Sinds de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de tenuitvoerlegging in de Unie van door het Verenigd Koninkrijk uitgevaardigde aanhoudingsbevelen geregeld in de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Unie. Volgens het EU-Hof moeten de rechterlijke autoriteiten van de lidstaten waaraan wordt verzocht zo’n bevel ten uitvoer te leggen, autonoom nagaan of de betrokkene bij overlevering aan het Verenigd Koninkrijk het door hem gestelde risico op schending van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie loopt. Het overleveringsmechanisme waarin de handels- en samenwerkingsovereenkomst voorziet, verschilt van dat van het kaderbesluit betreffende het Europese aanhoudingsbevel. Dat is de uitspraak van het EU-hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 01-08-2024
Wanneer een EU-lidstaat een verzoek tot het arresteren en overleveren van een persoon ontvangt van het Verenigd Koninkrijk, waartegen de betrokken persoon heeft aangevoerd dat het uitvoeren van dat verzoek zou resulteren in een inbreuk van zijn of haar rechten zoals neergelegd in het EU-Handvest, en daartoe ook bewijs is aangevoerd, dient de rechterlijke instantie van de lidstaat waartoe het verzoek is gericht op grond van objectieve, betrouwbare, specifieke en geüpdatete informatie te onderzoeken of een dergelijk risico bestaat. Indien er substantiële en vastgestelde gronden zijn om aan te nemen dat een dergelijk risico bestaat, mag de rechterlijke instantie de uitvoering van het verzoek weigeren. Dat is de conclusie van Advocaat-Generaal Szpunar naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Ierse rechter inzake een ingesteld beroep van het Ministerie van Justitie en Gelijkheid tegen MA.
Nieuwsbericht | 15-07-2024
De overeenkomst zou het voor jonge burgers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk makkelijker moeten gaan maken om aan weerszijden van het Kanaal in het VK en de EU te studeren, te wonen en te werken.
Nieuwsbericht | 22-04-2024
Het Hooggerechtshof van het VK heeft in 2020 een arrest gewezen waarin toestemming wordt verleend voor de tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis in de zaak Ioan Micula, Viorel Micula e.a./Roemenië. Als gevolg van dit arrest schendt het VK verschillende bepalingen uit het EU-recht, welke moeten worden gelezen in samenhang met het Terugtrekkingsakkoord. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een door de Europese Commissie ingesteld beroep wegens niet nakoming tegen het VK.
Nieuwsbericht | 03-04-2024