Een gecoördineerde aanpak van de reisbeperkingen in verband met de Covid-19-pandemie omvat onder meer één enkele kaart waarop de risiconiveaus in alle regio’s van Europa worden aangegeven. De lidstaten mogen zelf beslissen welke beperkende maatregelen zij opleggen aan personen die uit een gebied met een bepaald risiconiveau komen.
Nieuwsbericht | 14-10-2020
Per 11 oktober 2020 is de EU-verordening tot vaststelling van een kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen (hierna: BDI) in de Unie volledig van toepassing. Lidstaten werken vanaf nu bij BDI formeel samen binnen het coördinatiekader dat de verordening schept. Dit raamwerk moet leiden tot het behoud van Europa’s strategische belangen, terwijl de EU markt tegelijkertijd open blijft voor buitenlandse investeringen. Volgens EU-Commissaris Dombrovskis is voor het bereiken van een open strategische autonomie een efficiënte EU brede samenwerking bij investeringsscreening essentieel.
Nieuwsbericht | 13-10-2020
Een kind dat in de gastlidstaat onderwijs volgt en een werkloos geworden ouder die het gezag over het kind uitoefent hebben een autonoom verblijfsrecht in de gastlidstaat. De ouder en het kind met zo’n verblijfsrecht hebben recht op gelijke behandeling bij de toekenning van uitkeringen. De toekenning van uitkeringen aan een EU-burger met een dergelijk autonoom verblijfsrecht mag daarom niet automatisch worden geweigerd op de enkele grond dat deze EU-burger werkzoekende is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 12-10-2020
De EU-verordening over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten belet lidstaten niet om bijkomende herkomstvermeldingen op melkproducten te verplichten. Wel moeten dergelijke verplichtingen voldoen aan de voorwaarden uit de EU-verordening. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Franse rechter.
Nieuwsbericht | 09-10-2020
Een regulerende instantie kan een klacht van een eindafnemer tegen de beheerder van een energietransmissiesysteem niet afwijzen op de enkele grond dat de installatie van de eindafnemer niet rechtstreeks is aangesloten op dat transmissiesysteem, maar uitsluitend op een distributiesysteem dat door dat transmissiesysteem wordt gevoed. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
De Europese Commissie heeft het Verenigd Koninkrijk op 1 oktober een aanmaningsbrief gestuurd wegens niet nakoming van verplichtingen die voortvloeien uit het Terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK. Daarmee gaat een formele inbreukprocedure tegen het VK van start. Het VK heeft een maand de tijd om op de brief te reageren.
Nieuwsbericht | 08-10-2020
Een openbaar lichaam dat bij subrogatie een onderhoudsbijdrage heeft betaald aan een onderhoudsgerechtigde en deze bijdrage vervolgens wil terugvorderen van de onderhoudsplichtige die in een andere lidstaat woont, kan hiervoor terecht bij het gerecht van de verblijfplaats van de onderhoudsgerechtigde. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Duitse rechter.
Een gevangenisstraf kan worden opgelegd als een inreisverbod niet is geschonden door een illegaal verblijvende vreemdeling. De nationale strafbaarstelling moet dan wel betrekking hebben op het oorspronkelijke illegale verblijf van de derdelander en niet op het inreisverbod. Voorwaarden zijn dat betrokkene kennis heeft van het inreisverbod en in het nationale strafrecht geen verwijzing staat naar de schending van het inreisverbod. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad der Nederlanden.
Het tijdsbestek waarbinnen op een oproep moet worden gereageerd heeft invloed op de mogelijkheid van de werknemer om zich aan andere activiteiten te wijden, zijn verblijfsplaats te kiezen en aldus tot rust te komen. Indien binnen een kort tijdsbestek moet worden gereageerd op een oproep is planning van de ‘rusttijd’ onmogelijk en kan de oproepdienst worden aangemerkt als ‘arbeidstijd’. Dat is het advies van advocaat-generaal Pitruzzella aan het EU-Hof in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 07-10-2020
Een gefedereerde entiteit van een lidstaat, aan welke door het nationale recht autonome bevoegdheden zijn toegekend, kan rechtstreeks geraakt worden door een EU-handeling. Het EU-Gerecht had het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarom geen procesbevoegdheid mogen ontzeggen. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 02-10-2020
De online cursus besteed aandacht aan de keuze tussen gedelegeerde en uitvoeringshandelingen, de advies- en onderzoeksprocedures, het recht van controle van het Europees Parlement en de Raad en de toepassing van gedelegeerde en uitvoeringsbepalingen in bepaalde beleidssectoren. De cursus wordt georganiseerd door de Academy of European Law.
