Voorzitterschap Ierland van Raad EU in teken van “Stabiliteit, Werkgelegenheid en Groei”

Contentverzamelaar

Voorzitterschap Ierland van Raad EU in teken van “Stabiliteit, Werkgelegenheid en Groei”

Het beleidsprogramma van het Ierse voorzitterschap is gericht op herstel van de Europese economie. Ierland zal zich daarom de komende zes maanden sterk maken voor: economische groei, stabiliteit, het terugdringen van jeugdwerkloosheid, herstructurering van het centraal economisch bewind, het aansterken van de interne markt en werken aan de internationale betrekkingen van de EU.

Deze speerpunten in het Ierse beleidsprogramma zijn onderdeel van een met Griekenland en Litouwen opgesteld 18 maanden-programma. Ierland geeft aan dat economische groei niet mogelijk is zonder vertrouwen in het financiële stelsel. Toezicht op financiële instellingen en een gezamenlijk beleid ten aanzien van banken (de vorming van een bankenunie) zal dit jaar dan ook van groot belang zijn. Ierland zal op de voortgang van het tienjarenplan Europa 2020 toezien en een nieuwe poging wagen om tot overeenstemming te komen betreffende de EU-begroting van 2014-2020, dit in samenhang met het Europese Semester. Ook onderstreept Ierland het belang van de Europese Monetaire Unie (EMU) en zal het komende jaar toezien dat besluiten betreffende de EMU zo snel mogelijk uitgewerkt en uitgevoerd worden.

Een ander speerpunt is het creëren van werkgelegenheid. Ierland ziet hierbij een rol weggelegd voor een interne digitale economie en de stimulering van een Europees digitaal netwerk. Ierland vraagt aandacht voor jeugdwerkloosheid die in enkele landen al een kolossale omvang heeft bereikt. Financieringsprogramma’s als Horizon 2020 ondersteund worden, zodat door middel van innovatie en onderzoek de concurrentiekracht van de Europese economie gewaarborgd kan worden. Ierland zet in op een meer open interne markt.

De Ieren zullen tijdens het voorzitterschap werken aan de betrekkingen van de EU met ontwikkelingslanden en met belangrijke handelspartners. De EU zal vrede, veiligheid en democratie in derde landen bevorderen en de Unie blijft waarde hechten aan de strijd tegen armoede, honger en klimaatverandering.

Het complete Ierse beleidsprogramma vindt u hier.