Inloggen Account aanvragen
Kritieke entiteiten verlenen essentiële diensten die van cruciaal belang zijn voor vitale maatschappelijke functies en economische activiteiten. De nieuwe richtlijn bepaalt dat kritieke entiteiten de risico’s in kaart moeten brengen die de levering van essentiële diensten aanzienlijk kunnen verstoren. Daarnaast moeten die entiteiten passende maatregelen nemen om hun weerbaarheid te waarborgen en verstorende incidenten melden aan de bevoegde autoriteiten.
Nieuwsbericht | 27-12-2022
De richtlijn luchtkwaliteit kent geen individuele rechten toe aan particulieren waarvan de schending kan leiden tot aansprakelijkheid van een lidstaat voor aan particulieren toegebrachte (gezondheids)schade. Het is niet uitgesloten dat de aansprakelijkheid van de staat wel op grond van het nationale recht kan ontstaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Franse rechter.
Nieuwsbericht | 24-12-2022
Met het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zou de Europese Unie beter voorbereid moeten zijn op de economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen waarmee de landbouwsector en landbouwers te maken hebben. De belangrijkste doelstelling van bijdragen tot de voedselzekerheid blijft staan. Ook moet het beleid zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt terwijl tegelijk wordt ingespeeld op specifieke behoeften van lidstaten en regio’s.
Nieuwsbericht | 23-12-2022
De nieuwe deskundigengroep inzake volksgezondheid zal de Commissie adviseren over beleidsvorming en de uitwisseling van beste praktijken in verband met belangrijke uitdagingen voor de volksgezondheid, waaronder niet-overdraagbare ziekten, overdraagbare ziekten zoals hiv/aids, tuberculose en hepatitis, vaccinatie en resistentie tegen antimicrobiële stoffen, teneinde de coördinatie tussen de lidstaten te bevorderen. De deskundigengroep volksgezondheid zal bestaan uit instanties van de EU-lidstaten.
De aanbeveling richt zich niet langer alleen op borst-, baarmoederhals- en darmkanker, maar ook op long-, prostaat- en maagkanker. Bij borstkanker wordt, naast de mammografie voor vrouwen van 50 tot 69 jaar, voorgesteld de screening uit te breiden naar vrouwen tussen de 45 en 74 jaar.
Met de verordening kunnen verstoringen, veroorzaakt door subsidies van niet-EU-landen aan bedrijven die actief zijn op de interne markt van de EU, worden aangepakt. De verordening bevat procedureregels zodat deze subsidies bij grote concentraties en inschrijvingen in grote openbare aanbestedingsprocedures kunnen worden onderzocht.
De Raadsaanbeveling over voor- en vroegschoolse educatie en opvang behandelt onder meer de kwalitatieve aspecten van die educatie en opvang, zoals de verhouding personeel-kind, de groepsgroottes en de territoriale spreiding van opvangvoorziening. Daarnaast worden de EU-lidstaten middels de Raadsaanbeveling voor langdurige zorg opgeroepen om voor alle instellingen voor langdurige zorg hoogwaardige criteria en normen vast te stellen.
Nieuwsbericht | 22-12-2022
Het besluit tot vaststelling van het beleidsprogramma bevat de streefcijfers die de EU en haar lidstaten tegen het einde van het decennium willen bereiken op het gebied van het verbeteren van de digitale vaardigheden en onderwijs, beveiligde en duurzame digitale infrastructuur, de digitale transformatie van bedrijven en de digitalisering van overheidsdiensten. De Commissie zal samen met de lidstaten EU-trajecten ontwikkelen voor elk van de streefcijfers.
De Commissie heeft op 19 december 2022 voorgesteld om de regels ter voorkoming en bestrijding van mensenhandel aan te scherpen. Het voorstel voorziet in betere instrumenten voor rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten om nieuwe vormen van uitbuiting te onderzoeken en te vervolgen. Op basis van het voorstel kunnen ook bedrijven die strafbare feiten op het gebied van mensenhandel plegen, worden bestraft.
De richtlijnvoorstellen bevatten normen voor organen voor gelijke behandeling, met betrekking tot hun mandaat, taken, onafhankelijkheid, structuur, bevoegdheden, toegankelijkheid en middelen. Het doel is om een versterkt kader voor organen voor gelijke behandeling in de EU tot stand te brengen.