Een nationale rechter kan in bepaalde omstandigheden aan een beroep tegen een terugkeerbesluit schorsende werking toekennen om een ernstig zieke derdelander te verzekeren dat er wordt voldaan aan het beginsel van non-refoulement. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Belgische rechter.
De Europese Commissie beoordeelt de situatie van de lidstaten op het gebied van hun nationale rechtsstelsels, de kaders voor corruptiebestrijding, de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de institutionele waarborgen en controles (“checks and balances”). De Commissie benoemt enkele aandachtspunten voor Nederland, maar is overwegend positief gestemd over de rechtsstaat in Nederland.
Nieuwsbericht | 01-10-2020
Het is kenmerkend voor een EU-burger die op zoek is naar werk dat zijn arbeidssituatie snel kan veranderen na de vaststelling van een verwijderingsbesluit. Een rechter moet daarom rekening houden met gewijzigde omstandigheden die zich na de vaststelling van het besluit hebben voorgedaan. Met name wanneer de gewijzigde omstandigheden nauw verband houden met de toepassingsvoorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsrecht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Belgische zaak.
Nieuwsbericht | 30-09-2020
De hoofdaanklager van het EOM en de Europese aanklagers zijn beëdigd. De plechtigheid vond plaats tijdens een zogenaamde installatiezitting voor het EU-Hof. De Europese aanklagers zullen toezicht houden op de onderzoeken en de strafvervolgingen in hun lidstaat van herkomst. Deze onderzoeken en strafvervolgingen hebben alleen betrekking op de onderwerpen die onder de bevoegdheid van het EOM vallen.
De Europese staatssteunregels zijn van toepassing op de kernenergiesector wanneer het Euratom-Verdrag geen specifiekere regels bevat. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de hogere voorzieningen ingesteld door Oostenrijk tegen het besluit van de Commissie inhoudende de goedkeuring van staatssteunmaatregelen van het Verenigd Koninkrijk aan de kerncentrale Hinkley Point C.
Nieuwsbericht | 25-09-2020
Door een vrijwillig vertrek uit de uitvaardigende lidstaat is een overgeleverde persoon niet langer beschermd tegen vervolgingen door die lidstaat van strafbare feiten die niet in het Europese aanhoudingsbevel (EAB) waren opgenomen. Indien dezelfde uitvaardigende lidstaat een tweede EAB uitvaardigt ten aanzien van dezelfde persoon hoeft de uitvoerende lidstaat van het eerste EAB geen toestemming te geven voor de uitbreiding van de strafvervolging tot feiten die niet in het tweede EAB waren opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-09-2020
Het Asiel- en Migratiepact omvat onder meer regels voor een doeltreffender terugkeerbeleid, efficiëntere asielprocedures en een nieuw solidariteitsmechanisme voor een eerlijke verdeling van asielzoekers. Daarnaast dient de EU zich in te zetten voor duurzame legale routes voor mensen die internationale bescherming behoeven en moet de EU beter voorbereid zijn op crisissituaties. Het ECER geeft u een overzicht van de belangrijkste voorstellen uit het Asiel- en Migratiepact.
Nieuwsbericht | 23-09-2020
Airbnb-verhuur van woonruimte kan aan een vergunning worden gebonden. Het bestrijden van de structurele woningnood kan daarvoor als dwingende reden van algemeen belang worden aangemerkt. Wel moet worden voldaan aan de vereisten voor een vergunningstelsel uit de EU-Dienstenrichtlijn. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Een Europees aanhoudingsbevel (EAB) kan worden uitgevaardigd voor de tenuitvoerlegging van een vonnis van een derde staat die op grond van een internationale overeenkomst door de uitvaardigende lidstaat is erkend. Voorwaarde is wel dat de tenuitvoerlegging niet leidt tot een ernstige schending van de grondrechten. Daarnaast kan de tenuitvoerlegging van een EAB niet worden geweigerd op de enkele grond dat het strafbare feit buiten de uitvaardigende lidstaat is gepleegd wanneer voorbereidingshandelingen in de uitvaardigende lidstaat onlosmakelijk met het strafbare feit zijn verbonden. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof in een Ierse zaak.
