Stabiliteitsverdrag treedt in werking

Contentverzamelaar

Stabiliteitsverdrag treedt in werking

Door de ratificatie van Finland is het nieuwe Stabiliteitsverdrag op 1 januari 2013 in werking getreden. Het verdrag bepaalt dat het op deze datum in werking zou treden, op voorwaarde dat twaalf eurolanden hun ratificatie hadden afgerond. In Nederland is de ratificatie van het verdrag nog gaande.

Het nieuwe verdrag, met de volledige naam Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de economische en monetaire unie is een gevolg van de Europese top van 8/9 december 2011.

Premier Cameron van het Verenigd Koninkrijk blokkeerde een wijziging van de EU-verdragen, waarop de staatshoofden en regeringsleiders van de overige lidstaten besloten om een nieuw internationaal verdrag te sluiten om de begrotingsdiscipline te versterken.

Belangrijkste vernieuwingen van het verdrag, dat op 2 maart 2012 is ondertekend, zijn de vastlegging van de zogenoemde gouden begrotingsregel in de nationale grondwet (of op equivalent niveau) en de toepassing van de omgekeerde besluitvorming (de zogenoemde‘reversed QMV’) bij alle stappen in de buitensporigtekortprocedure van artikel 126 van het EU-Werkingsverdrag. Naast het Verenigd Koninkrijk heeft ook Tsjechië aangegeven het verdrag voorlopig niet te zullen ondertekenen.

In Nederland is de ratificatie van het verdrag nog gaande (klik hier voor de memorie van toelichting bij de goedkeuringswet en hier voor het kamerstukkendossier). Nederland zal aan de verplichting de begrotingsregels vast te leggen voldoen met: de Wet houdbare overheidsfinanciën (Wet HOF) (klik hier voor de memorie van toelichting bij die wet en hier voor het kamerstukkendossier).

Klik hier of hier voor meer informatie.