De EU-blauwdruk voor cybercrisisbeheer is een belangrijke richtsnoer voor de lidstaten om hun paraatheid, detectievermogens en respons op cyberbeveiligingsincidenten te verbeteren. Het moet het hoofd bieden aan een steeds complexer cyberdreigingslandschap door bestaande EU-netwerken te versterken, de samenwerking tussen de lidstaten en de betrokken actoren te bevorderen en eventuele belemmeringen weg te nemen.
Nieuwsbericht | 20-06-2025
De verordening cybersolidariteit roept EU-capaciteiten in het leven die Europa weerbaarder moeten maken tegen cyberdreigingen, onder meer door betere samenwerking. Ook voorziet de verordening cybersolidariteit in een noodmechanisme voor cyberbeveiliging en een evaluatiemechanisme voor incidenten. Daarnaast heeft de verordening tot wijziging van de cyberbeveiligingsverordening tot doel om de cyberweerbaarheid van de EU te vergroten door de invoering van Europese certificeringsregelingen voor de zogenoemde beheerde beveiligingsdiensten mogelijk te maken.
Nieuwsbericht | 15-01-2025
De Europese Commissie heeft een schriftelijke aanmaning gestuurd naar in totaal 26 lidstaten, waaronder Nederland, omdat zij geen mededeling hebben gedaan van nationale maatregelen tot omzetting van richtlijnen waarvan de omzettingstermijn pas geleden is verstreken. Het gaat in om twee EU-richtlijnen op het gebied van de digitale economie en migratie, binnenlandse zaken en de veiligheidsunie. De aangeschreven lidstaten krijgen nu twee maanden tijd om op de ingebrekestellingen te antwoorden en om hun omzetting te voltooien, anders kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies uit te brengen.
Nieuwsbericht | 03-12-2024
Op 20 november 2024 is in het EU-Publicatieblad een verordening verschenen over cyberbeveiligingsvereisten voor producten die digitale elementen bevatten. De verordening moet ervoor zorgen dat producten zoals slimme beveiligingscamera's, koelkasten, tv's en speelgoed veilig zijn voordat ze in de handel worden gebracht.
Nieuwsbericht | 20-11-2024
In de vastgestelde uitvoeringsbepalingen worden maatregelen voor het beheer van cyberbeveiligingsrisico's beschreven, evenals de gevallen waarin een incident in de zin van de NIS2-richtlijn als significant moet worden beschouwd en ondernemingen die digitale infrastructuur en diensten aanbieden, dit aan de nationale autoriteiten moeten melden.
Nieuwsbericht | 22-10-2024