Nieuwsbericht | 22-09-2020
Het conflict tussen de NAVO en een brandstoffenleverancier moet worden beschouwd als een ‘burgerlijke en handelszaak’. De immuniteit die wordt ingeroepen door de NAVO kan in het onderhavige geval geen rol spelen omdat de NAVO heeft gehandeld vanuit de hoedanigheid van particulier. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 16-09-2020
Een dienst die erin bestaat klanten en taxichauffeurs via een elektronische applicatie rechtstreeks met elkaar in contact te brengen, is een dienst van de informatiemaatschappij. Dat is het geval wanneer deze dienst niet onlosmakelijk is verbonden met de dienst van vervoer per taxi en daar dus geen integrerend deel van uitmaakt. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Roemeense zaak.
De EU-verordening waarin het beginsel van netneutraliteit is vastgelegd, verzet zich ertegen dat een provider bepaalde diensten bevoordeelt door een zogenaamd ‘nultarief’. Klanten kunnen deze diensten namelijk blijven gebruiken, terwijl andere diensten worden geblokkeerd of vertraagd wanneer een klant zijn datavolume heeft opgemaakt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Het ECER wijst u de weg naar actuele informatie over de EU-rechtelijke aspecten van de crisis.
Nieuwsbericht | 11-09-2020
Het onverdoofd slachten van dieren in het kader van religieuze rituelen vormt een op grond van het EU-recht toegestane uitzondering op de hoofdregel dat alle dieren verdoofd moeten worden. De mogelijkheid om strengere voorschriften vast te stellen bij het onverdoofd slachten van dieren mag er niet toe leiden dat deze uitzondering in feite teniet wordt gedaan. Het volledig verbieden van het onverdoofd slachten van dieren leidt tot een dergelijk tenietgaan van de uitzondering en is om die reden in strijd met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof in een Belgische zaak.
Voor het Nederlandse kabinet is het van essentieel belang dat de voordelen van een open en op regels gebaseerd internationaal handelsstelsel behouden blijven. Het handelsbeleid van de EU moet zich in de toekomst richten op het voorkomen van strategische afhankelijkheden, de bevordering van de duurzame ontwikkeling, de “empowerment” van vrouwen en het verzekeren van een gelijk speelveld ten opzichte van derde landen en binnen de interne markt.
Nieuwsbericht | 08-09-2020
Het Nederlandse kabinet verwelkomt de koppeling tussen het openen van nieuwe hoofdstukken in het toetredingsproces en de vooruitgang op het gebied van de rechtsstaat. Daarnaast wordt de mogelijkheid om de onderhandelingen te stoppen of te pauzeren bij onvoldoende vooruitgang op fundamentele terreinen door het kabinet gezien als een positieve ontwikkeling. Tevens kan het kabinet zich vinden in de conclusies van de Commissie over de hervormingen in Albanië en Noord-Macedonië.
Het per e-mail toesturen aan een rechter van auteursrechtelijk beschermd materiaal als bewijsstuk vormt geen 'mededeling aan het publiek' of 'distributie onder het publiek' in de zin van de EU-auteursrechtenrichtlijn. Het gegeven dat een dergelijk bewijsstuk als overheidsdocument wordt gekwalificeerd en op grond van de nationale regelgeving inzake transparantie toegankelijk is voor het publiek leidt er niet toe dat dit materiaal tot het publieke domein gaat behoren en niet langer auteursrechtelijk is beschermd. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan op vragen van een Zweedse rechter.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
In 2019 hebben het EU-Hof, het Gerecht en het EVA-Hof 83 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 75 prejudiciële uitspraken, 6 rechtstreekse zaken, een advies van het EU-Hof en een uitspraak van het EVA-Hof. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in ruime meerderheid grotendeels overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de veertiende rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 02-09-2020
Op 31 december 2020 komt er een einde aan de overgangsperiode die in het Terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het VK is overeengekomen. Na die datum is het EU-recht definitief niet meer van toepassing op het VK. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen over een nieuw partnerschap tussen de EU en het VK presenteert het Nederlandse kabinet een overzicht van de voorbereidingen die de Rijksoverheid moet treffen voor het aflopen van de overgangsperiode.
