OLAF onderzoekt beschuldigingen corruptie EP-leden

Contentverzamelaar

OLAF onderzoekt beschuldigingen corruptie EP-leden

EP-voorzitter Buzek heeft besloten OLAF, de antifraude waakhond van de EU, toestemming te verlenen een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie van vier leden van het Europees Parlement. Ze zouden volgens de Britse krant the Sunday Times geld hebben aangenomen in ruil voor amendementen op EU-wetgeving. Om het onderzoek van OLAF mogelijk te maken moest diep gegraven worden in de interne regels van het EP, die een zeer ruime uitleg van het EU-werkingsverdrag hanteren.

De Britse krant Sunday Times deed acht maanden onderzoek naar de fraudepraktijken van de vier EP-leden. Twee EP-leden legden hun functie neer. OLAF vroeg vervolgens aan EP-voorzitter Jerzy Buzek of zij onderzoek mocht doen naar de praktijken.

Volgens het EU-Werkingsverdrag (artikel 325) mag OLAF enkel onderzoek doen naar fraude en andere activiteiten die de financiële belangen van de Unie schaden. Hoewel er sprake kan zijn van een misstand, is daar op het eerste gezicht geen sprake van. OLAF drong echter toch aan op het starten van een onderzoek, en krijgt nu gelijk van het EP. Het reglement van orde van het EP (bijlage XII) verklaart dat “de verantwoordelijkheid van het Europees Bureau voor fraudebestrijding niet tot de bescherming van de financiële belangen beperkt blijft, doch zich uitstrekt tot alle werkzaamheden ter bescherming van de belangen van de Unie tegen onregelmatige handelingen die tot administratieve of strafrechtelijke vervolgingen aanleiding kunnen geven”

OLAF moet bij het onderzoek wel de immuniteit van de leden in acht nemen. De leden genieten voorrechten en immuniteiten overeenkomstig het Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Europese Unie. Pas als het EP zelf besluit de immuniteit op te heffen kan bijvoorbeeld een doorzoeking van het kantoor van een EP-lid plaatsvinden.

Buzek verklaarde ook nadrukkelijk open te staan voor strafrechtelijke onderzoeken door de lidstaten van herkomst van de EP-leden. Oostenrijk en Slovenië zouden al een verzoek hebben gedaan tot opheffing van de immuniteit van ‘hun’ EP-leden. Tevens kondigde hij aan met strengere interne regels te komen voor de leden van het Europees Parlement.

PVV-voorman in het EP Barry Madlener deed aangifte tegen de vier bij de Belgische politie.