Tweede Kamer evalueert betrokkenheid EU-besluitvorming

Contentverzamelaar

Tweede Kamer evalueert betrokkenheid EU-besluitvorming

De betrokkenheid van de Tweede Kamer bij EU-besluitvorming is de laatste jaren groter geworden. De Tweede Kamer slaagt er regelmatig in haar invloed te gelde te maken, maar blijvende inzet en alertheid is geboden. Naar het voorbeeld van de Eerste Kamer zou een website het publiek moeten voorlichten over de voortgang de behandeling van EU-dossiers. Dat blijkt uit het rapport ‘Bovenop Europa’ dat de Tweede Kamer heeft uitgebracht.

Het evaluatierapport bevat een beschouwing op de organisatie van de betrokkenheid van de Tweede kamer bij EU-besluitvorming. Opvallende verandering sinds het Verdrag van Lissabon (1 december 2009) is dat de Kamer de nieuwe voorstellen voor EU-wetgeving rechtsreeks uit Brussel ontvangt. Hierdoor is de Tweede Kamer in staat om, los van de informatievoorziening van het kabinet, de behandeling van nieuwe voorstellen te organiseren. Het zogenoemde BNC-fiche (waarin het kabinet een eerste positiebepaling ten aanzien van een nieuw voorstel stuurt) is niet meer het begin van behandeling in de Kamer. Volgens de rapporteurs ten Broeke (VVD) en Schouw (D66) dient er selectiever en effectiever

gebruik gemaakt te worden van het instrument BNC-fiche. Tevens dient de Kamer op een meer structurele basis geïnformeerd te worden over tussentijdse majeure ontwikkelingen in het Brusselse onderhandelingstraject over voor haar belangrijke Europese voorstellen.

De Commissie Europese Zaken heeft alvast laten weten het niet eens te zijn met de aanbeveling van de rapporteurs ten aanzien van het selectiever gebruik maken van het BNC-fiche. Volgens deze commissie dient voorop te blijven staan dat het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten dient te geschieden door de Kamerleden zelf.

De Kamerleden zelf vinden de nieuwe werkwijzen prettig, maar de werkzaamheden van de Kamer nog niet zo inzichtelijk zijn voor het publiek. Daarom wil de Tweede Kamer het voorbeeld van de Eerste Kamer volgen, waar op de website www.europapoort.nl de Europese dossiers gevolgd kunnen worden.

De rapporteurs snijden ook het spanningsveld tussen enerzijds democratie en anderzijds diplomatie aan. De Kamer moet het kabinet controleren, maar het kabinet is ook afhankelijk van andere spelers in de EU en moet dus onderhandelen. Een lidstaat kan niet altijd zijn zin krijgen. De Kamer zou hier volgens de rapporteurs beter op kunnen inspelen door, net als het kabinet, te proberen prioriteiten te stellen en strategische keuzes te maken.