Het verslag concludeert dat de manier waarop de Europese Commissie externe consultants inhuurt en inschakelt, niet ten volle garandeert dat de Commissie waar voor haar geld krijgt of dat haar belangen volledig worden beschermd. Het kader voor het gebruik van deze diensten vertoont volgens het verslag lacunes, hetgeen mogelijke risico's met zich meebrengt in verband met de concentratie van leveranciers, te grote afhankelijkheid en belangenconflicten die niet voldoende worden gemonitord. Ook wijst het rapport op tekortkomingen in de manier waarop het werk van consultants en de toegevoegde waarde ervan worden beoordeeld.
Nieuwsbericht | 07-07-2022
Het voorstel bevat een reeks concrete beleidsmaatregelen om voortijdig schoolverlaten en slechte prestaties op het gebied van basisvaardigheden (lezen, wiskunde en wetenschappen) van 15-jarigen aan te pakken. De maatregelen zijn gericht op de behoeften van lerenden, leerkrachten en opleiders, van scholen en onderwijsstelsels en omvatten monitoring, preventie, interventie en compensatie. De nadruk ligt vooral op preventie en vroegtijdige interventie. Het voorstel vraagt ook meer aandacht voor welzijn op school.
Nieuwsbericht | 06-07-2022
In de situatie dat de houder van een beroepstitel verzoekt om toegang tot een gereglementeerd beroep in de ontvangende lidstaat, maar niet voldoet aan de voorwaarden van de Beroepskwalificatierichtlijn, moet de autoriteit van die lidstaat zijn verzoek toetsen aan het EU-Werkingsverdrag. Indien die autoriteit concrete elementen aanvoert die doen vermoeden dat het diploma niet het niveau weergeeft van de kennis en de kwalificaties die kunnen worden geacht door de ontvanger ervan te zijn verworven, dan moet de autoriteit van afgifte van dat diploma de gegrondheid van die afgifte opnieuw onderzoeken. De autoriteit van de ontvangende lidstaat mag de gegrondheid van de afgifte van het diploma slechts ter discussie stellen wanneer de autoriteit van afgifte na onderzoek het diploma niet intrekt en uit de concrete omstandigheden blijkt dat het diploma niet waarheidsgetrouw is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van een Finse rechter.
Het verslag wijst tien belangrijke actiegebieden aan met het doel om de synergiën en de consistentie tussen de klimaat- en digitale ambities van de Europese Unie te maximaliseren. Daarmee kan de sector overschrijdende veerkracht en open strategische autonomie van de EU worden versterkt en is de EU beter voorbereid op nieuwe mondiale uitdagingen tussen nu en 2050.
Als gevolg van de publicatie in het Publicatieblad van de EU kan de Verordening eind augustus in werking treden. De verordening beoogt EU-bedrijven meer kansen te bieden op het verkrijgen van toegang tot markten in derde landen. Wanneer de Europese Commissie een zogeheten IPI-maatregel neemt onder de EU-Verordening, moeten aanbestedende diensten hiermee rekening houden in lopende aanbestedingsprocedures.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling die belet dat bij de sociale zekerheid aangesloten werknemers cumulatief twee uitkeringen wegens volledige arbeidsongeschiktheid ontvangen wanneer deze onder dezelfde socialezekerheidsregeling vallen, maar die cumulatie wel toelaat wanneer deze uitkeringen onder verschillende socialezekerheidsregelingen vallen. Een dergelijke nationale regeling kan vrouwelijke werknemers in het bijzonder benadelen ten opzichte van mannelijke werknemers. Met name in het geval een significant groter percentage mannelijke werknemers op wie de regeling van toepassing is kan worden vastgesteld dan het corresponderende percentage vrouwelijke werknemers dat voor cumulatie van deze uitkeringen in aanmerking zal komen, en zonder dat objectieve factoren die niets van doen hebben met discriminatie op grond van geslacht dit kunnen rechtvaardigen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 05-07-2022
Een minderjarige die op het grondgebied van een lidstaat verblijft, hoeft niet ongehuwd te zijn om als een „alleenstaande minderjarige” te kunnen worden beschouwd en om dus gebruik te kunnen maken van het recht op gezinshereniging met zijn bloedverwant in opgaande lijn. Een minderjarige vluchteling van wie het in het buitenland aangegane huwelijk door de lidstaat van ontvangst om redenen van openbare orde niet wordt erkend, kan worden beschouwd als een „alleenstaande minderjarige”. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 04-07-2022
De in 1999 door de brancheoverkoepelende organisaties gesloten raamovereenkomst inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan er voor de consolidatie van de rang geen rekening wordt gehouden met de prestaties die een ambtenaar in vaste dienst, alvorens die status te verkrijgen, als ambtenaar in tijdelijke dienst heeft verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Met het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad kan de vervolgstap naar definitieve goedkeuring van de CER-richtlijn en inwerkingtreding daarvan worden genomen. De regels van de nieuwe richtlijn zijn een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van de Europese Unie om een Veiligheidsunie tot stand te brengen. Kritieke infrastructuur kan daarmee beter worden gewapend tegen een reeks fysieke en digitale bedreigingen, waaronder natuurrampen, terroristische aanslagen, insiderbedreigingen of sabotage, maar ook volksgezondheidscrises zoals de COVID-19-pandemie.
