Met de aanbevelingen wil de Europese Commissie een nieuwe impuls geven aan de EU-lidstaten om het concurrentievermogen en de veerkracht van de EU interne markt voor zakelijke diensten te verbeteren en bij te dragen aan het herstel na COVID-19. Doel van de aanbevelingen is om de lidstaten te stimuleren en bij te staan door een regelgevingsklimaat te scheppen dat bevorderlijk is voor groei, innovatie en het scheppen van banen, en om hardnekkige belemmeringen in de interne markt voor diensten weg te nemen.
Nieuwsbericht | 14-07-2021
In de evaluatie is onderzocht hoe het huidige stelsel van staatssteunregels voor de uitrol van breedbandnetwerken functioneert. Ook is nagegaan in hoeverre de regels, in het licht van recente technologische ontwikkelingen en veranderingen in de markt, nog actueel zijn.
In de gedragscode staat een aantal doelstellingen om in de levensmiddelensector tot een lagere ecologische voetafdruk te komen en om verantwoorde voedingsopties bereikbaar te maken. De gedragscode is door de Europese Commissie in samenwerking met belanghebbenden uit de sector ontwikkeld en kan op vrijwillige basis worden ondertekend door Europese verenigingen en bedrijven.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
De digitalisering van rechtsstelsels, de publieke perceptie van juridische onafhankelijkheid en de onafhankelijkheid van nationale rechters bij hooggerechtshoven zijn de drie hoofdonderwerpen van het jaarlijkse scoreboard over justitie dat de Europese Commissie heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 13-07-2021
Volgens de Europese Commissie kon het mededingingsbeleid van de Europese Unie in 2020 flexibel en snel worden aangepast aan de uitzonderlijke economische omstandigheden die het coronavirus met zich meebracht. De Commissie wijst onder meer op de vaststelling van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun. Daarnaast benadrukt de Commissie de langetermijninitiatieven die zij heeft genomen, zoals het voorstel voor een Europese verordening inzake digitale markten en een Europese verordening inzake buitenlandse subsidies.
Nieuwsbericht | 09-07-2021
Door nadere uitleg te geven over innovatiegericht aanbesteden en zowel een beleidskader daarvoor als recente praktijkvoorbeelden inzichtelijk te maken, geeft de Europese Commissie aanbestedende diensten, leveranciers en andere betrokken partijen nadere richtsnoeren mee. Ook bevat de gepubliceerde Mededeling van de Commissie criteria waaraan innovatiegerichte aanbestedingen en daarop volgende overheidsopdrachten moeten voldoen om te voorkomen dat er staatssteun wordt verleend aan een leverancier.
De Europese Commissie heeft in juli 2021 drie nieuwe maatregelen gepresenteerd op het gebied van duurzame financiering. Ten eerste een maatregel met de EU-strategie voor duurzame financiering met als voornaamste doel om particuliere geldstromen naar duurzame economische activiteiten te kanaliseren. Ten tweede een maatregel waarmee (niet)-financiële ondernemingen verplicht worden om beleggers informatie te verstrekken over de ecologische prestaties van hun activiteiten en activa. Tenslotte doet de Commissie een voorstel voor een vrijwillige Europese norm voor groene obligaties. Groene obligaties worden gebruikt om financiering aan te trekken in sectoren waar verduurzaming moet plaatsvinden.
Het programma van het Sloveens voorzitterschap van de Raad, dat per 1 juli is ingegaan en tot en met 31 december 2021 loopt, is bekendgemaakt. Via de website en de agenda van het Sloveense voorzitterschap kunnen de activiteiten worden gevolgd.
Nieuwsbericht | 05-07-2021
Het Europees Parlement heeft een nieuwe verordening aangenomen die voorziet in een hernieuwd mandaat voor het ambt van de Europese Ombudsman. Door de nieuwe regels zal de ombudsman op eigen initiatief onderzoeken kunnen instellen en oplossingen kunnen voorstellen voor kwesties die in klachten worden gemeld, met name bij herhaalde, systematische of bijzonder ernstige gevallen van wanbeheer. Ook worden de voorwaarden voor toegang tot documenten en de samenwerking met de autoriteiten van de lidstaten en de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie verduidelijkt.
De Europese Commissie heeft twee adequaatheidsbesluiten aangenomen voor het Verenigd Koninkrijk: één besluit onder de AVG en één onder de Rechtshandhavingsrichtlijn. Daardoor kunnen persoonsgegevens nu vrij van de Europese Unie naar het VK doorstromen op een manier waarop zij een beschermingsniveau genieten dat gelijkwaardig is aan het niveau dat door EU-wetgeving wordt gegarandeerd.
