Woningsubsidies ook uitbetalen aan inwoners van andere lidstaten

Contentverzamelaar

Woningsubsidies ook uitbetalen aan inwoners van andere lidstaten

De - inmiddels afgeschafte - Duitse subsidieregeling voor eigen woningen mocht niet worden beperkt tot woningbezitters in Duitsland. Grensarbeiders die in een andere lidstaat wonen en in Duitsland werken, hadden ook recht op die subsidie. Zelfs economisch niet-actieven hadden daarop aanspraak kunnen maken. De regels van het vrije personenverkeer en het Europees burgerschap laten op dat punt geen onderscheid toe. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een inbreukprocedure tegen Duitsland.

Hoewel de Duitse "Eigenheimzulage" eind 2005 is afgeschaft, heeft het EG-Hof een principiƫle uitspraak gedaan over de toenmalige voorwaarden voor de toekenning van die subsidie voor het bouwen of verwerven van een eigen woning. Volgens de Duitse wet moest de rechthebbende "onbeperkt belastingplichtig" zijn in Duitsland (dat zijn meestal werknemers en zelfstandigen). Deze voorwaarde eerbiedigt het Hof. Maar de eis dat de woning in Duitsland moest staan, kan volgens het Hof iemand ervan weerhouden zijn recht van vrij verkeer uit te oefenen. En dat is een belemmering van het vrij verkeer van personen binnen de Gemeenschap. Voor die belemmering is in dit geval ook geen steekhoudende rechtvaardiging aangevoerd door de Duitse regering. Die stelde dat de subsidieregeling bedoeld was om binnen Duitsland een toereikende woningvoorraad te verzekeren. Het Hof antwoordt hierop dat het kiezen van een woonplaats in een andere lidstaat ook bijdraagt aan het doel om binnen Duitsland te voldoen aan de vraag naar woningen.
Economisch niet-actieven die onbeperkt belastingplichtig waren in Duitsland hadden eveneens recht op de Eigenheimzulage, en wel eenvoudig op grond van hun EU-burgerschap.