Uitgelicht: Europese termijnen

Contentverzamelaar

Uitgelicht: Europese termijnen

In veel Europese regelgeving wordt gerefereerd aan een bepaalde tijdspanne: een week, een maand, een jaar. Maar welke termijn wordt hier nu precies mee bedoeld? Wanneer begint een termijn te lopen, en wanneer loopt hij precies af? En hoe zit het met feestdagen en weekenden? Het antwoord op deze vragen kan van cruciaal belang zijn voor de toepassing van Europese regels en besluiten. Een Raadsverordening uit 1971 geeft uitsluitsel.

Het gaat hier om Verordening (EEG, Euratom) nr. 1182/71 van de Raad van 3 juni 1971 houdende vaststelling van de regels die van toepassing zijn op termijnen, data en aanvangs- en vervaltijden. Deze verordening heeft voor de toepassing van Europese termijnen uiteraard voorrang boven de Nederlandse Algemene Termijnenwet.

Wanneer begint een termijn?

Het aanvangstijdstip hangt af van de gekozen omschrijving.
Er kan een exacte ingangsdatum genoemd zijn. In dat geval gaat de termijn lopen op die dag, om 0:00 uur.
Het begin van een termijn kan ook afhankelijk zijn gemaakt van een gebeurtenis, bijvoorbeeld de publicatie in het Publicatieblad van de EU. In dat geval wordt de dag van de gebeurtenis niet meegerekend. De termijn begint te lopen op de dag na de gebeurtenis om 0:00 uur.
Dit geldt ook voor termijnen in uren: het uur van de gebeurtenis wordt niet meegerekend en de termijn gaat lopen op het eerstvolgende uur na de gebeurtenis.

Voorbeeld: een termijn van een maand begint te lopen vanaf de installatie van de Europese Commissie en deze installatie vindt plaats op maandag 14 juli, om 12.30 uur. Dan begint de termijn te lopen vanaf dinsdag 15 juli om 0:00 uur.

Wanneer eindigt een termijn?

Het eindtijdstip van een termijn (week, maand) is 24:00 uur op de laatste dag van de termijn.

Hoe lang duurt een week of een maand?

Voor de berekening van de termijn die is omschreven in weken of in maanden is het systeem afwijkend van Nederlandse begrippen: de termijn loopt af op de dag met dezelfde naam of cijferaanduiding als de begindag van de termijn. Maar: als de dag die bepalend is voor het einde van de termijn ontbreekt, dan wordt er afgerond naar beneden.
Delen van een maand worden berekend naar een maand van 30 dagen.

Voorbeeld: een termijn van een week begint op woensdag. De termijn eindigt dan niet op de daaropvolgende dinsdag, maar op de woensdag om 24.00 uur

Voorbeeld: Een termijn van een maand die begint op 1 juli, eindigt niet op 31 juli, maar op 1 augustus om 24.00 uur. In het bovenstaande voorbeeld loopt de termijn van een maand die start op 15 juli af op 15 augustus om 24.00 uur.

Voorbeeld: Als met ingang van 31 mei een termijn van een maand begint te lopen, dan kan deze termijn niet aflopen op 31 juni (bestaat niet), maar op 30 juni om 24:00.

Weekenden en feestdagen

Deze dagen worden gewoon meegerekend in een termijn, tenzij uitdrukkelijk een afwijkende omschrijving wordt gebruikt (bijvoorbeeld een termijn van vijf werkdagen). Een termijn kan beginnen te lopen op zaterdagen, zondagen of feestdagen, maar een termijn van twee of meer dagen moet minstens twee werkdagen bevatten. Een termijn kan niet eindigen op een zaterdag, een zondag of een feestdag. Dan loopt de termijn af op de eerstvolgende werkdag om 24:00.

Voorbeeld: Bij de Europese Commissie in Brussel moet binnen een week bezwaar worden gemaakt. De Belgische feestdagenregeling is dus van toeapssing. De termijn van een week die begint te lopen op vrijdag 19 december 2008 om 0:00 loopt af op maandag 5 januari 2009 om 24:00. De termijn van een week zou aflopen op vrijdag 26 december om 24.00 uur (Tweede Kerstdag). De termijn zou dus normaal gesproken pas aflopen aan het einde van de eerstvolgende werkdag: maandag 29 december om 24.00 uur. Maar de dagen tussen 26 december (de eigenlijke einddatum) en 3 januari zijn officieel erkende feestdagen in België. Omdat de eerstvolgende dag na 3 januari 2009 weer een weekend is, schuift de einddatum op naar de eerstvolgende werkdag. Op maandag 5 Januari 2009 om 24.00 uur eindigt dus de termijn van een week die op 19 december begon.

Welke dagen zijn feestdagen?

Elk jaar maakt de Commissie bekend in het Publicatieblad van de EU welke dagen voor dat jaar gelden als feestdag. Voor de feestdagen in 2008, klik hier. Maatgevend voor de inaanmerkingneming als feestdag is de dag die als zodanig is erkend in de lidstaat of bij de EU-instelling waar een bepaalde handeling (inzenden sollicitaties, notificaties, reacties, indienen van bezwaar, instellen van beroep) moet worden verricht.

Voorbeeld: Een termijn van een maand begint te lopen op 30 maart 2009 om 0:00. Die termijn loopt af op 30 april 2009 om 24:00. Koninginnedag is niet door Nederland opgegeven als officiële feestdag.

Wanneer treedt een verordening, richtlijn of beschikking in werking?

In beginsel is de hierboven beschreven termijnenregeling ook van toepassing als de inwerkingtreding van een rechtshandeling (verordening, richtlijn, beschikking) na afloop van een bepaalde termijn plaatsvindt. Bijzonder is dat een rechtshandeling ook in werking kan treden op een feestdag of in het weekend. Ook is het niet nodig voor de inwerkingtreding van een rechtshandeling dat een termijn van twee of meer dagen minstens twee werkdagen bevat.

Als er een specifieke aanvangsdatum genoemd wordt voor het inwerking treden, van kracht worden of van toepassing zijn van rechtshandelingen, dan vangt deze handeling aan op die dag, om 0:00 uur.

Wanneer vervallen Europese rechtshandelingen?

Soms bevat een verordening, richtlijn of beschikking een uitdrukkelijke beë indigingsregeling (ook wel horizonbepaling of sunset-clause genoemd). Als daarvoor een termijn wordt genoemd is in beginsel de hierboven beschreven termijnenregeling van toepassing. De einddatum kan ook vallen op een feestdag of in het weekend.
Soms bevat de regeling een specifieke einddatum.
Rechtshandelingen treden buiten werking, zijn niet meer van kracht of van toepassing, op de laatste dag van de aangegeven termijn of op de dag van de aangegeven vervaldatum om 24:00.

NB: Dit is een vrije omschrijving van de termijnenregeling, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Raadpleeg daarom altijd de officiële regeling.