Uitgelicht: standpuntbepalingen van de advocaten-generaal bij het EU-Hof

Contentverzamelaar

Uitgelicht: standpuntbepalingen van de advocaten-generaal bij het EU-Hof

Hoewel het bij de versnelde procedure en de spoedprocedure niet noodzakelijk is dat advocaten-generaal een conclusie schrijven, kunnen zij toch door middel van een ‘standpuntbepaling’ hun visie op de zaak te kennen geven. Doordat het aantal standpuntbepalingen behoorlijk is gestegen, heeft het EU-Hof besloten om het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof te verrijken met een aparte categorie voor standpuntbepalingen.

De A-G’s hebben de taak om in volkomen onpartijdigheid en onafhankelijkheid met redenen omklede conclusies te nemen in zaken waar dat vereist is (artikel 252 VWEU).

Bij de versnelde procedure ( procédure préjudicielle accélérée, PPA) en de spoedprocedure (procé dure préjudicielle urgente, PPU) kan worden beslist de zaak zonder conclusie van de advocaat-generaal te berechten (artikel 23 bis van het statuut van het Hof van Justitie). Dit heeft tot doel de procedure te bekorten.

Dat betekent echter niet dat de advocaat-generaal zijn of haar visie over de kwestie niet kan geven. Het reglement voor de procesvoering bepaalt dat de A-G wel ‘gehoord’ wordt (artikel 62 bis voor de versnelde procedure en 104 bis voor de spoedprocedure). Dit kan mondeling gebeuren, maar de A-G’s zetten vaak ook hun ‘standpunt’ op papier. Deze zogenoemde ‘standpuntbepalingen’ worden sinds kort ook gepubliceerd op de website van het Hof van Justitie.

Aangezien er inmiddels al een behoorlijk aantal van deze standpuntbepalingen is, heeft het Hof een aparte categorie toegevoegd aan het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof. En dit leidt tot verrassingen. Zo zullen velen met belangstelling kennisnemen van het standpunt van A-G Maduro in de ophefmakende zaak Metock.

Klik hier voor een overzicht van de standpuntbepalingen.