Nieuwe website EP-verkiezingen

Contentverzamelaar

Nieuwe website EP-verkiezingen

Het Europees Parlement wil de burgers van Europa extra attent maken op de Europese verkiezingen op 4-7 juni 2009. Een nieuwe website geeft uitleg over de afgelopen en de komende zittingsperiode en presenteert de beste verhalen van het Europees Parlement.

De website voor de Europese verkiezingen (een onderdeel van de huidige website van het Europees Parlement en operationeel van januari 2009 tot juni 2009) is opgebouwd rond vier hoofdrubrieken, zoals hieronder uitgelegd. Daarnaast bevat de site artikelen over verschillende aspecten van de Europese verkiezingen. Zo zijn er "Blikvangers" met een overzicht van de zittingsperiode en met de beste verhalen van het Europees Parlement in de periode 2004-2009. Bovendien is er een onderdeel "Vooruitblik", waar u de dossiers kunt terugvinden die het Parlement nog vóór de verkiezingen zal behandelen. Er is ook een gedeelte, het "nationaal nieuws", aan één specifieke lidstaat gewijd (in het Nederlands gaat het om Nederland en België), met achtergrondinformatie en reportages over de verkiezingen vanuit een nationaal perspectief.

De vier hoofdrubrieken van de website voor de Europese verkiezingen zijn de volgende:

1. "27 landen, 1 verkiezing": een interactieve kaart van de 27 EU-lidstaten, met een voorstelling van de belangrijke gegevens en de kieswetten per land (en belangrijke feiten over Europa).

2. "Waarom stemmen?": hier vindt u tien goede redenen om te gaan stemmen, een bewegende balk met gezichten en profielen van Europarlementsleden en een formulier waarmee het publiek online over een vraag mee kan debatteren.

3. "Van de ene zittingsperiode naar de andere": Samenstelling van het Europees Parlement 2004-2009 (aantal Europarlementsleden per land en per politieke fractie) en artikelen over de belangrijkste thema's van de periode 2004-2009 en over de onderwerpen die de Europarlementsleden tussen 2009 en 2014 zullen bezighouden.

4. "Resultaten": een vergelijking van Europa in 1979 en Europa in 2009, voor de verkiezingsresultaten bekend worden gemaakt (juni 2009).

Het is misschien interessant om te weten dat er artikelen over de Europese verkiezingen zijn, waarbij het publiek online commentaar kan geven. Er zijn ook opiniepeilingen.