Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

4.178 Zoekresultaten

Webcontent zoeken

Wijziging van de de-minimisverordening voor de-minimissteun aan visserij en aquacultuur goedgekeurd

De door de Europese Commissie goedgekeurde herziene staatssteun regels beogen de lasten voor nationale overheden te verlichten en de toegang tot kleine steunbedragen te vergemakkelijken. Ook dragen de nieuwe regels bij aan een gelijk speelveld in alle sectoren omdat bedrijven die visserijproducten verwerken voortaan dezelfde regels inzake kleine steunbedragen kunnen toepassen die al voor verwerkende bedrijven in andere sectoren gelden.

Nieuwsbericht | 06-10-2023

Europese Commissie positief over gewijzigd Nederlands Herstel en veerkrachtplan

De wijzigingen in het Nederlandse plan zien op een hervorming van het oorspronkelijk door Nederland ingediende plan en op een opschaling van een eerder aangekondigde investering in het kader van het REPowerEU plan van de EU.

Nieuwsbericht | 06-10-2023

Overgangsfase van het EU-mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens (CBAM) van start

Het CBAM heeft als hoofddoel de prijs van koolstof tussen in de EU geproduceerde producten en ingevoerde producten gelijk te trekken, en moet ervoor zorgen dat het EU-klimaatbeleid niet wordt ondermijnd door het verplaatsen van productie naar landen met minder ambitieuze klimaatnormen of door EU-producten te vervangen door meer koolstofintensieve importproducten. De overgangsfase loopt van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2025. Tijdens deze fase geldt het CBAM alleen als rapportageverplichting.

Nieuwsbericht | 06-10-2023

EU-Hof: een diplomatieke kaart is een verblijfstitel in de zin van de Dublin III-verordening

Diplomatieke kaarten die op grond van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer (1961) door een EU-lidstaat zijn afgegeven aan derdelanders die personeelslid zijn van een diplomatieke vertegenwoordiging in die lidstaat, zijn ‘verblijfstitels’ in de zin van de Dublin III-verordening. De betrokken lidstaat is verantwoordelijk voor de behandeling van de verzoeken om internationale bescherming die door de houders van die diplomatieke kaarten worden ingediend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van de Nederlandse Raad van State.

Nieuwsbericht | 06-10-2023

Het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld is voor de EU in werking getreden

Het Verdrag is een alomvattend juridisch kader om vrouwen te beschermen tegen alle vormen van geweld en om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen, te vervolgen en uit te bannen. Per 1 oktober 2023 is het Verdrag voor de EU in werking getreden. De EU is tot het Verdrag toegetreden voor wat betreft de instellingen en het openbaar bestuur van de EU, alsook met betrekking tot aangelegenheden in verband met de justitiële samenwerking in strafzaken, inzake asiel en inzake non-refoulement.

Nieuwsbericht | 06-10-2023

Moldavië treedt toe tot EU Civiele beschermingsmechanisme

De EU-commissaris voor crisisbeheersing en de minister van Binnenlandse Zaken van Moldavië hebben een belangrijke stap genomen om Moldavië te laten toetreden tot de basis van het rampenrisicobeheerssysteem van de EU, het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Nieuwsbericht | 04-10-2023

Definitieve vaststelling van EU-verordening voor koolstofvrije maritieme sector

Het hoofddoel van de nieuwe verordening is de vraag naar en het consistente gebruik van hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen te vergroten en de broeikasgasemissies van de scheepvaartsector te verlagen. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de zeevaart de kilmaatdoelen van de EU voor 2030 en 2050 haalt en een cruciale rol speelt bij de uitvoering van de Europese Klimaatwet.

Nieuwsbericht | 04-10-2023

Nieuwe EU-verordening moet zorgen voor meer laad- en tankpunten voor alternatieve brandstoffen in de EU

De nieuwe EU-verordening inzake infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR) bevat bindende nationale streefcijfers met het oog op de EU-brede uitrol van voldoende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor wegvoertuigen, treinen, vaartuigen en stilstaande luchtvaartuigen. De verordening voorziet eveneens in een rapportagemechanisme om een degelijke monitoring van de voortgang te waarborgen.

Nieuwsbericht | 04-10-2023

EU-Hof: voor vaststelling selectiviteit van fiscale steunmaatregel moet ten aanzien van referentiestelsel ook een voordeel toets worden verricht

Bij nationale belastingmaatregelen is de vaststelling van het referentiestelsel van groot belang omdat het bestaan van een economisch voordeel in de zin van de staatssteunregelgeving slechts ten opzichte van een „normale” belasting kan worden vastgesteld. Het onderzoek dat de Europese Commissie moet verrichten om vast te stellen of een fiscale steunregeling selectief is valt, wat betreft het bepalen van het referentiestelsel of de „normale” belastingregeling, samen met het onderzoek dat moet worden verricht om na te gaan of de betreffende steunmaatregel een voordeel voor de begunstigden oplevert. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een hogere voorziening die door twee Duitse ondernemingen werd ingesteld.

Nieuwsbericht | 03-10-2023

Besluit van de Europese Rekenkamer over toegang van het publiek tot documenten gepubliceerd

Het nieuwe Besluit reguleert de wijze waarop het publiek toegang heeft of kan krijgen tot bepaalde documentatie van de Europese Rekenkamer. Ook bevat het uitzonderingsbepalingen over in welke gevallen de ERK openbaarmaking van documentatie kan weigeren ter bescherming van bepaalde belangen.

Nieuwsbericht | 03-10-2023