Wordt Straatsburg de concurrent van Den Haag?

Contentverzamelaar

Wordt Straatsburg de concurrent van Den Haag?

De stemmen die opgaan om één enkele zetel van het Europees Parlement aan te wijzen klinken steeds luider, ook in het Europees Parlement zelf. De kosten van de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg belopen 180 miljoen euro en 19.000 ton Co2-uitstoot. De vraag is echter wat Straatsburg geboden wordt als het EP weggaat. EP-leden stellen voor om van Straatsburg een ‘Europese stad van justitie’ te maken, met het EU-Hof, Europol en Eurojust naast het Mensenrechtenhof binnen haar grenzen.

In maart bleek een overgrote meerderheid van de EP-leden voorstander te zijn van het schrappen van één van de twaalf jaarlijkse zittingen van het EP in Straatsburg. Bovendien bleek uit een onderzoek van de vice-president van het EP dat veel EP-leden en medewerkers een voorstander zijn van één zetel voor het EP, namelijk in Brussel. Frankrijk is fel tegenstander van een vertrek uit Straatsburg. Klik hier voor meer informatie.

Diezelfde vice-president, Edwar McMillan-Scott. heeft nu in een discussiepaper uiteengezet wat Straatsburg geboden zou kunnen worden in ruil voor vertrek van het EP. Hij wijst op de symbolische, politieke en economische belangen voor Straatsburg, maar hij vindt ook dat de huidige situatie onhoudbaar is. Onder Franse journalisten, Franse parlementsleden en het Franse publiek is ook steun voor één zetel, zo schrijft hij.

De alternatieven luiden als volgt:

- vergaderingen van de Europese Raad in Straatsburg organiseren. Momenteel vergadert de Europese Raad in Brussel. Het ECER merkt op dat hiervoor geen verdragswijziging nodig is. De zetel van de Europese Raad is nooit formeel vastgelegd. Wel is dan een wijziging van het reglement van orde van de Europese Raad nodig. Daarin staat nu dat de Europese Raad normaal gesproken in Brussel bijeenkomt en slechts in uitzonderlijke gevallen ergens anders. Wijziging van het reglement kan met gewone meerderheid van stemmen.

- - het hoofdkwartier van NAVO verplaatsen naar Straatsburg, ook gevestigd in Brussel.

- Het Comité van de Regio’s naar Straatsburg verplaatsten. De zetel van dit Comité (Brussel) is wel geregeld in protocol 6 bij de Verdragen. Dat protocol zou dan gewijzigd moeten worden.

- een ‘Europese stad van justitie’ maken van Straatsburg. Dan zouden het EU-Hof, Europol en Eurojust moeten verhuizen richting de hoofdstad van de Elzas. Het is onduidelijk wat Luxemburg en Den Haag geboden wordt in dit scenario.

- Een opleidingsinstituut voor de EDEO vestigen in Straatsburg.

- Een Europese universiteit vestigen in het gebouw van het EP. De hemicycle van het EP zou een mooie aula kunnen zijn.