Nieuwsbericht | 24-08-2020
In 2019 werden 31 initiatieven met een vereenvoudigings- of lastenverminderingsdoelstelling goedgekeurd en 79 initiatieven zijn nog in afwachting van goedkeuring. Daarnaast zijn 14 evaluaties en geschiktheidscontroles afgerond en waren 49 evaluaties in 2019 nog aan de gang. Het jaarlijkse rapport maakt onderdeel uit van de Agenda voor betere regelgeving en het REFIT-programma van de Commissie.
Nieuwsbericht | 19-08-2020
De rol van exploitanten van onlineplatforms is in beginsel die van een tussenpersoon en het proces van het uploaden van een bestand door gebruikers naar deze platformen verloopt automatisch. Als gevolg hiervan komt de eventuele primaire aansprakelijkheid in de regel uitsluitend ten laste van deze gebruikers. Ongeacht de kwestie van de aansprakelijkheid kunnen de rechthebbenden op grond van het EU-recht een rechterlijk bevel tegen deze platformen krijgen. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 17-08-2020
Het vrijwillige vertrek van een overgeleverde persoon uit de uitvaardigende lidstaat van een Europees aanhoudingsbevel beëindigt de overleveringsprocedure. Een gedwongen terugkeer naar dezelfde uitvaardigende lidstaat op grond van een nieuw Europees aanhoudingsbevel kan niet leiden tot een heractivering van de rechtsgevolgen van het eerdere Europees aanhoudingsbevel. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 12-08-2020
Het begrip "rustplaatsen" in de zin van de EU-Habitatrichtlijn kan ook betrekking hebben op rustplaatsen die niet meer door beschermde diersoorten worden bewoond. Voorwaarde is wel dat de kans voldoende groot is dat de beschermde diersoort zal terugkeren naar die rustplaatsen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 06-08-2020
De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam is tot de conclusie gekomen dat Poolse rechtbanken niet langer onafhankelijk zijn van het Poolse parlement en de Poolse regering. Wat betekent dit voor de overlevering van een Poolse staatsburger aan Polen? Dat is de kern van verschillende vragen die door de Internationale Rechtshulpkamer met spoed aan het EU-Hof zijn voorgelegd.
Nieuwsbericht | 05-08-2020
In 2019 is het aantal lopende inbreukzaken stabiel gebleven, terwijl het aantal nieuwe inbreukprocedures met meer dan 20% is toegenomen ten opzichte van 2018. Nederland had in 2019 minder openstaande ingebrekestellingen dan in 2018. Het aantal nieuwe inbreukprocedures voor te late omzetting is in 2019 licht gedaald (van 419 in 2018 tot 406 in 2019). Tevens heeft het EU-Hof in 2019 voor het eerst de sanctieregeling van artikel 260, lid 3, EU-Werkingsverdrag toegepast.
Nieuwsbericht | 04-08-2020
Bij het centraal loket kunnen ondernemers terecht voor informatie over regels, het afwikkelen van procedures met overheidsinstanties en praktische bijstand. De Europese Commissie constateerde eerder dat het centraal loket in Nederland niet optimaal functioneert. De Nederlandse overheid komt daarom nu met een informatiepakket over de verplichtingen met betrekking tot het centraal loket. Dit informatiepakket moet bijdragen aan de betere naleving door overheden van de verplichtingen met betrekking tot het centraal loket.
Nieuwsbericht | 03-08-2020
De Europese Raad hoefde de Tsjechische premier Babiš niet uit te sluiten van vergaderingen over het Meerjarig Financieel Kader wegens een vermeend belangenconflict van Babiš. Dat oordeelde het EU-Gerecht in het beroep dat was ingesteld door een lid van het Tsjechische Parlement.
