Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof: de richtlijn collectief ontslag is ook van toepassing bij pensionering van de werkgever

De Spaanse wet die voorziet in een procedure van raadpleging van de vertegenwoordigers van de werknemers in geval van collectief ontslag is in strijd met de EU-richtlijn collectief ontslag. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 15-07-2024

Richtlijn industriële emissies geactualiseerd

De richtlijn industriële emissies uit 2010 is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties te reguleren. Om de industriële emissies verder terug te dringen, zijn grootschalige intensieve veehouderijen, waaronder varkens- en pluimveehouderijen, onder het toepassingsgebied van de richtlijn gebracht. Ook mijnbouw en de grootschalige productie van batterijen zijn onder het toepassingsgebied gebracht.

Nieuwsbericht | 15-07-2024

Gaswetgeving van de EU hervormd

In het EU-Publicatieblad zijn een verordening en een richtlijn met gemeenschappelijke interne marktregels voor hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof verschenen. De nieuwe EU-regels zullen de overstap naar hernieuwbaar en koolstofarm gas gemakkelijker maken, zodat de EU haar decarbonisatie-doelstellingen haalt.

Nieuwsbericht | 15-07-2024

A-G: Rechters houden ruimte voor oordeel over eventuele inbreuk op EU-Handvest wanneer het VK verzoekt tot arresteren en overdragen van een persoon

Wanneer een EU-lidstaat een verzoek tot het arresteren en overleveren van een persoon ontvangt van het Verenigd Koninkrijk, waartegen de betrokken persoon heeft aangevoerd dat het uitvoeren van dat verzoek zou resulteren in een inbreuk van zijn of haar rechten zoals neergelegd in het EU-Handvest, en daartoe ook bewijs is aangevoerd, dient de rechterlijke instantie van de lidstaat waartoe het verzoek is gericht op grond van objectieve, betrouwbare, specifieke en geüpdatete informatie te onderzoeken of een dergelijk risico bestaat. Indien er substantiële en vastgestelde gronden zijn om aan te nemen dat een dergelijk risico bestaat, mag de rechterlijke instantie de uitvoering van het verzoek weigeren. Dat is de conclusie van Advocaat-Generaal Szpunar naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Ierse rechter inzake een ingesteld beroep van het Ministerie van Justitie en Gelijkheid tegen MA.

Nieuwsbericht | 15-07-2024

EU-Hof: het verbod op de wolvenjacht in Oostenrijk is geldig

Een afwijking van het verbod op wolvenjacht ter voorkoming van economische schade kan enkel worden toegestaan indien de wolvenpopulatie zich in een gunstige staat van instandhouding bevindt, hetgeen in Oostenrijk niet het geval is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Oostenrijkse rechter.

Nieuwsbericht | 15-07-2024

EU-verordening met regels op het gebied van artificiële intelligentie (AI) in het EU-Publicatieblad verschenen

De nieuwe verordening moet de ontwikkeling en de toepassing van veilige en betrouwbare AI-systemen op de interne markt door zowel particuliere als publieke actoren bevorderen. De AI-verordening geldt enkel voor gebieden die onder het EU-recht vallen en bevat uitzonderingsbepalingen voor systemen die uitsluitend voor militaire, defensie- of onderzoeksdoeleinden worden gebruikt.

Nieuwsbericht | 12-07-2024

Europese Commissie keurt Twentse wijn als nieuwe geografische aanduidingen uit Nederland goed

De Europese Commissie heeft de toevoeging van Twentse wijn uit Nederland aan het register van beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) goedgekeurd.

Nieuwsbericht | 12-07-2024

Europese Commissie publiceert evaluatie van het TSI-instrument

De afgelopen vijf jaar heeft de Europese Commissie via het Technical Support Instrument (TSI) technische ondersteuning geboden voor baanbrekende hervormingen, versterking van bestuurlijke capaciteit en uitwisseling van goede praktijken in alle lidstaten.

Nieuwsbericht | 12-07-2024

Europese Commissie keurt coronasteun aan Air France- KLM goed

Nadat het EU-Gerecht de eerdere staatssteunbesluiten van Frankrijk en Nederland voor coronasteun aan Air France - KLM nietig had verklaard, heeft de Commissie deze besluiten opnieuw beoordeeld en geconcludeerd dat de Franse en Nederlandse staatsleningen en garanties voldoen aan het EU-Werkingsverdrag en het tijdelijk steunkader voor corona.

Nieuwsbericht | 12-07-2024

ERK analyse constateert hoog foutenpercentage bij EU-cohesie-uitgaven in de periode 2014-2020 door gebrekkige controlesystemen

Tijdens de vorige EU-begrotingsperiode (2014-2020) bestonden de cohesie-uitgaven uit meer dan een derde van de EU-begroting. Volgens de analyse van de Europese Rekenkamer is het cohesiebeleid hét EU-begrotingsterrein waarbinnen de meeste uitgavenfouten worden waargenomen. Volgens de analyse is dat te wijten aan gebreken in de controles die door de lidstaten en de Europese Commissie worden uitgevoerd.

Nieuwsbericht | 11-07-2024