Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

4.178 Zoekresultaten

Webcontent zoeken

EU-Hof verduidelijkt onder welke omstandigheden de bescherming of bijstand van de UNRWA kan worden geacht te zijn opgehouden

De onmogelijkheid voor de UNRWA om specifieke zorg of behandelingen aan een derdelander of staatloze te verstrekken kan op zichzelf niet de conclusie rechtvaardigen dat de bescherming of bijstand van de UNRWA is opgehouden, en dat die derdelander of staatloze daardoor recht zou hebben op de voorzieningen uit de EU-Kwalificatierichtlijn. Om tot die conclusie te kunnen komen moet de onmogelijkheid om de noodzakelijke zorg van de UNRWA te ontvangen tot gevolg hebben dat er een reëel risico is op onmiddellijk overlijden van de derdelander of staatloze, of een reëel risico dat de derdelander of staatloze wordt blootgesteld aan een ernstige, snelle en omkeerbare achteruitgang van zijn gezondheidstoestand of een aanzienlijke vermindering van zijn levensverwachting. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.

Nieuwsbericht | 12-10-2023

Europese Commissie steunt Nederland bij het opzetten van een nationaal toezichtssysteem voor kunstmatige intelligentie

De Nederlandse Rijksinspectie voor Digitale Infrastructuur (RDI) heeft de Europese Commissie via het instrument voor technische ondersteuning (TSI) gevraagd om steun bij het opzetten van een governance- en toezichtsysteem voor AI-toepassingen. De Commissie heeft begin oktober het startsein gegeven voor een dergelijk ondersteuningsproject dat de Nederlandse RDI zal helpen bij het opzetten van een nationaal systeem voor toezicht op kunstmatige intelligentie (AI).

Nieuwsbericht | 11-10-2023

Technische richtsnoeren met betrekking tot de faciliteit voor herstel en veerkracht in het EU-Publicatieblad verschenen

EU-lidstaten kunnen op basis van hun nationale herstel- en veerkrachtplannen steun ontvangen uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit. Geen van de maatregelen uit die plannen mogen echter ernstig afbreuk doen aan de milieudoelstellingen uit de EU-Taxonomieverordening (het ‘ernstige-afbreukverbodsbeginsel’). De Europese Commissie heeft richtsnoeren uitgebracht over hoe het ‘ernstige-afbreukverbodsbeginsel’ in het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht moet worden toegepast. Die richtsnoeren zijn op 11 oktober 2023 in het Publicatieblad van de EU verschenen.

Nieuwsbericht | 11-10-2023

Nieuwe EU-verordening moet zorgen voor de modernisering van de justitiële samenwerking in terrorismezaken

De Raad en het Europees Parlement hebben een verordening aangenomen die de digitale uitwisseling van informatie in terrorismezaken tussen nationale autoriteiten en het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust) bevordert. De nieuwe verordening geeft Eurojust een sterkere rol bij de ondersteuning en coördinatie van de samenwerking tussen nationale autoriteiten die terroristische misdrijven onderzoeken en vervolgen.

Nieuwsbericht | 11-10-2023

EU-Hof verwerpt beroepen van Ryanair tegen staatssteun via leninggaranties aan luchtvaartmaatschappij SAS tijdens de COVID-19 pandemie

De steunmaatregel van Denemarken en Zweden aan SAS in de vorm van een garantie op een doorlopende kredietfaciliteit als compensatie voor schade door annulering of herschikking van vluchten als gevolg van de COVID-reisbeperkingen hoefde volgens het EU-Hof niet ten goede te komen aan alle ondernemingen die schade hadden geleden door de COVID -19 pandemie. Volgens het EU-Hof kon de litigieuze steunmaatregel worden beperkt tot SAS. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een door Ryanair ingestelde hogere voorziening tegen eerdere besluiten van het EU-Gerecht over aan SAS verleende staatssteun.

Nieuwsbericht | 10-10-2023

Europese Rekenkamer geeft goedkeurend oordeel over jaarrekening van de EU 2022

In het besluit van de Europese Rekenkamer (ERK) wordt vastgesteld dat de ontvangstenzijde van de EU-begroting geen materiële fouten bevat. Wel maakt de ERK een voorbehoud ten aanzien van de regelmatigheid van de uitgaven in het kader van zowel het meerjarig financieel kader (MFK) als de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF), waarvan de Europese Commissie nota neemt.

Nieuwsbericht | 10-10-2023

EU-Hof oordeelt over de rechterlijke toetsing van dwangmaatregelen ter verkrijging van bewijs

Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat een EU-lidstaat de rechterlijke toetsing van dwangmaatregelen ter verkrijging van bewijs van een strafbaar feit beperkt tot de formele rechtmatigheid daarvan. De (feiten)rechter moet in het verdere verloop van de strafprocedure wel kunnen nagaan of het recht op een eerlijk proces en de rechten van verdediging zijn geëerbiedigd, en consequenties kunnen trekken uit een eventuele schending van die rechten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.

Nieuwsbericht | 10-10-2023

EU-Hof veroordeelt het Verenigd Koninkrijk tot het betalen van 32 miljoen euro wegens het niet nakomen van een eerder arrest

In een eerder arrest (het niet-nakomingsarrest) heeft het EU-Hof geoordeeld dat het Verenigd Koninkrijk een richtlijn niet juist heeft omgezet. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijna drie jaar verzuimd om maatregelen te nemen om uitvoering te geven aan dit niet-nakomingsarrest. Daarom moet het Verenigd Koninkrijk een forfaitaire som van 32 miljoen euro betalen. Dat is het antwoord van het EU-Hof in de eerste procedure wegens niet-nakoming van een arrest van het EU-Hof tegen het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbericht | 10-10-2023

Door de Europese Ombudsman aangenomen uitvoeringsbepalingen in het EU-Publicatieblad verschenen

De Europese Ombudsman neemt kennis van klachten die betrekking hebben op gevallen van wanbeheer bij het optreden van de instellingen, organen of instanties van de EU. De Europese Ombudsman heeft uitvoeringsbepalingen vastgesteld met betrekking tot de procedurele rechten van de klager en de betrokken instelling of instantie of het orgaan van de EU. Daarnaast bevatten de uitvoeringsbepalingen regels inzake de ontvangst, behandeling en afsluiting van klachten, de onderzoeken op eigen initiatief en vervolgonderzoeken.

Nieuwsbericht | 10-10-2023

Wopke Hoekstra officieel benoemd tot lid van de Europese Commissie

De Raad heeft - in onderlinge overeenstemming met Commissievoorzitter Von der Leyen - Wopke Hoekstra benoemd tot lid van de Europese Commissie namens Nederland. De benoeming volgt op het aftreden van Frans Timmermans in augustus 2023. Hoekstra gaat zich bezighouden met de portefeuille Klimaatactie.

Nieuwsbericht | 10-10-2023