Strafbaarstelling van illegaal verblijf niet in strijd met de terugkeerrichtlijn

Contentverzamelaar

Strafbaarstelling van illegaal verblijf niet in strijd met de terugkeerrichtlijn

Illegaal verblijf kan worden bestraft met een boete en zelfs onder omstandigheden met een vrijheid ontnemende straf. Maar de uitvoering van de straf moet worden beëindigd zodra de illegaal kan worden uitgezet. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.

Het betreft het arrest van 6 december 2012 in de zaak Sagor (C-430/11). De feiten waren als volgt. Op 13 augustus 2009 wordt Sagor door de Italiaanse politie ondervraagd. Hij stelt afkomstig te zijn uit Bangladesh. Uit onderzoek blijkt dat Sagor, die geen vaste woonplaats heeft in Italië en er actief is als rondtrekkend verkoper, geen verblijfstitel heeft en er ook nooit één gehad heeft. De Italiaanse rechter moet Sagors illegale verblijf in beginsel bestraffen met de in de Italiaanse wet voorgeschreven sanctie, een geldboete van 5.000 tot 10.000 euro, die kan worden vervangen door uitwijzing of huisarrest. De Italiaanse rechter vraagt zich echter af of die nationale bepaling wel verenigbaar is met het Unierecht.

In de terugkeerrichtlijn staat hoe illegale derdelanders worden uitgezet. Naar aanleiding van eerdere uitspraken van het EU-Hof (C-61/11 – El Dridi en C-329/11 Achughbabian) was er onduidelijkheid of een vrijheid ontnemende straf de nuttige werking van de Terugkeerrichtlijn zou frustreren.

Het Hof heeft nu bepaald dat de EU-terugkeerrichtlijn zich niet verzet tegen bestraffing van illegaal verblijf ook met een vrijheid ontnemende straf. Een lidstaat moet echter wel garanderen dat de uitvoering van die straf wordt beëindigd zodra de uitzetting van de betrokken illegale onderdaan van een derde land mogelijk is. Dit standpunt komt overeen met hetgeen door de Nederlandse regering is bepleit.

Het wetsvoorstel “Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met de strafbaarstelling van illegaal verblijf van vreemdelingen in Nederland" is in overeenstemming met de uitspraak.