Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

EU-Hof oordeelt over regels voor de toewijzing van zaken aan rechters

Het EU-recht vereist dat rechterlijke toetsing mogelijk is van de regelmatigheid van de toewijzing van zaken binnen rechterlijke instanties. Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat een rechter een zaak moet terugleggen bij de administratief verantwoordelijke van de rechtbank, wanneer de rechter twijfels heeft over de toewijzing van de zaak aan hem, in het licht van de nationaal toepasselijke regels. De administratief verantwoordelijke kan dit vervolgens nagaan en al dan niet besluiten dat de zaak toch door die rechter behandeld dient te worden, zolang rechterlijke controle op deze toewijzing gewaarborgd is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Bulgaarse rechter.

Nieuwsbericht | 17-03-2025

EU-Hof verduidelijkt de EU-rechtelijke vereisten met betrekking tot de vaststelling van de bezoldiging van de nationale rechters

De methode voor de bezoldiging van rechters moet op een rechtsgrondslag berusten. En zij moet objectief, voorzienbaar, stabiel en transparant zijn, zodat elke arbitraire inmenging van de wetgevende en de uitvoerende macht is uitgesloten. Voor de afwijkende maatregelen die leiden tot een verlaging van de bezoldiging van rechters of tot een bevriezing van de indexering ervan, gelden dezelfde vereisten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van Poolse en Litouwse rechters.

Nieuwsbericht | 10-03-2025

EU-Gerecht bevestigt de verrekening van de dwangsom die aan Polen is opgelegd door de ‘muilkorfwet’ voor rechters

Inzake de hervorming van het Poolse rechtsstelsel in 2019 bevestigt het EU-Gerecht dat Polen een bedrag moet betalen met betrekking tot de dwangsom waartoe het EU-Hof van Justitie tijdens een eerdere inbreukprocedure heeft besloten. Volgens het Gerecht heeft de Europese Commissie de dwangsom aan Polen terecht opgelegd voor de periode van 15 juli 2022 tot en met 4 juni 2023. Dat is de uitspraak van het EU-Gerecht naar aanleiding van het door Polen ingestelde beroep tot nietigverklaring van in totaal zes verrekeningsbeschikkingen van de Europese Commissie.

Nieuwsbericht | 24-02-2025

Commissie handhaaft begrotingsmaatregelen tegen Hongarije vanwege schendingen van de rechtsstaat

De Europese Commissie heeft op 16 december 2024 besloten de maatregelen tegen Hongarije in het kader van het Conditionaliteitsmechanisme voor de rechtsstaat te handhaven, omdat er onvoldoende vooruitgang zou zijn geboekt bij het aanpakken van schendingen van de rechtsstaat. Dit besluit vloeit onder meer voort uit het feit dat Hongarije er niet in is geslaagd de problemen in verband met belangenconflicten in trusts van algemeen belang adequaat op te lossen.

Nieuwsbericht | 02-01-2025

Commissie start gerichte raadpleging over de internemarktdimensie van het verslag over de rechtsstaat 2025

De Europese Commissie is op 20 december 2024 gestart met een korte aanvullende gerichte raadpleging om informatie te verzamelen over de internemarktdimensie van het verslag over de rechtsstaat. De resultaten van deze raadpleging zullen worden meegenomen in de voorbereiding van het verslag over de rechtsstaat 2025.

Nieuwsbericht | 23-12-2024

EU-Hof: Bulgaarse regels inzake de rechterlijke goedkeuring van schikkingen zijn verenigbaar met het EU-beginsel van daadwerkelijke rechtsbescherming

Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat de bevoegdheid voor de goedkeuring van een schikking wordt toegewezen aan een andere rechter dan de rechter die zich aanvankelijk moest uitspreken over de strafrechtelijke vervolging. Ook de voorwaarde dat alle overige verdachten die hun strafrechtelijke aansprakelijkheid niet hebben erkend, instemmen met het treffen van een schikking met één van de verdachten , is verenigbaar is met het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Bulgaarse rechter.

Nieuwsbericht | 03-12-2024

EU-Hof: verzoek om prejudiciële beslissing niet-ontvankelijk want verwijzende rechter is geen ‘vooraf bij wet ingesteld gerecht’

Een Poolse rechter stelt het EU-Hof prejudiciële vragen over de (on)mogelijkheid om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters bij prejudiciële vragen aan de orde te stellen. Het EU-Hof komt tot de conclusie dat het verzoek om een prejudiciële beslissing niet-ontvankelijk is, omdat de Poolse verwijzende rechter niet langer voldoet aan het vereiste dat hij een ‘vooraf bij wet ingesteld gerecht’ dient te zijn om prejudiciële vragen te mogen stellen.

Nieuwsbericht | 02-12-2024

EU-Hof: rechter in tweede aanleg moet hertoewijzing van een zaak in eerste aanleg kunnen toetsen

Het EU-recht verzet tegen een nationale bepaling die het voor de rechter in tweede aanleg onder alle omstandigheden onmogelijk maakt om na te gaan of de gedane hertoewijzing van een zaak aan de rechtsprekende formatie die de zaak in eerste aanleg heeft behandeld, niet in strijd was met de nationale regels inzake de hertoewijzing van zaken binnen rechterlijke instanties. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Poolse rechter.

Nieuwsbericht | 18-11-2024

Europese Rekenkamer publiceert verslag over de bijdrage van de herstel- en veerkrachtfaciliteit aan klimaat en groene transitie

De bijdrage van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) - de belangrijkste pijler van het EU-fonds voor het herstel na de coronapandemie - aan klimaatactie en de groene transitie is onduidelijk. Dat is de conclusie van de Europese Rekenkamer in een nieuw verslag.

Nieuwsbericht | 12-09-2024

Europese Rekenkamer publiceert verslag over vertraagde uitwerking van coronagelden

Tijdens de eerste drie jaar van de herstel- en veerkrachtfaciliteit hebben zowel de uitbetaling van het geld als de uitvoering van projecten vertraging opgelopen. Het herstel van de EU-landen na de coronapandemie en de versterking van hun veerkracht komen hierdoor in gevaar. Hoewel de Europese Commissie het betalingstempo heeft opgevoerd, kunnen de lidstaten het geld mogelijk niet op tijd opnemen of gebruiken en de geplande maatregelen niet vóór het einde van faciliteit voltooien. Hierdoor kunnen zij dus niet van de verwachte economische en sociale voordelen genieten.

Nieuwsbericht | 03-09-2024