De selectie van 13 projecten is het resultaat van een eerdere oproep tot het indienen van voorstellen voor de bescherming van openbare ruimten gericht aan overheden, wetshandhavingsinstanties, onderzoeksinstellingen en particuliere bedrijven.
Nieuwsbericht | 19-03-2025
De gerechten van de EU-lidstaten mogen over de geldigheid van een in een derde staat geregistreerd octrooi beslissen in het geval de verweerder die geldigheid betwist in het kader van een vordering wegens een inbreuk op dat octrooi. De gerechten van de derde staat blijven wel bij uitsluiting bevoegd om dat octrooi nietig te verklaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 25-02-2025
Het verslag bevat de eerste algemene beoordeling van de toepassing van de Verordening betreffende het recht dat van toepassing is op niet-contractuele verbintenissen (Rome II), onder meer op basis van verschillende studies, en een onderzoek van de jurisprudentie van het EU-Hof en de nationale rechtbanken. In het verslag wordt ook ingegaan op een aantal nieuwe en opkomende kwesties zoals kunstmatige intelligentie en een steeds toenemende onlineomgeving.
Nieuwsbericht | 11-02-2025
Op 8 januari 2025 zijn in het EU-Publicatieblad twee verordeningen verschenen die het EU-kader voor het verzamelen en doorgeven van vooraf te verstrekken passagiersgegevens (advance passenger information - API) herzien. De nieuwe API-verordening verplicht luchtvaartmaatschappijen passagiersgegevens aan de autoriteiten door te geven voordat zij de EU-buitengrenzen bereiken. De tweede verordening gaat over het gebruik van API voor rechtshandhaving en moet helpen terrorisme en zware criminaliteit te voorkomen, op te sporen en te vervolgen.
Nieuwsbericht | 08-01-2025
De Raad en het Europees Parlement hebben een verordening aangenomen om het Europees platform voor onlinegeschillenbeslechting (ODR-platform) stop te zetten en de daarmee samenhangende verplichtingen voor overheidsdiensten en onlinebedrijven weg te nemen. De medewetgevers zijn van mening dat het prestatieniveau van het ODR-platform de publieke en private kosten die nodig zijn om het in instrument stand te houden, niet rechtvaardigt.
Nieuwsbericht | 30-12-2024
Op 20 december 2024 presenteerde de Commissie een voorstel om een deel van de overeenkomst tussen de EU en Georgië inzake de versoepeling van de afgifte van visa op te schorten. Indien de Raad dit voorstel goedkeurt, hebben Georgische diplomaten, ambtenaren en hun gezinnen die in het bezit zijn van een diplomatiek en officieel paspoort, een visum nodig om naar de EU te reizen voor een kort verblijf van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Visumversoepeling, zoals kortere aanvraagtijden, lagere visumleges en de verplichting om minder bewijsstukken in te dienen, zou ook niet langer van toepassing zijn op Georgische houders van diplomatieke en officiële paspoorten.
Nieuwsbericht | 20-12-2024
Het verslag ziet op het toezicht op de visumvrijstellingsregelingen van de EU met haar partners in de westelijke Balkan, het oostelijk partnerschap, de oostelijke Caribische landen die een regeling voor investeerdersburgerschap toepassen, en met de Latijns-Amerikaanse landen.
Nieuwsbericht | 15-12-2024
De Raad zet de koers uit voor het EU-beleid op het gebied van justitie en binnenlandse zaken (ruimte van vrijheid, veiligheid en recht), en heeft daarom de strategische richtsnoeren van de wetgevende en operationele programmering aangenomen. De strategische richsnoeren gelden voor de komende vijf jaar (2024-2029).
Nieuwsbericht | 13-12-2024
Sinds 31 maart 2024 zijn de personencontroles aan de lucht- en zeegrenzen tussen Roemenië en Bulgarije en tussen die twee landen en de andere Schengenlanden opgeheven. Op 12 december 2024 heeft de Raad besloten om ook de personencontroles aan de landbinnengrenzen af te schaffen. Daardoor zijn Roemenië en Bulgarije vanaf 1 januari 2025 volwaardig lid van de Schengenzone.
De plaats waar de afnemer toegang heeft tot de software is de ‘plaats van uitvoering’ van een overeenkomst tot onlineverstrekking van software. Het ter beschikking stellen van de software aan de betrokken afnemer vormt namelijk de kenmerkende verbintenis van die overeenkomst. De rechter van de plaats waar die verbintenis wordt uitgevoerd, is bevoegd in een internationaal geschil over een overeenkomst tot onlineverstrekking van software. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 03-12-2024
Toont 1 - 10 van 33 resultaten.