De Raad heeft besloten sancties op te leggen tegen 6 personen en 3 entiteiten die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij verschillende cyberaanvallen. Het rechtskader voor gerichte sancties tegen cyberaanvallen werd in mei 2019 vastgesteld door de Raad en wordt nu voor het eerst ingezet.
Nieuwsbericht | 31-07-2020
Wanneer een document van een EU-instelling door een private partij op een blog op internet is geplaatst, moet het EU-Gerecht alsnog een oordeel geven over de weigering van de instelling om deze documenten openbaar te maken. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof in het hoger beroep.
Zowel personen die zich in grensoverschrijdende situaties bevinden, als personen die woonachtig zijn in de lidstaat waar een opzettelijk gepleegd misdrijf heeft plaatsgevonden, kunnen op grond van het Unierecht een recht ontlenen op een ‘passende en billijke’ schadeloosstelling. De schadeloosstelling kan kwalificeren als ‘passend en billijk’ wanneer deze rekening houdt met de gevolgen van het misdrijf voor het slachtoffer, en het lijden van het slachtoffer in voldoende mate compenseert. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 30-07-2020
Het uitgangspunt dat derdelanders met het oog op hun verwijdering slechts in een gevangenis mogen worden ondergebracht wanneer er geen speciale inrichtingen voor bewaring beschikbaar zijn, verzet zich niet tegen de gevangenzetting van een derdelander die een ernstige bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Voorwaarde is wel dat uit het individuele gedrag van de derdelander moet blijken dat het om een werkelijke, actuele en ernstige bedreiging van de nationale veiligheid of een fundamenteel belang van de samenleving gaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Onder leiding van het Duitse voorzitterschap heeft de Raad besloten de transparantie in het wetgevingsproces te vergroten. Dit besluit is in lijn met de Nederlandse inzet voor meer transparantie in de Raad.
De Raad heeft een uitvoeringsbesluit vastgesteld tot benoeming van de Europese aanklagers van het EOM. De Europese aanklagers zullen toezicht houden op de onderzoeken en de strafvervolgingen in hun lidstaat van herkomst. Deze onderzoeken en strafvervolgingen hebben alleen betrekking op de onderwerpen die onder de bevoegdheid van het EOM vallen. De Raad heeft voor elke deelnemende lidstaat één Europees aanklager benoemd.
Nieuwsbericht | 29-07-2020
Een rechterlijke autoriteit moet een beslissing op een asielverzoek nietig verklaren en terugverwijzen wanneer de beslissingsautoriteit heeft nagelaten om de asielzoeker te horen. Dit is slechts anders indien de rechterlijke autoriteit de verzoeker zelf hoort met inachtneming van de in de Procedurerichtlijn genoemde waarborgen en de argumenten van verzoeker niet kunnen leiden tot een ander oordeel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 28-07-2020
Op de buitengewone Europese Raad hebben de regeringsleiders overeenstemming bereikt over de nieuwe meerjarenbegroting, een EU-herstelinstrument als reactie op de covid-19-uitbraak (ook wel Next Generation EU) en de financiering daarvan via een nieuw Eigenmiddelenbesluit. Dat is te lezen in het verslag van het kabinet dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.
De drie rapporten schetsen de actuele stand van zaken op drie onderwerpen. Het gaat om de nationale rechter en de handhaving van het EU-recht, de praktijk van het nieuwe Europese gegevensbeschermingsrecht en het EU-mededingingsrecht in de digitale economie. Tijdens het FIDE-congres in mei 2021 zal met een frisse blik naar deze onderwerpen worden gekeken, waarbij ook aandacht is voor de nieuwe ontwikkelingen.
Nieuwsbericht | 23-07-2020
Italiaanse vrederechters die hun ambt honorair uitoefenen en per zitting betaald worden, kunnen worden beschouwd als “werknemer” in de zin van de EU-arbeidstijdenrichtlijn. Deze vrederechters hebben dan net als gewone rechters recht op jaarlijkse vakantie met doorbetaling van loon, tenzij gewone rechters en vrederechters zich niet in een vergelijkbare situatie bevinden of het verschil in behandeling kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2020
De hoogte van de boete die het EU-Hof kan opleggen wegens niet tijdige implementatie van een richtlijn hangt af van de duur van de inbreuk. Die duur start meteen aan het einde van de implementatietermijn van de richtlijn en niet pas vanaf de datum waarop de in het met redenen omklede advies gestelde termijn verstrijkt. Dat heeft het EU-Hof beslist in twee inbreukzaken tegen Roemenië en Ierland.