In een gemeenschappelijke verklaring van de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement worden belangrijke wetgevingsvoorstellen belicht die momenteel bij het Europees Parlement en de Raad liggen of in 2023 door de Europese Commissie zullen worden ingediend. De drie EU-instellingen geven onder meer de hoogste prioriteit aan initiatieven die bijdragen aan de groene en digitale transitie van de EU.
De Raad heeft op 13 december 2022 twee aanbevelingen aangenomen over reizen naar de EU en over het vergemakkelijken van het vrij verkeer binnen de EU tijdens de Covid-19-pandemie. Volgens die aanbevelingen mogen de EU-lidstaten in beginsel geen reisbeperkingen meer opleggen om redenen van volksgezondheid.
Bosnië en Herzegovina heeft in februari 2016 het EU-lidmaatschap aangevraagd. Op 15 december 2022 heeft de Europese Raad ermee ingestemd om Bosnië en Herzegovina de status van kandidaat-lidstaat te verlenen, op voorwaarde dat het land de aanbevolen maatregelen neemt om de rechtsstaat, de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, het migratiebeheer en de grondrechten te versterken.
De nieuwe EU-richtlijn voorziet in de invoering op EU-niveau van een minimumniveau van belastingheffing. Grote multinationale en binnenlandse groepen of bedrijven met een gecombineerde jaaromzet van ten minste 750 miljoen euro zullen minimaal 15 procent belasting moeten gaan betalen. De nieuwe EU-regels zullen het risico op winstverschuiving verminderen.
De Raad heeft op 8 december 2022 een besluit aangenomen over de volledige toepassing van het Schengenacquis in Kroatië. Met ingang van 1 januari 2023 worden de personencontroles aan de land- en zeegrenzen tussen Kroatië en de andere Schengenlanden opgeheven. De controles aan de binnengrenzen op luchthavens worden op 26 maart 2023 afgeschaft.
Nieuwsbericht | 21-12-2022
De EU-richtlijn bevat gedetailleerde rapportagevereisten en zorgt ervoor dat grote ondernemingen en beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen verslag moeten uitbrengen over duurzaamheidskwesties zoals mensenrechten, sociale rechten en milieurechten. De nieuwe richtlijn versterkt de bestaande EU-regels inzake niet-financiële rapportage die in 2014 met de NFI-richtlijn waren ingevoerd.
Het op de groene transitie afgestemde pakket regels voor staatssteun aan de betreffende sectoren moet ervoor zorgen dat lidstaten gemakkelijker en sneller financiering kunnen verlenen aan deze – voor de economie van de EU belangrijke- sectoren, zonder ongerechtvaardigde verstoringen van de EU interne markt te veroorzaken.
Voor de EU-lidstaten geldt geen algemene verplichting om een verbod in te voeren op de registratie van motorvoertuigen die in het Schengeninformatiesysteem (SIS II) zijn gesignaleerd. De EU-lidstaten beschikken wel over een ruime beoordelingsmarge om in een dergelijk verbod te voorzien. Het staat die EU-lidstaten ook vrij om een uitzondering op dat verbod in te voeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Nieuwsbericht | 20-12-2022
De Europese Commissie beoogt met de voorgestelde reeks maatregelen om het btw-stelsel van de Europese Unie te moderniseren en fraudebestendiger en bedrijfsvriendelijker te maken door digitalisering te omarmen en te bevorderen. Het voorstel is tevens bedoeld om btw-gerelateerde problemen die het gevolg zijn van de ontwikkeling van de platformeconomie aan te pakken.
Nieuwsbericht | 14-12-2022
De herziene breedbandrichtsnoeren bevatten de regels op grond waarvan de Europese Commissie de steunmaatregelen beoordeelt die de lidstaten aanmelden om de uitrol en het gebruik van breedbandnetwerken in de Europese Unie te ondersteunen. De nieuwe regels dragen bij tot de strategische doelstellingen van de EU om tegen het einde van het decennium voor iedereen gigabitconnectiviteit en overal 5G-dekking te waarborgen, wat van essentieel belang is om de digitale transitie van de Unie te bereiken.
Nieuwsbericht | 13-12-2022
Toont 41 - 60 van 3.204 resultaten.