Tijdens de Europese Raad op 9 december 2011 werd het Verdrag betreffende de Toetreding van de Republiek Kroatië getekend. Verwachte toetredingsdatum is 1 juli 2013. Het verdrag dient nog geratificeerd te worden door de lidstaten en Kroatië. Kroatië zal een referendum houden over de toetreding. De Kroaten nemen vanaf 9 december als waarnemer deel aan vergaderingen van de Raad. Op die manier kunnen ze alvast wennen hoe het er aan toegaat in Brussel.
Nieuwsbericht | 13-12-2011
Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NCJM) organiseert op vrijdag 13 januari 2012 een studiemiddag over het EU-Handvest. Verschillende deskundigen zullen tezamen de balans opmaken van twee jaar Handvest als bindend instrument, alsmede ingaan op de uitdagingen die het Handvest nog te wachten staan.
Nieuwsbericht | 07-12-2011
Het EU-recht staat in de weg aan een stelselmatige en alomvattende filter-plicht voor internetproviders om auteursrechten te beschermen. Een Belgische lagere rechter had deze plicht opgelegd aan telecombedrijf Scarlet. De Belgische organisatie SABAM die auteurs, componisten en uitgevers van muziek vertegenwoordigd had om maatregelen verzocht waardoor de klanten van Scarlet niet meer zonder toestemming van de auteursrechthebbenden muziek kunnen uitwisselen.
Nieuwsbericht | 01-12-2011
Nederland mag een finale belastingheffing opleggen aan een onderneming die vertrekt naar een andere lidstaat. Daarbij hoeft geen rekening te worden gehouden met waardeveranderingen die intreden ná het vertrek. Wel moet uitstel van betaling van de belasting mogelijk zijn.. Ingeval van uitstel mag een lidstaat voorwaarden stellen, zoals een bankgarantie. Een regelingdie voor alle gevallen betaling van de belasting op het moment van vertrek voorschrijft, is niet toegestaan. Deze uitspraak van het EU-Hof, op verzoek van het Gerechtshof Amsterdam, maakt een einde aan een lange discussie tussen de Europese Commissie en de lidstaten.
Nieuwsbericht | 30-11-2011
De Commissie heeft een nieuw pakket maatregelen gepresenteerd om economische en financiële crisis in Europa te bestrijden. De nieuwe voorstellen van de Commissie betreffen verdergaand begrotingstoezicht, de economische prioriteiten voor 2012 en een groenboek over euro-obligaties. Deze maatregelen komen bovenop het zgn. six pack van maatregelen voor de versterking van het economische bestuur van de lidstaten, waarover al eerder overeenstemming is bereikt.
Nieuwsbericht | 24-11-2011
Het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht organiseert op 15 december 2011 een symposium over de samenwerking van Nederlandse rechters met het EU-Hof. De titel van het symposium is “verwijzen, verwachten en beslechten”. Het instituut deed onderzoek naar de praktijk van prejudiciële verwijzingen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie door Nederlandse rechters tussen 2000 en 2010. Op 15 december a.s. worden de voorlopige resultaten gepresenteerd.
Duitsland moet toestaan dat de Europese Rekenkamer controles uitvoert in Duitsland naar de administratieve samenwerking op het gebied van BTW. Duitsland weigerde medewerking te verlenen omdat de Rekenkamer volgens Duitsland geen bevoegdheid had om de controle uit te voeren. Het Hof is het daar niet mee eens. Onderliggende discussie gaat over de vraag of BTW-inkomsten inkomsten zijn van de lidstaten of van de EU.
Nieuwsbericht | 23-11-2011
De in Nederland woonachtige Filippijn Sison krijgt geen schadevergoeding van de Raad van de EU voor zijn plaatsing op de EU-terrorismelijst in de periode 2002-2009. Sison kreeg twee keer gelijk bij het Gerecht van de EU dat zijn plaatsing op de lijst ongeldig was. Dit is echter niet ernstig genoeg volgens het Gerecht om ook schadevergoeding te krijgen. De Raad heeft de grenzen van zijn beoordelingsbevoegdheid niet overschreden.
Als gevolg van de financiële en monetaire crisis in de EU zijn de interne regels voor besluitvorming van de Commissie gewijzigd. Hiermee moet de Commissaris voor Economische en Monetaire zaken, momenteel de Fin Olli Rehn, meer slagkracht krijgen. Hierbij heeft de Commissie rekening moeten houden met het zogenoemde beginsel van collegialiteit op basis waarvan de besluiten van de Commissie enkel door de Commissie als geheel genomen kunnen worden. Rehn maakt promotie: hij is nu vice-president van de Commissie en belast met Economische en monetaire zaken en de Euro.
