Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

Europese Commissie publiceert Consumenten scoreboard

Uit de nieuwe gegevens van het scoreboard blijkt een groot consumentenvertrouwen, maar ook dat online bedreigingen blijven bestaan.

Nieuwsbericht | 19-03-2025

Resultaten bekendgemaakt van een screening van onlinehandelaren die tweedehandsgoederen verkopen

Op 7 maart 2025 hebben de Europese Commissie en de nationale consumentenbeschermingsautoriteiten van 25 lidstaten, alsook IJsland en Noorwegen, de resultaten bekendgemaakt van een screening ("sweep") van onlinehandelaren die tweedehandsgoederen verkopen, zoals kleding, elektronische apparatuur of speelgoed.

Nieuwsbericht | 10-03-2025

EU-Hof: bij consumentenkredietovereenkomsten kan bij niet-naleving van de informatieplicht een bank het recht op rente worden ontnomen

Dit kan zelfs het geval zijn wanneer de individuele ernst van de schending van die verplichting en de gevolgen daarvan voor de consument van geval tot geval kunnen verschillen. Het feit dat een kredietovereenkomst een jaarlijkse kostenpercentage bevat dat te hoog blijkt te zijn omdat bepaalde voorwaarden van die overeenkomst later oneerlijk blijken te zijn, vormt op zich geen schending van de informatieplicht. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Poolse rechter.

Nieuwsbericht | 24-02-2025

Europese Commissie verzoekt om input over geoblocking-verordening

Met de input wil de Europese Commissie beoordelen of de verordening haar doelstellingen daadwerkelijk heeft bereikt. De oproep tot het indienen van feedback nodigt belanghebbenden, waaronder consumenten, bedrijven en nationale autoriteiten, uit om hun meningen en ervaringen over de uitvoering en het effect van de verordening te delen.

Nieuwsbericht | 14-02-2025

Commissie publiceert mededeling over e-commerce

In de mededeling noemt de Commissie alle EU-instrumenten op het gebied van e-commerce en belicht zij de initiatieven die momenteel door de Raad en het Europees Parlement worden besproken. Daarnaast stelt zij nieuwe gezamenlijke acties voor om kwesties aan te pakken die resulteren uit de grote toename van onveilige producten, namaakproducten en anderszins niet-conforme of illegale producten die de markt binnenkomen.

Nieuwsbericht | 10-02-2025

EU-Hof oordeelt over de procesbevoegdheid van consumentenorganisaties in procedures over financiële producten

Een EU-lidstaat kan de procesbevoegdheid van een consumentenorganisatie die optreedt namens individuele beleggers die als consumenten kunnen worden aangemerkt, onderwerpen aan beperkingen die verband houden met de financiële draagkracht van die beleggers, de economische waarde en het soort financiële producten waarin die leden hebben belegd en de complexiteit van die producten. Dergelijke criteria mogen ook in aanmerking worden genomen bij de beslissing of deze organisaties rechtsbijstand genieten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 06-02-2025

Europese Rekenkamer publiceert verslag over geoblocking

Volgens het verslag is ongerechtvaardigde geoblocking, die de toegang van consumenten tot onlinegoederen en -diensten in de hele EU beperkt, nog steeds een probleem. Hoewel de EU-verordening inzake geoblocking dergelijke discriminatie op grond van nationaliteit of verblijfplaats aan moest pakken, levert deze nog steeds praktische uitdagingen op in de lidstaten.

Nieuwsbericht | 28-01-2025

Europese Rekenkamer brengt verslag uit over digitale betalingen

In het verslag van de Europese Rekenkamer (ERK) wijzen de auditors er op dat dankzij de aanpak van de EU digitale betalingen veiliger, sneller en goedkoper voor gebruikers zijn geworden. Er zijn echter wel twee belangrijke aspecten te noemen in verband met prijsinterventies en de uitwisseling van rekeninggegevens. Zo is niet wettelijk vastgelegd dat de Commissie EU-prijsinterventies, met name voor vergoedingen voor betaalkaarten, periodiek moet evalueren. Daarnaast kan volgens het verslag het gratis delen van rekeninggegevens de verlening van kwalitatief hoogstaande diensten van open bankieren in de EU in de weg staan.

Nieuwsbericht | 17-01-2025

EU-Hof verduidelijkt het begrip ‘producent’ uit de EU-richtlijn productaansprakelijkheid

Een leverancier kan als producent worden aangemerkt indien zijn naam of onderscheidingsteken gelijk is aan het merk dat door de fabrikant op het product is aangebracht. Ter bescherming van de consument kunnen de leverancier en de feitelijke producent van een gebrekkig product hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, zelfs indien deze leverancier niet zelf zijn naam, merk of ander onderscheidend kenmerk op dat product heeft aangebracht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Italiaanse rechter.

Nieuwsbericht | 27-12-2024

Nieuwe richtlijn productaansprakelijkheid in werking

De herziene richtlijn, die nog op nationaal niveau moet worden omgezet, beoogt een actueel en solide kader voor slachtoffers te creëren om schadevergoeding te eisen voor schade die is veroorzaakt door producten met gebreken. Ook beoogt de richtlijn om marktdeelnemers meer rechtszekerheid te bieden.

Nieuwsbericht | 11-12-2024