Samenwerking nationale parlementen komt op stoom

Contentverzamelaar

Samenwerking nationale parlementen komt op stoom

De nationale parlementen van de EU-lidstaten zijn begonnen met het uitwisselen van informatie via het zogenoemde IPEX-systeem. In samenwerking met het Europees Parlement wordt alle correspondentie van de Europese Commissie met elkaar gedeeld. Het systeem is bovendien toegankelijk voor het publiek via www.ipex.eu.

Ook het Nederlandse parlement werkt nu volop mee aan deze service.

In de database van het IPEX houden de parlementen bij welke nieuwe wetgeving er op EU-niveau wordt voorgesteld. Vervolgens notificeren zij elkaar via het systeem over de handelingen die zij hebben verricht bij de parlementaire toetsing van een bepaald voorstel, de zogenoemde ‘scrutiny updates’.

Een interessant onderdeel van de website zit onder het tabblad ‘EC Comments’. Op deze plek publiceren de parlementen de reacties op hun opmerkingen die zij hebben ontvangen van de Europese Commissie.

Indien het Verdrag van Lissabon in werking treedt zal het systeem nog verder aan belang winnen. Met het Protocol betreffende de rol van de nationale parlementen van de lidstaten in de Europese Unie wordt immers een systeem van ‘oranje en gele kaarten’ ingevoerd.

Die procedures houden in dat ieder nationaal parlement (of een Kamer daarvan) binnen een termijn van acht weken vanaf de datum van toezending van een ontwerp-wetgevingshandeling een gemotiveerd advies kan sturen aan de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie. Daarin wordt uiteengezet waarom het betrokken ontwerp zijns inziens niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel. Indien één derde (gele kaart) of de meerderheid (oranje kaart) van de nationale parlementen het niet eens is met een subsidiariteitsoordeel zal de Commissie het voorstel moeten heroverwegen. De oranje kaart procedure kan er zelfs toe leiden dat het voorstel tegen de wil van Commissie van tafel gaat. Communicatie tussen de nationale parlementen kan hierbij van groot belang zijn.  

 

De website is beschikbaar in het Engels en het Frans