Volgens het regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten moeten gebruiksrechten voor radiofrequenties worden toegewezen op basis van objectieve, transparante, niet-discriminerende en evenredige criteria. Deze beginselen zijn volgens Advocaat-Generaal Rantos ook van toepassing op een weigering om te verlengen. De schending van de verplichting tot mededeling van de gegevens betreffende de uitzendquota lijkt niet zo ernstig te zijn dat zij tot een weigering van verlenging kan leiden. De onnauwkeurigheden in het programmeringsschema in de offerte zijn zo onbeduidend dat het onevenredig lijkt om deze als grond voor ongeldigverklaring van de offerte aan te voeren. Zij lijken niet van invloed op de inhoud van de offerte en lijken zich te lenen voor correctie na een verzoek om verduidelijking. Het bestaan van een negatief eigen vermogen in de boekhouding van de offrerende partij is geen factor die tot de afwijzing van diens inschrijving had moeten leiden. Door de offerteaanvraag op basis van onevenredige criteria als ongeldig af te wijzen heeft Hongarije het regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten geschonden. Dat is de conclusie van A-G Rantos naar aanleiding van een door de Europese Commissie ingesteld beroep wegens niet nakoming door Hongarije.
Nieuwsbericht | 16-04-2025
In het plan van aanpak geeft de Minister aan op welke wijze hij van plan is uitvoering te geven aan drie eerder ingediende moties. Een van de moties betreft het verzoek om Europese bedrijven op één te zetten bij aanbestedingen van vitale ICT-diensten. Het plan geeft onder meer aan dat dit juridisch niet mogelijk is door de verplichtingen die voortvloeien uit de Government Procurement Agreement en handelsakkoorden.
Nieuwsbericht | 08-04-2025
Het nieuwe rapport biedt een gestructureerde aanpak voor het integreren van sociale overwegingen in overheidsopdrachten. Het introduceert een kader met sleutelindicatoren om de sociale impact te beoordelen op gebieden zoals werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, toegankelijkheid en duurzaamheid.
Nieuwsbericht | 03-04-2025
Concessierichtlijn 2014/23/EU is van toepassing op dienstenconcessies (in dit geval voor exploitatie van het bingospel) in de zin van die richtlijn, die zijn gegund vóór de inwerkingtreding van die richtlijn en die zijn verlengd bij wettelijke bepalingen die voor de betrokken concessiehouders in ruil daarvoor de verplichting hebben ingevoerd om een maandelijkse vergoeding te betalen (die naderhand is verhoogd), een verbod om hun bedrijfsruimten te verplaatsen handhaaft, en de verplichting behoudt om deze verlengingen te aanvaarden als voorwaarde om in de toekomst te mogen deelnemen aan procedures voor de hernieuwde gunning van die concessies. Dit voor zover het gaat om de wettelijke bepalingen die zelf in werking zijn getreden na de uiterste datum waarop die richtlijn moest worden omgezet. Artikelen 49 en 56 EU-Werkingsverdrag zijn in die situatie niet van toepassing. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-03-2025
Het EU-Werkingsverdrag verzet zich ertegen dat een aanbestedende dienst van een lidstaat, bij gebreke van een handeling van de Europese Unie waarbij de toegang tot procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor ondernemers uit een derde land dat geen internationale overeenkomst in de zin van richtlijn 2014/24/EU met de Unie heeft gesloten, een ondernemer van een dergelijk derde land uitsluit op grond van een wetgevingshandeling die door die lidstaat is vastgesteld zonder daarvoor toestemming van de Unie te hebben gekregen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 24-03-2025
Het verslag concludeert dat de Europese Commissie er niet zeker van kan zijn dat de EU-landen effectieve systemen hebben om te waarborgen dat de EU-herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) voldoet aan de regels voor overheidsopdrachten en staatssteun. Controlesystemen van sommige EU-landen vertonen tekortkomingen en er zijn lacunes in de reikwijdte van de controles door de Europese Commissie. De auditors waarschuwen dat hierdoor het EU-geld dat bestemd was voor het herstel na corona kan worden gebruikt om maatregelen te financieren die onvoldoende zijn gecontroleerd op naleving van de regels inzake overheidsopdrachten en staatssteun.
Nieuwsbericht | 17-03-2025
Met de verlening van de gasopslagplichten van lidstaten tot eind 2027 wil de Commissie de energievoorzieningszekerheid waarborgen en de Europese gasmarkten helpen stabiliseren. Met de opgestarte tweede tussentijdse ronde voor gecoördineerde gasaankopen via AggregateEU moet stabiliteit en voorspelbaarheid van de gasbevoorrading worden gewaarborgd.
Wanneer aan een gunning via een openbare aanbestedingsprocedure voor personenvervoer in de zin van artikel 5, lid 3, van de PSO-verordening, een interne exploitant deelneemt aan wie een bevoegde plaatselijke overheid eerder onderhands een openbaredienstcontract heeft gegund, hoeft de aanbestedende dienst niet na te gaan of deze exploitant voldoet aan de vereisten van artikel 5, lid 2, derde alinea, onder c), om te bepalen of die exploitant het recht heeft om aan een dergelijke procedure deel te nemen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciele vragen van de Letse rechter.
Nieuwsbericht | 21-02-2025
De Europese Commissie heeft Nederland een aanmaningsbrief gestuurd vanwege de niet-correcte omzetting van een EU-richtlijn op het gebied van de rechten van verdachten in het strafproces. Daarnaast heeft de Commissie Nederland met redenen omklede adviezen gestuurd vanwege de niet-omzetting van een EU-richtlijn met betrekking tot hernieuwbare energie en vanwege de onjuiste toepassing van de PSO-verordening bij de gunning van een concessie aan de NS voor personenvervoer via het spoor. Ten slotte heeft de Commissie besloten om Nederland voor het EU-Hof te dagen wegens niet-omzetting van de richtlijn betreffende niet-renderende leningen.
Nieuwsbericht | 12-02-2025
Met het wetsvoorstel wordt tegemoet gekomen aan de wens van ondernemers en het MKB om voldoende rechtsbescherming bij aanbesteden te bieden. Het voorstel beoogt onder meer om de positie van bedrijven en aanbestedende overheden meer in balans te brengen bij verschillen van inzicht of conflicten. Bijvoorbeeld door klachtenloketten in te stellen en de motiveringsplicht bij beslissingen aan te scherpen.
Nieuwsbericht | 28-01-2025
Toont 1 - 10 van 71 resultaten.