Nieuws

Contentverzamelaar

Webcontent zoeken

A-G Collins brengt een conclusie uit over de rechtsmiddelen die beschikbaar moeten zijn tegen procedurele handelingen van het Europees Openbaar Ministerie (EOM)

De EOM-Verordening verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan verdachten in een onderzoek van het Europees Openbaar Ministerie, geen rechtsmiddel hebben tegen een besluit tot oproeping van getuigen voor verhoor, wanneer dat besluit beoogt rechtsgevolgen teweeg te brengen jegens die verdachten. Het is aan de nationale rechter om dit te beoordelen door na te gaan of een dergelijk besluit een handeling is die beoogt rechtsgevolgen teweeg te brengen die bindend zijn voor de verdachten en die de belangen van die verdachten kunnen aantasten door een aanmerkelijke wijziging in hun rechtspositie teweeg te brengen. Dat is het advies van advocaat-generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van een Spaanse rechter.

Nieuwsbericht | 11-10-2024

Zweden treedt officieel toe tot het Europees Openbaar Ministerie

Er nemen vanaf nu 24 lidstaten deel aan de nauwere samenwerking via het Europees Openbaar Ministerie (EOM). De samenwerking zal de rol van de openbaar aanklager als belangrijkste actor in de strijd tegen fraude ten nadele van de begroting van de Europese Unie verder versterken. Hiermee kan ook het geld van de belastingbetalers in de EU beter worden beschermd.

Nieuwsbericht | 17-07-2024

Europees Openbaar Ministerie per 1 juni operationeel

De Europese Commissie heeft officieel bevestigd dat het Europees Openbaar Ministerie (EOM) op 1 juni 2021 operationeel zal zijn. Het EOM heeft tot taak strafbare feiten die de EU-begroting schaden, strafrechtelijk te onderzoeken en te vervolgen. Het EOM is het eerste supranationale openbaar ministerie en is belast met het onderzoek en de vervolging van bepaalde soorten fraude en andere strafbare feiten die schade toebrengen aan de financiële belangen van de EU.

Nieuwsbericht | 27-05-2021

Commissie bekrachtigt deelname Nederland aan het Europees Openbaar Ministerie

De Europese Commissie heeft de aansluiting van Nederland als 21e land bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM) goedgekeurd. Het EOM zal een sleutelrol spelen in de bestrijding van misdrijven tegen de EU-begroting zoals fraude, corruptie, witwaspraktijken en ernstige grensoverschrijdende btw-fraude. Het EOM wordt eind 2020 in alle deelnemende lidstaten operationeel.

Nieuwsbericht | 07-08-2018

Europees Openbaar Ministerie opgericht

Na vier jaar onderhandelen hebben twintig lidstaten samen een Europees Openbaar Ministerie opgericht. Dat krijgt bevoegdheden om in de aangesloten lidstaten fraude met EU-gelden en BTW fraude aan te pakken. Nederland zit niet bij deze kopgroep.

Nieuwsbericht | 13-10-2017

Europees Openbaar Ministerie in aantocht

Zestien EU-landen gaan samen fraude ten nadele van de EU-begroting bestrijden. Dat heeft de Raad bekend gemaakt. Aan deze jongste vorm van nauwere samenwerking doet Nederland niet mee.

Nieuwsbericht | 05-04-2017