De goedgekeurde verordening moet de EU op schema brengen om de binnenlandse productiecapaciteit voor belangrijke schone technologieën te versterken. Door een uniform en voorspelbaar ondernemingsklimaat voor de productiesector van schone technologie tot stand te brengen, zal de verordening het concurrentievermogen en de veerkracht van de industriële basis van de EU vergroten en het scheppen van hoogwaardige banen en geschoolde arbeidskrachten ondersteunen.
Nieuwsbericht | 05-06-2024
In het EU-Publicatieblad is op 3 mei 2024 de verordening kritieke grondstoffen verschenen. De verordening bevat duidelijke deadlines voor vergunningsprocedures voor EU-winningsprojecten, stelt de Commissie en de lidstaten in staat een project als strategisch te erkennen en vereist risicobeoordelingen van de toeleveringsketen. De verordening waarborgt de toegang van de EU tot kritieke en strategische grondstoffen via benchmarks voor de winning, verwerking, recycling en diversificatie van importbronnen.
Nieuwsbericht | 03-05-2024
De Mededeling beveelt een doelstelling aan van 90 procent emissiereductie voor 2040. De vaststelling van deze klimaatdoelstelling voor 2040 zal niet alleen economische voordelen leveren door lagere risico's op extreme weersomstandigheden en daarmee gepaard gaande verliezen, maar ook verschillende nevenvoordelen meebrengen, zoals een betere luchtkwaliteit, gezondheidsvoordelen, verminderde afhankelijkheid van ingevoerde fossiele brandstoffen en voordelen voor de biodiversiteit. Klimaatverandering veroorzaakt momenteel regelmatig extreme weersomstandigheden, die in toenemende mate leiden tot sociale gevolgen en economische schade. Uit de Mededeling blijkt dat economische verliezen veel groter zijn dan de kosten van klimaatactie.
Nieuwsbericht | 14-02-2024
Het akkoord betreft het onderliggende voorstel van de Europese Commissie voor een EU-Verordening die een regelgevingskader vaststelt waarmee de toegang van de EU tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen wordt gewaarborgd. Dergelijke toegang tot kritieke grondstoffen is essentieel voor het concurrentievermogen van Europa, onder meer voor de groene en de digitale industrieën en voor defensie en lucht- en ruimtevaart.
Nieuwsbericht | 22-11-2023
Met het door de Raad en Europees Parlement bereikte akkoord over vaststelling van de herziene richtlijn hernieuwbare energie en de ReFuelEU Luchtvaart-verordening beschikt de Europese Unie vanaf nu over juridisch bindende klimaatdoelstellingen voor alle belangrijke sectoren van de economie. De EU-wetgeving om de broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 procent te verminderen is daarmee volledig van kracht.
Nieuwsbericht | 13-10-2023
De voorgestelde verordening heeft betrekking op technologieën die aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van de Europese economie. Het voorstel biedt een kader om de EU minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke technologieën. Zo voorziet het voorstel onder meer in een verbetering van de voorwaarden voor investeringen in die technologieën.
Nieuwsbericht | 22-03-2023
De voorgestelde maatregelen beogen de toegang van de Europese Unie tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen te waarborgen.
Nieuwsbericht | 21-03-2023
De Commissie heeft op 1 februari 2023 een Green Deal-plan voor de industrie gepresenteerd. Het plan is erop gericht het concurrentie-vermogen van de industrie van de EU te vergroten en een snelle transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen. Het plan heeft tot doel een omgeving te scheppen die gunstiger is voor het opschalen van de capaciteit van de EU om de klimaatneutrale technologieën en producten te fabriceren die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen.
Nieuwsbericht | 07-02-2023
Met een nieuwe strategie voor bescherming en herstel van de bossen in de Europese Unie wil de Europese Commissie de uitstoot van broeikassen verminderen, meer koolstof verwijderen door natuurlijke putten en de multifunctionaliteit van bossen in de EU waarborgen.
Nieuwsbericht | 29-07-2021
In de Europese Klimaatwet is een kader vastgesteld voor de geleidelijke vermindering van de broeikasgasemissies in de EU tot en met 2050. De Europese Klimaatwet bevat onder meer een bindende doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2030 en de mogelijkheid om een doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2040 vast te stellen. Met de vaststelling van de Europese Klimaatwet beoogt de EU het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 na te leven.
Nieuwsbericht | 20-07-2021
Toont 1 - 10 van 15 resultaten.