De overeengekomen EU-luchtkwaliteitsnormen voor 2030 sluiten nauwer aan bij de WHO-richtsnoeren en zullen regelmatig opnieuw worden bekeken. In de voorlopig overeengekomen tekst wordt de Europese Commissie opgeroepen de luchtkwaliteitsnormen uiterlijk in 2030 en vanaf dan om de 5 jaar te evalueren voor verdere afstemming op nieuwe WHO-richtsnoeren en de jongste wetenschappelijke inzichten.
Nieuwsbericht | 27-02-2024
De emissiegrenswaarden voor een industriële installatie worden door een bevoegde autoriteit vastgesteld op basis van de nationale omzettingsbepalingen van de EU-richtlijn inzake industriële emissies en maken onderdeel uit van de vergunning van die installatie. Een afwijking van die emissiegrenswaarden is niet toegestaan indien daarmee wordt bijgedragen aan de overschrijding van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen in de lucht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 16-03-2023
De richtlijn luchtkwaliteit kent geen individuele rechten toe aan particulieren waarvan de schending kan leiden tot aansprakelijkheid van een lidstaat voor aan particulieren toegebrachte (gezondheids)schade. Het is niet uitgesloten dat de aansprakelijkheid van de staat wel op grond van het nationale recht kan ontstaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 24-12-2022
Het voorstel bepaalt dat tussentijdse EU-normen inzake luchtkwaliteit voor 2030 moeten worden vastgesteld die beter aansluiten bij de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast schrijft het voorstel voor dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat mensen die gezondheidsschade lijden als gevolg van luchtverontreiniging, recht op compensatie hebben wanneer de EU-regels inzake luchtkwaliteit zijn geschonden.
Nieuwsbericht | 02-11-2022
De grenswaarden voor luchtkwaliteit en de verplichting voor lidstaten om een luchtkwaliteitsplan op te stellen als die grenswaarden worden overschreden, zoals neergelegd in de richtlijn luchtkwaliteit, strekken ertoe rechten toe te kennen aan particulieren. Daarmee wordt aan een eerste voorwaarde voor staatsaansprakelijkheid van lidstaten wegens schending van het Unierecht voldaan. Bijgevolg kan een particulier met gezondheidsproblemen, die te relateren zijn aan de overschrijding van de grenswaarden, onder omstandigheden recht hebben op vergoeding van schade. De benadeelde persoon moet dan wel bewijzen dat er een rechtstreeks causaal verband bestaat tussen die problemen en zijn verblijf op een plaats waar de daar toepasselijke grenswaarden werden overschreden, terwijl een toereikend luchtkwaliteitsplan ontbreekt. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Franse rechter.
Nieuwsbericht | 13-05-2022
Op 17 en 18 februari vond er een dialoog over schonere lucht plaats tussen Nederland en de Europese Commissie. De dialoog met Nederland was de achtste in een reeks dialogen die de Commissie met lidstaten houdt. Het doel van de dialogen is om maatregelen te bevorderen die de luchtkwaliteit verbeteren en de luchtverontreiniging verminderen. De dialogen met de Commissie over schonere lucht zijn op vrijwillige basis en vinden plaats op verzoek van een lidstaat.
Nieuwsbericht | 23-02-2021
Frankrijk is volgens de Commissie de verplichtingen op grond van het EU-recht om burgers te beschermen tegen een slechte luchtkwaliteit niet nagekomen. Daarom daagt de Commissie Frankrijk voor het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-11-2020
Lijfsdwang tegen de autoriteiten van de Freistaat Bayern om hen te dwingen maatregelen te nemen om te zorgen dat de lucht in München schoner wordt (zoals een rijverbod voor bepaalde dieselvoertuigen) kan alleen worden opgelegd als daarvoor een rechtsgrond is die voldoende toegankelijk en nauwkeurig is en de toepassing ervan voldoende voorzienbaar is, en als de lijfsdwang evenredig is. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 19-12-2019
De nationale rechter is bevoegd om de locatiekeuze van luchtkwaliteitsmeetpunten te controleren en om de betrokken nationale autoriteit te bevelen alle noodzakelijke maatregelen te treffen. Om te bepalen of de grenswaarden worden nageleefd, telt het niveau van verontreiniging op elk bemonsteringspunt afzonderlijk. Een gemiddelde van verschillende snuffelpalen is niet toegestaan. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 26-06-2019
Een particulier kan van zijn lokale overheid eisen dat een actieplan wordt opgesteld om de luchtvervuiling door fijnstof in zijn buurt tegen te gaan. Aangezien zijn gezondheid in het geding is, kan hij zich direct beroepen op de Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit. In de zaak Janecek heeft het EG-Hof daaraan toegevoegd dat de lidstaten niet verplicht zijn zodanige maatregelen in een actieplan op te nemen dat zich geen enkele overschrijding meer voordoet.
Nieuwsbericht | 27-07-2008