Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof wijst arrest over de vaststelling van afhankelijkheid in het kader van de EU-burgerschapsrichtlijn

Op basis van de EU-burgerschapsrichtlijn moeten de lidstaten een verblijfskaart afgeven aan een derdelander die een rechtstreekse bloedverwant in opgaande lijn van een mobiele EU-burger is en die afhankelijk is van die burger. Wanneer de aanvraag voor die verblijfskaart verscheidende jaren na de verhuizing uit het land van oorsprong plaatsvindt, moeten de nationale autoriteiten bij de beoordeling van de afhankelijkheid zowel rekening houden met de situatie in het land van oorsprong op de datum van verhuizing als met de situatie op de datum van indiening van de aanvraag van de verblijfskaart. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Belgische rechter.

Nieuwsbericht | 24-04-2025

A-G: Lidstaten moeten het in een andere lidstaat gesloten huwelijk van twee Unieburgers van hetzelfde geslacht erkennen

In zijn conclusie wijst de A-G erop dat lidstaten het Unierecht ook moeten naleven bij het uitoefenen van hun bevoegdheid inzake huwelijksregels. Het niet erkennen van een rechtmatig in een andere lidstaat gesloten huwelijk tussen twee Unieburgers van hetzelfde geslacht vormt een beperking van hun recht op vrij verkeer. Bovendien ondermijnt dit hun recht op eerbiediging van hun privé- en gezinsleven. Bijgevolg moeten lidstaten geschikte procedures vaststellen om ervoor te zorgen dat dergelijke huwelijken worden erkend. Zo wordt voorkomen dat paren van hetzelfde geslacht in een rechtsvacuüm terechtkomen en fundamentele zaken niet kunnen regelen, zoals het EHRM al eerder oordeelde. Lidstaten mogen zelf bepalen welke voorwaarden zij stellen voor deze erkenning. Inschrijving van de buitenlandse huwelijksakte in de burgerlijke stand is niet vereist, mits de erkenning daadwerkelijk geschiedt. Dit is anders, wanneer inschrijving van de huwelijksakte in een lidstaat de enige manier is om een dergelijk huwelijk te erkennen, zoals in Polen. Die lidstaat is daarom wel verplicht tot inschrijving van de huwelijksakte. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Poolse rechter.

Nieuwsbericht | 11-04-2025

Inbreukenpakket januari 2025: Nederland in vijftal kwesties aangeschreven door Europese Commissie

De Europese Commissie heeft Nederland aanmaningsbrieven gestuurd met betrekking tot de richtlijn betreffende informatie-uitwisseling tussen rechtshandhavingsinstanties van lidstaten, de richtlijn tot vaststelling van een uniform EU-noodreisdocument, de richtlijn inzake genderevenwicht in raden van bestuur, de richtlijn inzake de veiligheid van veerboten en een gedelegeerde richtlijn betreffende de methode voor de rapportage van emissieprognoses voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen.

Nieuwsbericht | 06-02-2025

Commissie registreert burgerinitiatief inzake de renovatie en transformatie van bestaande gebouwen

Het doel van het burgerinitiatief is stimulansen te creëren om van de renovatie en transformatie van bestaande gebouwen de nieuwe norm te maken. De organisatoren pleiten voor een recht op hergebruik voor bestaande gebouwen op basis van belastingverlagingen voor renovatiewerkzaamheden en hergebruikte materialen, eerlijke regels om zowel het potentieel als de risico’s van bestaande gebouwen te beoordelen, en nieuwe waarden voor de CO2 die in bestaande gebouwen is opgeslagen.

Nieuwsbericht | 06-02-2025

EU-Hof: een aan student betaalde Erasmus+ beurs mag niet in aanmerking genomen bij berekening inkomstenbelasting ouder

Het aan een student ingevolge een Erasmus+ beurs betaalde bedrag mag niet in aanmerking worden genomen bij de berekening van de inkomstenbelasting van de ouder van wie die student afhankelijk is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Kroatische rechter.

Nieuwsbericht | 31-01-2025

Europese Commissie registreert burgerinitiatief over renovatie van gebouwen

Doel van het ingediende initiatief is om stimulansen te creëren voor de renovatie en transformatie van bestaande gebouwen. De organisatoren van het burgerinitiatief roepen de Europese Commissie op om wetgeving voor te stellen die het hergebruik van bestaande gebouwen stimuleert via belastingverlaging, eerlijke regels en nieuwe CO2-waarden.

Nieuwsbericht | 27-01-2025

Eurobarometer toont vergroot vertrouwen van Europeanen in de EU

Uit de meest recente Eurobarometer-enquête blijkt onder meer dat het vertrouwen in de Europese Unie zijn hoogste peil sinds 2007 heeft bereikt en dat de steun voor de euro nooit groter was. Ook blijken Europeanen optimistischer te zijn over de toekomst en graag zouden zien dat de EU sterker en onafhankelijker wordt, met name in het licht van de huidige mondiale uitdagingen.

Nieuwsbericht | 04-12-2024

EU-Hof: Unierecht geschonden als Unieburgers die in lidstaat verblijven waarvan zij geen onderdaan zijn geen lid mogen worden van politieke partij

In het kader van de verkiesbaarheid van EU-Burgers en het lidmaatschap van een politieke partij, stelt het EU-Hof dat door een nationaliteitsvereiste op te leggen, Tsjechië en Polen geen gelijke behandeling met hun onderdanen waarborgen bij de daadwerkelijke uitoefening van het passief kiesrecht bij gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van twee door de Europese Commissie ingestelde beroepen tegen Tsjechië en Polen.

Nieuwsbericht | 29-11-2024

Verklaring Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger uitgebracht voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

De verklaring roept onder meer alle lidstaten op om de allereerste EU-wetgeving die eerder in 2024 werd aangenomen om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld doeltreffend te bestrijden - als aanvulling op bestaande wetgeving in EU-lidstaten- snel in te voeren.

Nieuwsbericht | 27-11-2024

A-G: niet aangetoond dat Unierecht voor wettige toekenning van burgerschap eist dat tussen lidstaat en individu een “(eerdere) echte” band bestaat die niet is voorgeschreven in nationale recht

De Europese Commissie is er niet in geslaagd te bewijzen dat de EU-regels inzake burgerschap vereisen dat er een “echte band” of een “voorafgaande echte band” tussen een lidstaat en een individu moet bestaan om als deze lidstaat het burgerschap te kunnen verlenen. Dat is de conclusie en advies van advocaat generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van een beroep wegens niet nakoming tegen Republiek Malta.

Nieuwsbericht | 21-10-2024