Met de verbetering van de epidemiologische situatie en het snellere verloop van de vaccinatiecampagnes, heropenen de EU-lidstaten geleidelijk culturele centra en activiteiten. De medio juni door de Europese Commissie gepubliceerde richtsnoeren beogen te zorgen voor een gecoördineerde aanpak hierbij, in overeenstemming met de specifieke nationale, regionale en plaatselijke voorwaarden. De richtsnoeren dienen als leidraad voor het ontwerp en de uitvoering van maatregelen en protocollen in EU-lidstaten met betrekking tot zowel de veilige heropening als het duurzame herstel van de culturele en creatieve sectoren.
Een exploitant van een onlineplatform kan bij de huidige stand van het EU-recht vrijgesteld worden van aansprakelijkheid voor het online delen van auteursrechtelijk beschermde content door derden op het platform. De vrijstelling geldt echter niet wanneer de exploitant kennis heeft van de concrete onwettige handelingen van de gebruikers van zijn platform met betrekking tot de op zijn platform geüploade beschermde content. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Europese Commissie wil met de oprichting van een Europese cybereenheid tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan een collectief Europees optreden om de dreiging van cyberaanvallen tegen te gaan. De Commissie beoogt Europese burgers, bedrijven en instellingen beter te beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen door de beschikbare kennis en middelen op dit gebied te bundelen.
In het kader van grensoverschrijdende gegevensverwerking wordt één toezichthoudende nationale autoriteit aangewezen als ‘leidende toezichthoudende autoriteit’. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat onder bepaalde omstandigheden toe dat een niet-leidende toezichthoudende autoriteit AVG-inbreuken voor de gerechten van zijn lidstaat brengt. Deze mogelijkheid bestaat voor de niet-leidende toezichthoudende autoriteit wanneer hij, op grond van de in de AVG opgenomen bevoegdheidsregels, ook bevoegd was geweest om een besluit te nemen ten aanzien van de conformiteit met de AVG van de grensoverschrijdende gegevensverwerking.
Met het aannemen van de politieke akkoorden over het wetgevingspakket cohesiebeleid 2021-2027 voor een bedrag van 373 miljard euro door het Europees Parlement, en de medeondertekening door de Europese Commissie, kunnen de nieuwe verordeningen over het Europese cohesiebeleid op 1 juli in werking treden.
Eén keer per jaar voert de Tweede Kamer een debat over de Staat van de Europese Unie. Er wordt dan gesproken over het kabinetsbeleid ten aanzien van actuele Europese onderwerpen. Het kabinet, de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs bespraken onlangs in het debat over de Staat van de Europese Unie 2021 ook de Europese agenda van het lopende jaar.
Nieuwsbericht | 02-07-2021
Uit het medio juni gepubliceerde werkprogramma voor 2021 wordt duidelijk dat wordt voorzien in 312 miljoen euro ten behoeve van investeringen in crisisparaatheid, ziektepreventie, gezondheidssystemen en de beroepsbevolking in de gezondheidszorg alsmede in digitalisering in de Europese Unie.
De talent-partnerschappen hangen samen met het nieuwe Migratiepact en zijn bedoeld om wederkerige, stimulerende partnerschappen over migratie te sluiten met derde landen. Er zal vanuit de partnerschappen worden gekeken hoe de expertise van arbeiders van landen van buiten de Europese Unie passend gemaakt kunnen worden met de behoeften van de arbeidsmarkt binnen de EU. De partnerschappen kunnen zo ook leiden tot een gezamenlijke aanpak van migratie.
Indien een nationale wet tot wijziging van een begroting gedurende de looptijd van een meerjarige, en bij eerdere beschikking van de Europese Commissie goedgekeurde steunmaatregel, wordt vastgesteld, moet bij deze vernieuwing van de steunmaatregel worden getoetst of ingevolge het EU-Werkingsverdrag een aanmeldingsprocedure bij de Europese Commissie ter goedkeuring van staatssteun moet worden doorlopen, indien de vernieuwing niet valt onder een bestaande goedkeuringsbeslissing van de Europese Commissie. Tenzij de vernieuwingsmaatregel voldoet aan de voorwaarden in een EU-verordening die bepaalde categorieën steun met de interne markt verenigbaar verklaart of voor de-minimissteun. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Italiaanse rechter.
Toont 701 - 720 van 3.275 resultaten.