Vaticaanstad en de EU: urbi of orbi?

Contentverzamelaar

Vaticaanstad en de EU: urbi of orbi?

Het Vaticaan wil graag lid worden van het justitiƫle EU-samenwerkingsverband Eurojust. Toetreding is nodig in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de hoofdaanklager van Vaticaanstad bekend gemaakt. Vaticaanstad blijkt trouwens ook een vrijplaats voor drugshandel te zijn.

Vaticaanstad en zijn bekendste inwoner kunnen een belangrijk doelwit zijn voor terroristen. Om deze reden is het Vaticaan in 2008 lid geworden van VN Interpol. Nu wenst de Heilige Stoel ook toe te treden tot Eurojust, waardoor men gemakkelijk informatie kan uitwisselen met de EU-lidstaten.

Het is de vraag of Vaticaanstad het lidmaatschap kan krijgen van Eurojust. Ondanks zijn ligging is Vaticaanstad geen onderdeel van de Europese Unie. Het is een soevereine staat die in feite een derde land is ten opzichte van de EU. Volgens het besluit van de Raad van de Europese Unie dat Eurojust instelt, is Eurojust een samenwerkingsverband van lidstaten van de EU. Wel staat het besluit toe om samenwerkingsovereenkomsten te sluiten met derde landen (artikel 27, lid 3).

Een ander opmerkelijk feit dat de hoofdaanklager van Vaticaanstad Picardi aanstipte in zijn nieuwjaarstoespraak is het feit dat Vaticaanstad behoefte heeft aan een drugswet. Toen er vorig jaar een dealer werd berecht, bleken er geen wettelijke mogelijkheden om hem te veroordelen. Het Vaticaan herbergt slechts 492 inwoners, maar ontvangt jaarlijks 18 miljoen toeristen. Naast zakkenrollen vormen het bezit en de verkoop van verdovende middelen een probleem voor de Vaticaanse justitie.