Tussen alle berichtgeving over Covid-19 ontving het ECER ook een geruststellend bericht. Wijn uit Achterhoek-Winterswijk is voortaan als oorsprongsbenaming en geografische aanduiding beschermd door de EU.
Nieuwsbericht | 21-07-2020
De werkgever van internationale vrachtwagenchauffeurs in loondienst is de vervoersonderneming die het feitelijke gezag over die chauffeurs uitoefent, hun loonkosten draagt en feitelijk bevoegd is om hen te ontslaan. Toepassing van het socialezekerheidsstelsel hangt af van de vestiging van deze feitelijke werkgever. Dit is niet per definitie de onderneming waarmee die vrachtwagenchauffeur een arbeidsovereenkomst heeft gesloten en in deze overeenkomst formeel wordt aangemerkt als zijn werkgever. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
Een gezinshereniger die verdacht wordt van paspoortfraude en die zijn identiteit niet kan aantonen, kan toch een verblijfsvergunning krijgen op grond van een ernstige reden. De lidstaat van afgifte moet daarvoor een individuele beoordeling verrichten van de redenen waarom de identiteit niet kan worden aangetoond en van de mate van samenwerking van de derdelander om met andere passende middelen zijn identiteit aan te tonen. Dat is het advies van advocaat-generaal Richard de la Tour aan het EU-Hof in een Zweedse zaak.
De term “rechterlijke autoriteit” hoeft niet in alle EU-instrumenten van justitiële samenwerking in strafzaken op dezelfde manier te worden uitgelegd. Een openbaar ministerie dat instructies ontvangt van de uitvoerende macht kan een rechterlijke autoriteit zijn in de zin van de EU-richtlijn inzake Europese onderzoeksbevelen, ook al is het niet een rechterlijke instantie in de zin van het EU-kaderbesluit inzake Europees aanhoudingsbevelen. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sanchez-Bordona aan het EU-Hof in een Oostenrijkse zaak.
Nieuwsbericht | 20-07-2020
Nederland zoekt twee kandidaat-arbiters voor geschillen over het Terugtrekkingsakkoord EU-VK. Het akkoord voorziet in een arbitragepanel om geschillen tussen de EU en het VK over de interpretatie of toepassing van het akkoord te kunnen beslechten. Solliciteren kan tot uiterlijk vrijdag 7 augustus.
De Europese Commissie is er niet in geslaagd aan te tonen dat Apple een ‘voordeel’ heeft gekregen in de zin van de staatssteunbepalingen in het EU-Werkingsverdrag. Dat is het oordeel van het EU-Gerecht in het belastingconflict tussen Ierland en Apple, enerzijds, en de Europese Commissie, anderzijds.
Nieuwsbericht | 16-07-2020
Het besluit van de Commissie betreffende modelcontractbepalingen voor de doorgifte van persoonsgegevens aan in derde landen gevestigde verwerkers is geldig. Er bestaan voldoende mechanismen die kunnen waarborgen dat op modelcontractbepalingen gebaseerde doorgiften opgeschort of verboden worden wanneer die bepalingen geschonden worden of niet kunnen worden nageleefd. Het EU-VS-privacyschild wordt wel ongeldig verklaard, omdat de toegang tot doorgegeven persoonsgegevens onvoldoende is afgebakend en de betrokkenen geen adequate rechtsbescherming wordt geboden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Ierse rechter.
Het kabinet heeft een overzicht van de afspraken betreffende de EU-informatievoorziening aan de beide kamers van het parlement gestuurd. Dit overzicht zal jaarlijks tijdens het algemeen overleg EU-informatievoorziening besproken en geëvalueerd worden.
Nieuwsbericht | 15-07-2020
Nieuwe belemmeringen voor de handel in goederen en diensten tussen het VK en de EU zullen na het einde van de overgangsperiode onvermijdelijk ontstaan. In haar mededeling vestigt de Europese Commissie de aandacht op de belangrijkste gebieden waar veranderingen zullen plaatsvinden en raadt overheden, bedrijven, burgers en belanghebbenden aan de nodige voorbereidingen te treffen.
