Ombudsman beschuldigt Commissie van discriminatie naar leeftijd

Contentverzamelaar

Ombudsman beschuldigt Commissie van discriminatie naar leeftijd

De Europese Commissie discrimineert naar leeftijd bij het selecteren van vertalers. Dat heeft de Europese Ombudsman geschreven in een rapport naar aanleiding van een klacht van een freelance vertaler die vanwege zijn leeftijd van 65 jaar geen werk meer werd aangeboden. De Belg werkte maar liefst 35 jaar voor de Commissie. De Ombudsman heeft het Europees Parlement gevraagd hem in deze kwestie te steunen en hiertoe een resolutie aan te nemen.

De freelance vertaler, die overigens ook van het Nederlands naar het Frans vertaalde, kreeg geen klussen meer aangeboden door de Commissie en het EP nadat hij 65 was geworden. Hij diende een klacht in bij de Ombudsman.

De Commissie voert aan dat zij, aangezien de gemiddelde leeftijd van de vertalers rond de 50 jaar ligt, ook aan jonge vertalers een kans wilde geven en haar personeelsbeleid daarop heeft aangepast. De Ombudsman is van mening dat er wel degelijk redenen kunnen bestaan om jongeren voorrang te geven, maar een complete stop voor personen ouder dan 65 jaar is volgens hem disproportioneel.

De Commissie heeft de Ombudsman gewezen op een uitspraak van het EG-Hof van Justitie (C-373/04, Alvares Moreno) waarin het Hof een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg (T-153/01 and T-323/01) vernietigde waarin het Gerecht besloot dat freelance vertalers niet onder het arbeidsrechtelijke regime van de eigen medewerkers van de instellingen (het zogenoemde CEOS) vallen. De Ombudsman wijst dit argument echter van de hand omdat volgens hem het Hof de uitspraak van het Gerecht enkel op basis van de niet-ontvankelijkheid van het beroep heeft vernietigd. Het Hof heeft in die zaak niet inhoudelijk geoordeeld, zo vindt de Ombudsman.

De Commissie is volgens de Ombudsman misschien formeel niet meer gebonden aan het arrest van het Gerecht, maar wel aan het verbod op discriminatie naar leeftijd (artikel 21 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie). Verschillen in behandeling kunnen gerechtvaardigd zijn, maar dan moet er wel getoetst worden aan de proportionaliteit van de maatregel. De Ombudsman vindt de inspiratie hiervoor in een bekend arrest van het Hof over leeftijdsdiscriminatie: de zaak Palacios de Villa (C-411/05). De Commissie moet haar beleid terugdraaien, zo vindt hij. Het Europees Parlement heeft dit overigens naar aanleiding van zijn oproep wel gedaan.

Een rapport van de Ombudsman gericht aan het Europees parlement is een zeldzaam verschijnsel. Hij doet dit enkel voor principiƫle kwesties.