Verdrag van Lissabon: Zweeds parlement akkoord

Contentverzamelaar

Verdrag van Lissabon: Zweeds parlement akkoord

Het Verdrag van Lissabon is goedgekeurd door het Zweedse parlement. Daarmee is de ratificatie door de Zweedse regering nog slechts een formaliteit. 243 van de 349 parlementariërs in de ‘Rikstagen’ stemmen in met de tekst. Belangrijk punt van discussie in Zweden tijdens de goedkeuringsprocedure was het behoud van het Zweedse CAO-stelsel. Directe aanleiding is het arrest Laval van het EG-Hof van Justitie.

In 2007 oordeelde het Hof dat het Letse bouwbedrijf Laval niet gebonden was aan de Zweedse CAO vanwege een belemmering van het vrij verkeer van diensten (artikel 49 EG). De kwestie houdt geen direct verband met het Verdrag van Lissabon, maar het Zweedse parlement toonde zich tijdens het debat erg bezorgd over deze uitkomst. Uiteindelijk bleken de voorstanders van het Verdrag ruim in de meerderheid.

Het Verdrag van Lissabon moet nu nog door Zweden, Ierland, Tsjechië, Polen en Duitsland worden geratificeerd:

- Ierland heeft het Verdrag via een referendum verworpen. Ierland heeft aangegeven tijdens de Europese Raad in december met voorstellen te komen die alsnog tot goedkeuring zouden moeten leiden.
- In Tsjechië heeft het parlement zich nog niet uitgesproken over het Verdrag. Er wordt gewacht op een uitspraak van het grondwettelijk Hof, dat 25 november uitspraak zal doen.
- Ook in Duitsland wordt een rechterlijke uitspraak afgewacht. Er heeft wel parlementaire goedkeuring plaatsgevonden, maar Bondspresident Koehler wacht een uitspraak van het Bundesverfassungsgericht af voordat hij zijn handtekening onder het Verdrag zet.
- In Polen weigert president Kaczynsky het Verdrag te ondertekenen. Hij laat zijn instemming afhangen van de uitkomst in Ierland. Ook in Polen heeft het parlement ingestemd met het Verdrag van Lissabon.