Nieuwsbericht | 18-11-2011
Het is u wellicht wel eens overkomen dat u na een etentje in een restaurant uw portefeuille vergeten bent. In dat geval kunt u niet zomaar weglopen uit het restaurant. Het is nog een stuk ernstiger als u een belastingschuld hebt en daarom het land niet mag verlaten. Dit overkwam een man in Bulgarije, die het verboden werd het land te verlaten totdat hij de schuld van zijn bedrijf had ingelost. Uit een uitspraak van het EU-Hof blijkt dat deze constructie onder strikte voorwaarden is toegestaan in het licht van het vrij verkeer van personen in de EU.
De Eerste en Tweede kamer hebben in een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie officieel bezwaar gemaakt tegen het voorstel van Commissie voor de tijdelijke herinvoering van de controles aan de binnengrenzen van het Schengengebied. Volgens het Nederlandse parlement is het voorstel in strijd met het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 17-11-2011
De Europese Commissie heeft haar programma voor 2012 bekendgemaakt onder het motto “van een nieuw Europees elan naar tastbare resultaten”. Het jaar 2012 zal voor een belangrijk deel in het teken staan van herstel van de Europese economie en overheidsfinanciën. Zoals gebruikelijk zal het kabinet reageren op het werkprogramma in een kabinetsreactie die aan de Eerste en Tweede Kamer wordt gestuurd.
Een familielid uit een derde land van een EU-burger die nooit gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrij verkeer en die niet ten laste komt van de derdelander mag het verblijfsrecht in een EU-lidstaat worden ontzegd. De rechten die voortvloeien uit het burgerschap van de EU staan daaraan niet in de weg. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de Oostenrijkse zaak Dereci. Maar de verplichting om vanuit het herkomstland een verblijfsvergunning aan te vragen is volgens het EU-Hof in strijd met de Associatieovereenkomst EU-Turkije.
De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg vindt de aanpak van mensenrechtenschendingen door de Europese Commissie verwarrend en een belemmering van zijn eigen werk. Hij vraagt aandacht voor de rol en betekenis van het EU-Handvest van de Grondrechten. Het ECER organiseert op 1 december 2011 een seminar over het Handvest.
Nieuwsbericht | 16-11-2011
De uitbreiding van het Europees Parlement met 18 leden is bijna een feit. België is de laatste van de 27 lidstaten die de nationale ratificatie afrondt. De kersverse Europarlementariërs kunnen op 1 december 2011 aan de slag gaan. Op dit moment werken zij al in het EP als waarnemers. Onder hen ook het extra Nederlands EP-lid, namens de PVV.
Nieuwsbericht | 15-11-2011
De economische en financiële crisis was het belangrijkste punt op de agenda van de Europese Raad, die enigszins werd overschaduwd door de aansluitende top van de Eurozone. Voorzitter van Rompuy riep op tot goede samenwerking tussen de Europese Raad en de Eurozonetop. Zo moeten verdragswijzigingen die betrekking hebben op de euro niet met 17, maar met 27 lidstaten besproken worden. De topontmoetingen van de Eurozone zullen (voorlopig) door van Rompuy worden voorgezeten. In de conclusies van de ER werd wel een eerste verwijzing gemaakt naar de toekomstige rol die de Commissie gaat spelen bij het toezicht op de begrotingen van de lidstaten, voor Nederland een belangrijk punt.
Nieuwsbericht | 25-10-2011
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht houdt op vrijdag 4 november 2011 haar traditionele najaarsvergadering. Thema van deze bijeenkomst zal zijn “Wederzijds vertrouwen en het Europees migratierecht”. Tijdens de bijeenkomst zal ook worden ingegaan op de inzet van het huidige kabinet met betrekking tot het EU-migratiebeleid.
Om grensoverschrijdende handel in de Europese Unie te stimuleren heeft de Europese Commissie voorgesteld om een Europees kooprecht te creëren. Dit kooprecht zal bestaan naast het nationale recht. Consumenten en bedrijven kunnen op die manier via een gemeenschappelijk stelsel van koopregels grensoverschrijdende transacties aangaan. De Commissie laat de optie open dat lidstaten het Europees kooprecht ook gaan gebruiken voor binnenlandse transacties.
Nieuwsbericht | 24-10-2011
Frankrijk moet alsnog een dwangsom betalen aan de Commissie naar aanleiding van een inbreuk op het EU-recht die teruggaat tot 1991. Dat heeft het Gerecht van de EU geoordeeld. In 2005 werd Frankrijk opnieuw door het Hof veroordeeld omdat Frankrijk het arrest uit 1991 niet was nagekomen. Het Hof legde een boete en een dwangsom op. Het Hof heeft hiermee de Commissie de bevoegdheid gegeven om de dwangsom te innen. De Commissie hoeft geen nieuwe inbreukprocedure te starten.
Nieuwsbericht | 21-10-2011
De komende weken wordt gewerkt aan een nieuwe website voor het ECER. Het is mogelijk dat de bezoekers van onze site daar last van ondervinden. Met de aanpassingen hopen wij onder andere de snelheid van de website te verbeteren. Het ECER vraagt daarvoor uw begrip.
Nieuwsbericht | 20-10-2011
Toont 2.341 - 2.360 van 3.275 resultaten.