Terugvordering staatssteun

Contentverzamelaar

Terugvordering staatssteun

Wanneer de Europese Commissie een nationale steunmaatregel goedkeurt, hoeven steunbedragen die al zijn uitbetaald voordat de Commissie het groene licht heeft gegeven, niet te worden terugbetaald. Wel kan de onderneming worden gedwongen rente te betalen over het genoten voordeel. Dat vloeit voort uit het EG-verdrag, aldus het EG-Hof in de zaak CELF.

Het Hof deed zijn uitspraak naar aanleiding van prejudiciƫle vragen van de Franse Raad van State over de steun die de Franse boekenexporteur CELF had ontvangen voor het verzorgen van kleine leveringen van Franstalige literatuur. Nadat de Europese rechter de goedkeuring van de Commissie aanvankelijk vernietigd had, keurde de Commissie deze naderhand opnieuw goed. Een concurrent van CELF had de kwestie voorgelegd aan de nationale Franse rechter.

Het Europese recht verplicht dus niet tot terugbetaling in deze situatie. Echter, het hangt ook van het nationale recht of of die steun toch terugbetaald moet worden. Als het nationale recht tot terugbetaling verplicht, kan de overheid de steun naderhand toch weer toekennen, aldus het Hof. De steun moet dan wel zijn goedgekeurd door de Commissie. Maar in alle gevallen moet het rentevoordeel worden verrekend, om te voorkomen dat de onderneming wordt bevoordeeld boven concurrenten in de periode waarin de steun voorafgaand aan de goedkeuring was genoten.

In het arrest geeft het EG-Hof ook aanwijzingen voor de situatie waarin de Commissie een nationale steunmaatregel heeft goedgekeurd en de Europese rechter deze goedkeuring naderhand nietig verklaart. Het door de onderneming genoten (rente)voordeel in die periode moet eveneens ongedaan worden gemaakt, aldus het Hof.