Nieuwsbericht | 14-07-2020
De koper van een auto waarin sjoemelsoftware is ingebouwd, kan in zijn eigen land schadevergoeding vorderen van een fabrikant in een andere lidstaat omdat de koopprijs hoger was dan de waarde van de auto. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 09-07-2020
De activiteiten die door publiekrechtelijke instellingen op grond van een wettelijke taakopdracht in het algemeen belang worden verricht, kunnen onder het begrip “beroepsactiviteit” in de zin van de EU-richtlijn milieuaansprakelijkheid vallen. Deze instellingen kunnen aansprakelijk zijn voor milieuschade als gevolg van deze activiteiten. De exploitatie van een gemaalinstallatie kan als normaal beheer van een gebied worden aangemerkt en daarmee onder een vrijstelling voor aansprakelijkheid vallen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Commissie voor de verzoekschriften van een nationaal parlement is onderworpen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Indieners van een verzoekschrift bij die commissie hebben dus in de regel recht op toegang tot de persoonsgegevens die op hen betrekking hebben. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter. Diens twijfels over zijn eigen onafhankelijkheid worden door het EU-Hof niet gedeeld.
De Raad verlengt de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. Het ECER gaat door middel van Q&A’s in op de gevolgen van deze verlenging voor de werkzaamheden van de Raad.
Nieuwsbericht | 06-07-2020
Wanneer een werknemer tijdens het dienstverband onrechtmatig wordt ontslagen en vervolgens overeenkomstig nationaal recht de werkzaamheden weer hervat, heeft deze werknemer recht op jaarlijkse betaalde vakantie. De werknemer heeft ook recht op vergoeding van niet-opgenomen jaarlijkse vakantie. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van Italiaanse en Bulgaarse rechters.
Nieuwsbericht | 02-07-2020
Degene tot wie het bevel is gericht, de betrokken belastingplichtige en andere betrokken derden hebben het recht op rechterlijke toetsing van een bevel tot verstrekking van inlichtingen in het kader van grensoverschrijdende uitwisseling van inlichtingen tussen belastingdiensten. Dat is het advies van advocaat-generaal Kokott aan het EU-Hof in een Luxemburgse zaak.
De Nederlandse voorwaarde dat een belanghebbende alleen procesbevoegd is wanneer hij ook heeft deelgenomen aan de inspraakprocedure vormt een verdere voorwaarde voor procesbevoegdheid die niet in het verdrag van Aarhus staat en evenmin verenigbaar is met de geest ervan. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof in een Nederlandse milieuzaak.
Een lidstaat moet bij het vaststellen van een terugkeerbesluit ervan overtuigd zijn dat in het land van terugkeer adequate opvang beschikbaar is voor een niet-begeleide minderjarige. Na de uitvaardiging van een terugkeerbesluit mag een lidstaat niet wachten met het nemen van verwijderingsmaatregelen totdat een derdelander meerderjarig is. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof in een Nederlandse zaak.
Duitsland bekleedt de komende zes maanden het voorzitterschap van de Raad van de EU. Onder het motto “Met elkaar aan het herstel van Europa werken” wil Duitsland focussen op verschillende pijlers waaronder het overwinnen van de COVID-19 pandemie, het bouwen aan een sterker, eerlijker en duurzamer Europa en het bevorderen van Europese waarden op het internationaal toneel.
Nieuwsbericht | 01-07-2020
Nederland heeft ingestemd met het Raadsmandaat voor een effectieve en transparante Conferentie over de toekomst van Europa. De Strategische agenda van de Europese Raad zal daarin leidend zijn. Dit schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Een illegale derdelander kan om internationale bescherming verzoeken bij een rechter die moet oordelen over vreemdelingenbewaring. Die is verplicht de derdelander in kennis te stellen van de regels omtrent dit verzoek en het door te sturen. Vervolgens mag de derdelander niet in bewaring worden gesteld omdat er onvoldoende plaatsen zijn in een humanitair opvangcentrum. Dat antwoordt het EU-Hof in een spoedprocedure op vragen van de Spaanse rechter over de uitlegging van de procedurerichtlijn en de opvangrichtlijn.
