen, bevat zij ook informatie waar andere overheidsprofessionals met EU-werkgebied plezier van kunnen hebben.

Volgens minister van Justitie Hirsch Ballin kan de handleiding “gezien worden als een actualisering en herziening van het Gereedschap voor de wetgevingspraktijk voor wat betreft implementatie, namelijk van het ‘Draaiboek voor de regelgeving’ en de ‘101 praktijkvragen over de implementatie van EG-besluiten’”. Belangrijk nieuw element is de koppeling met de onderhandelingsfase van Europese regelgeving, waar de handleiding ook uitgebreid aandacht aan besteedt. Betrokkenheid van wetgevingsjuristen in deze cruciale fase van EU-regelgeving kan veel voordelen opleveren bij de latere implementatie door Nederland.

Voor de volledige Handleiding Wetgeving en Europa klik hier.

Het aanvragen van een gedrukt exemplaar kan via de website van het Kenniscentrum Wetgeving waar binnenkort ook een elektronische versie van de Handleiding Wetgeving en Europa gevonden kan worden met zoekmogelijkheden en direct raadpleegbare bronnen.

De elektronische versie van de handleiding zal regelmatig via de ICER geactualiseerd worden. In dit verband nodigt het Kenniscentrum Wetgeving u van harte uit uw ervaringen met het gebruik van de Handleiding en eventuele verbetersuggesties achter te laten op bovengenoemde website via handleidingwetgevingeneuropa@kc-wetgeving.nl.