De overeenkomst zou het voor jonge burgers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk makkelijker moeten gaan maken om aan weerszijden van het Kanaal in het VK en de EU te studeren, te wonen en te werken.
Nieuwsbericht | 22-04-2024
Volgens het verslag kunnen lobbyisten nog steeds onopgemerkt EU-wetgevers beïnvloeden. Het transparantieregister van de EU bevat informatie over wie er lobbyt bij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad. Het register heeft positieve kenmerken en informeert burgers over de mogelijke invloed van lobbyisten. Volgens het verslag zijn er echter zwakke punten en hiaten in de informatie, waardoor het vaak niet duidelijk is welke lobbyactiviteiten er precies plaatsvinden in de drie grootste EU-instellingen. Bovendien kunnen lobbyisten bepaalde contacten leggen zonder zich eerst te moeten registreren.
Met de enquête onder bedrijven wil de Commissie input ophalen voor het opzetten van het toekomstige vraagbundelings- en matchmakingmechanisme voor strategische grondstoffen, zoals opgenomen in het voorstel voor een EU-Verordening inzake kritieke grondstoffen.
De bevoegdheid van de Raad om een besluit te nemen over de ondertekening van een internationale overeenkomst van de EU betreft een beleidsbepalend besluit in de zin van het EU-Verdrag. De aanwijzing van de persoon die tot daadwerkelijke ondertekening overgaat is volgens het EU-Hof echter geen beleidsbepalend besluit in die zin en moet gezien worden als een externe vertegenwoordigingshandeling van de EU in de zin van het EU-Verdrag. Vandaar dat de Europese Commissie bevoegd is om de persoon aan te wijzen die een internationale overeenkomst van de EU ondertekent. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een door de Europese Commissie ingesteld beroep om nietigverklaring van een Raadsbesluit betreffende de ondertekening, namens de EU, van een partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Gabon.
Nieuwsbericht | 19-04-2024
Op 10 april 2024 keurde het Europees Parlement het Asiel- en Migratiepact goed en gaf daarmee groen licht voor een reeks nieuwe voorstellen die het Europese asiel- en migratiebeleid moeten gaan hervormen. Het gaat om de voorstellen waarover het Europees Parlement en de Raad in december 2023 al overeenstemming bereikten.
De EU-wetgever is bij uitsluiting bevoegd om te bepalen welke regels op EU-ambtenaren van toepassing zijn voor wat hun verplichtingen op het gebied van de sociale zekerheid betreft. Een EU-lidstaat mag een EU-ambtenaar daarom niet aan zijn socialezekerheidsstelsel onderwerpen wanneer die ambtenaar een bijkomende beroepsactiviteit in die lidstaat verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Belgische rechter.
De herziene wetgeving biedt lidstaten een kader om de emissies van en het energieverbruik in gebouwen in de EU te verminderen. Het gaat om een variatie van gebouwen, van woningen en kantoren tot scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen. De herziene richtlijn moet gaan helpen om de gezondheid en de levenskwaliteit van de mensen te verbeteren.
Medio april werden de dertien aanbevelingen van het Europese burgerpanel over energie-efficiency goedgekeurd. De aanbevelingen zijn gericht op diverse terreinen en gaan onder meer over openbaar vervoer, energie-efficiency van gebouwen, scholing en onderwijs, beter uitvoering en financiering.
In de Staat van Schengen wordt teruggeblikt op de belangrijkste ontwikkelingen in het Schengengebied in 2023 en worden de prioriteiten voor 2024 benoemd.
Met dit overleg wil de Europese Unie in het kader van de handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK in gesprek over de gevolgen van het besluit van het VK om de visserij op zandspiering te verbieden voor de visserij door EU-vaartuigen.
Toont 611 - 620 van 4.545 resultaten.