Volgens het verslag blijft stedelijke verontreiniging een grote bedreiging voor de gezondheid in de EU. Ondanks verbeteringen zijn de Europese steden nog steeds te lawaaierig en ook de luchtverontreiniging is onvoldoende afgenomen. Dit is met name zorgwekkend nu de EU en haar lidstaten de komende jaren nog meer inspanningen moeten leveren om te voldoen aan de strengere normen.
Nieuwsbericht | 21-01-2025
De richtlijn industriële emissies uit 2010 is het belangrijkste EU-instrument om de verontreiniging door industriële installaties te reguleren. Om de industriële emissies verder terug te dringen, zijn grootschalige intensieve veehouderijen, waaronder varkens- en pluimveehouderijen, onder het toepassingsgebied van de richtlijn gebracht. Ook mijnbouw en de grootschalige productie van batterijen zijn onder het toepassingsgebied gebracht.
Nieuwsbericht | 15-07-2024
De nationale autoriteit die een exploitatievergunning verleent of toetst moet rekening houden met alle verontreinigende stoffen waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat zij schadelijk zijn en die door de betrokken installatie kunnen worden uitgestoten. Wanneer sprake is van ernstige en significante gevaren voor het milieu en de menselijke gezondheid, moet de exploitatie worden opgeschort. Dit is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter over de EU-richtlijn over industriële emissies.
Nieuwsbericht | 01-07-2024
Op 8 mei 2024 is in het EU-Publicatieblad de zogenoemde Euro7-verordening verschenen. Die verordening bevat regels voor de uitlaatemissies van wegvoertuigen, maar ook voor andere soorten emissies, zoals door slijtage van banden en emissies van remdeeltjes. Ook voorziet de verordening in de invoering van vereisten voor de duurzaamheid van batterijen.
Nieuwsbericht | 10-05-2024
De overeengekomen EU-luchtkwaliteitsnormen voor 2030 sluiten nauwer aan bij de WHO-richtsnoeren en zullen regelmatig opnieuw worden bekeken. In de voorlopig overeengekomen tekst wordt de Europese Commissie opgeroepen de luchtkwaliteitsnormen uiterlijk in 2030 en vanaf dan om de 5 jaar te evalueren voor verdere afstemming op nieuwe WHO-richtsnoeren en de jongste wetenschappelijke inzichten.
Nieuwsbericht | 27-02-2024
De EU heeft een verordening aangenomen waarin strengere CO2-emissienormen voor nieuwe auto’s en bestelwagens zijn vastgelegd. De nieuwe regels moeten de emissies van het wegvervoer verminderen en de automobielsector de juiste impuls geven om over te schakelen op emissievrije mobiliteit en om te blijven innoveren.
Nieuwsbericht | 25-04-2023
Omdat het Unierecht geen bepalingen bevat over de voorwaarden waaronder betrokken kopers schadevergoeding kunnen krijgen wegens de aankoop van een voertuig dat is uitgerust met een verboden manipulatie-instrument (sjoemelsoftware) is het volgens het EU-Hof aan elke lidstaat om deze voorwaarden zelf te bepalen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-03-2023
De emissiegrenswaarden voor een industriële installatie worden door een bevoegde autoriteit vastgesteld op basis van de nationale omzettingsbepalingen van de EU-richtlijn inzake industriële emissies en maken onderdeel uit van de vergunning van die installatie. Een afwijking van die emissiegrenswaarden is niet toegestaan indien daarmee wordt bijgedragen aan de overschrijding van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen in de lucht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 16-03-2023
De richtlijn luchtkwaliteit kent geen individuele rechten toe aan particulieren waarvan de schending kan leiden tot aansprakelijkheid van een lidstaat voor aan particulieren toegebrachte (gezondheids)schade. Het is niet uitgesloten dat de aansprakelijkheid van de staat wel op grond van het nationale recht kan ontstaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 24-12-2022
Het voorstel bepaalt dat tussentijdse EU-normen inzake luchtkwaliteit voor 2030 moeten worden vastgesteld die beter aansluiten bij de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast schrijft het voorstel voor dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat mensen die gezondheidsschade lijden als gevolg van luchtverontreiniging, recht op compensatie hebben wanneer de EU-regels inzake luchtkwaliteit zijn geschonden.
Nieuwsbericht | 02-11-2022
Toont 1 - 10 van 17 resultaten.