Nieuwsbericht | 01-07-2022
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Commissie voor een verordening buitenlandse subsidies. Die verordening is een belangrijke aanvulling op het EU-instrumentarium om een gelijk speelveld voor alle ondernemingen die actief zijn op de EU-interne markt, te garanderen. Het nieuwe instrument moet ervoor zorgen dat subsidies die de concurrentie op de interne markt verstoren, geen plaats hebben in de EU.
Het zestiende jaarbericht van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft inzicht in de werkzaamheden van de Nederlandse procesvertegenwoordiging en de inbreng van de Nederlandse regering in zaken die in 2021 door de Europese hoven (het EU-Hof van Justitie, het EU-Gerecht en het EVA-Hof) zijn afgedaan.
De nieuwe wetgeving voor de opslag van gas beoogt de continuïteit van de gasvoorziening in de Europese Unie voor de komende en daaropvolgende winters te versterken. In het licht van de Russische dreiging om de aanvoer te verstoren, bepaalt de EU-gasopslagverordening dat de Europese gasreserves vóór de winter van 2022 moeten worden aangevuld en dat het beheer ervan tegen inmenging van buitenaf moet wordt beschermd.
Nieuwsbericht | 30-06-2022
De Raad heeft besloten om zeven nieuwe rechters bij het EU-Gerecht te benoemen, waaronder een Nederlandse rechter. Het gaat om de heer Steven Verschuur, die is benoemd voor een eerste termijn, welke ingaat op 1 september 2022 en doorloopt tot 31 augustus 2028.
De Europese Commissie heeft een zogenoemde oproep tot het indienen van bewijsmateriaal gepubliceerd waarin zij alle belanghebbende partijen uitnodigt om feedback te geven over de voorgestelde herziening van de de-minimisverordening.
Nieuwsbericht | 28-06-2022
De nota zet in op extra investeringen van Nederland in de komende jaren in de kracht van de combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis, kunde en ondernemingszin in huis. Het kabinet wil hen vaker stimuleren de sprong naar ontwikkelingslanden te wagen en Nederlandse bedrijven en kennis gerichter koppelen aan ontwikkelingsmiddelen. De nota geeft aan dat dit zowel goed is voor de betrokken landen als voor Nederland.
Naar aanleiding van het Didam arrest van de Hoge Raad over het bieden van gelijke kansen bij gronduitgifte, schetst de brief een beleidslijn die door overheidsinstanties die onroerende zaken verkopen kan worden aangehouden om meer transparantie en gelijkere kansen bij de verkoop van onroerende zaken te bewerkstelligen, hetgeen volgens het arrest noodzakelijk is. Een één-op-één selectie is niet langer zondermeer mogelijk. Ook geeft de brief aan dat ten gevolge van het arrest openbare selectie het uitgangspunt is, waarbij het overheidslichaam criteria moet opstellen aan de hand waarvan de koper wordt geselecteerd.
De Europese Commissie heeft een dialoog met de lidstaten opgezet over de gezamenlijke oprichting van een collaboratieve cloud voor cultureel erfgoed. Hiermee kunnen de Europese cultuurschatten beter worden beschermd.
Nieuwsbericht | 27-06-2022
Het partnerschap moet de sociale, economische en wetenschappelijke banden tussen de regio's aanvullen en verder versterken. Het beoogt de productiecapaciteit van Latijns-Amerika te vergroten, een billijke toegang tot hoogwaardige, doeltreffende, veilige en betaalbare gezondheidsproducten te bevorderen en de veerkracht van de gezondheidszorg in de regio te helpen versterken om endemische en opkomende ziekten aan te pakken. Ook wordt de capaciteit om niet-overdraagbare ziekten het hoofd te bieden uitgebreid.
Met het voorstel voor een Verordening inzake natuurherstel wil de Commissie tegen 2050 beschadigde ecosystemen herstellen en de natuur in heel Europa terugbrengen, van landbouwgrond en zeeën tot bossen en stedelijke omgevingen. Daarnaast stelt de Commissie voor om het gebruik en risico van chemische pesticiden tegen 2030 te halveren. De voorstellen volgen op de biodiversiteitsstrategie en de van boer tot bord-strategie, en beogen bij te dragen aan de veerkracht en continuïteit van de voedselvoorziening, zowel in de Europese Unie als in de rest van de wereld.
Het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over het voorstel voor een EU-Verordening moet gaan leiden tot een solide EU-gezondheidsbeveiligingskader dat de Europese Unie in staat zal stellen om toekomstige pandemieën of andere ernstige gezondheidsbedreigingen veel beter op te sporen, voor te bereiden en aan te pakken.
Toont 301 - 320 van 3.282 resultaten.