Het Europees Parlement mag een deel van zijn begrotingsbevoegdheden uitoefenen in Brussel in plaats van in Straatsburg als dat noodzakelijk is voor het goede verloop van de begrotingsprocedure. Dat is het oordeel van het EU-Hof in het beroep van Frankrijk tegen de vaststelling van de begroting van 2018 in Brussel.
Nieuwsbericht | 30-06-2020
Het openbaar ministerie van een lidstaat dat het risico loopt om in een individueel geval rechtstreeks of indirect te worden aangestuurd door of instructies te ontvangen van de uitvoerende macht is onvoldoende onafhankelijk om als rechterlijke autoriteit op te treden in het kader van de uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos in een Belgische zaak.
Nieuwsbericht | 29-06-2020
Het komende half jaar bekleedt Duitsland het voorzitterschap van de Raad van de EU. Om de overgang van het voorzitterschap van achtereenvolgens Duitsland, Portugal en Slovenië zo soepel mogelijk te laten verlopen, presenteren de drie landen een gezamenlijk “trioprogramma”. Dit programma beslaat een periode van achttien maanden, tot eind 2021.
Het legaliteitsbeginsel inzake delicten en straffen verbiedt niet dat strafrechtelijke regels geleidelijk langs de weg van rechterlijke uitlegging worden verduidelijkt. Nationale rechters mogen een EU-rechtelijk begrip als "grote hoeveelheden drugs" dus per geval uitleggen. Voorwaarde is echter wel dat deze uitlegging redelijkerwijs door de justitiabele kan worden voorzien. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter
Het EU-Grondrechtenbureau heeft een Nederlandse versie beschikbaar gesteld van het handboek over de toepassing van het EU-Handvest voor de grondrechten door wetgevingsjuristen en beleidsmakers. De uitvoering van een “Handvestcontrole” in het kader van wetgeving en beleidsvorming draagt bij aan een groter bewustzijn ten aanzien van het belang van mensenrechten .
Nieuwsbericht | 26-06-2020
Familieleden van een EU burger die een permanente verblijfsvergunning bezitten hoeven geen visum aan te vragen om te verblijven in een andere EU-lidstaat. Een verblijfsvergunning wordt tevens gezien als bewijs van de status van familielid van een EU-burger. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 25-06-2020
Een besluit en een circulaire die de algemene voorwaarden bepalen waaronder stedenbouwkundige vergunningen voor de bouw en exploitatie van windturbines worden afgegeven, moeten eerst zelf aan een milieubeoordeling worden onderworpen. Maar onder strikte voorwaarden mag de nationale rechter de handhaving van de gevolgen van een met EU-recht strijdige handeling zelf bepalen. Dat heeft EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Het kabinet hecht aan de balans en taakverdeling tussen de Raad, Commissie en het Europees Parlement zoals vastgelegd in de EU-Verdragen. Dat staat in een brief aan de Kamer over een Clingendael-rapport over de trends en ontwikkelingen van de Europese Commissie. Belangrijke aandachtspunten daarin zijn de verschuivende interinstitutionele balans, de ontwikkeling van wetgeving en de verschillende taken van de Commissie.
Het Nederlandse kabinet gaat in de Staat van de Europese Unie 2020 in op de recente ontwikkelingen in de Europese Unie en de prioriteiten van Nederland daarbij. Het Nederlandse kabinet is zich ervan bewust dat de Covid-19-uitbraak gevolgen heeft voor het EU-beleid. De zes headline ambitions uit het werkprogramma van de Europese Commissie worden tot uitgangspunt genomen in de Staat van de Unie 2020. Het gaat om de Europese Green Deal, een economie die werkt voor mensen, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk, het beschermen van de Europese levenswijze, een sterk Europa in de wereld en een nieuwe impuls voor de Europese democratie en betere regelgeving.
Het Europees Parlement stelt voor het Statuut van de Europese Ombudsman aan te passen. Het kabinet verwelkomt een aantal voorgestelde wijzigingen van het Statuut. Maar net als de Europese Commissie kan het een aantal andere wijzigingen niet steunen.
Nieuwsbericht | 24-06-2020
Toont 961 - 1.040 van 3.282 resultaten.