Het ECER organiseert in het najaar weer een cursus Europees recht op het internet. Deze cursus richt zich op (beleids)medewerkers van de Haagse kerndepartementen, die op interactieve wijze willen leren hoe zij snel relevante Europeesrechtelijke informatie kunnen vinden op het internet.
Nieuwsbericht | 02-07-2021
Een staat met internationale rechtspersoonlijkheid die geen lid is van de Europese Unie kan als ‘rechtspersoon’ beroep tot nietigverklaring instellen tegen een EU-handeling die hem rechtstreeks raakt. Een dergelijke staat kan daarom bevoegd zijn om op te komen tegen een EU-verordening waarbij ten aanzien van die staat beperkende maatregelen (‘sancties’) zijn opgelegd. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De doelen van het Fonds voor een rechtvaardige transitie zijn om de negatieve gevolgen van de klimaattransitie te verzachten door steun te verlenen aan de gebieden en werknemers die het meest worden geraakt door de transitie. Het Fonds zal onder meer investeringen in hernieuwbare energie ondersteunen en de bij- en omscholing van werknemers en werkzoekenden financieren.
Het nieuwe strategische kader van de Europese Commissie beschrijft de belangrijkste maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van werknemers de komende jaren te verbeteren. Het gaat onder meer om maatregelen om de preventie van werkgerelateerde ziekten en ongevallen te verbeteren.
De EU heeft met de vaststelling van het Instrument voor nabuurschapsbeleid, ontwikkeling en internationale samenwerking (NDICI) een groot aantal instrumenten ter financiering van het externe optreden van de Europese Unie samengevoegd. De financiering uit het NDICI kan onder meer worden gebruikt om hervormingen in buurlanden van de EU te ondersteunen en om de armoede terug te dringen in derde landen.
Een EU-lidstaat mag in het kader van de tenuitvoerlegging van verwijderingsbesluiten tegen EU-burgers en hun familieleden nationale regels vaststellen die gebaseerd zijn op de EU-voorschriften inzake de verwijdering van derdelanders. De maatregelen die op grond van de nationale regels worden vastgesteld kunnen echter het vrij verkeer en verblijf van EU-burgers of hun familieleden beperken. Dergelijke beperkingen zijn alleen gerechtvaardigd indien de maatregelen voldoen aan het evenredigheidsbeginsel en uitsluitend zijn gebaseerd op het gedrag van de betrokken EU-burger of het familielid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Belgische Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 30-06-2021
De rechtsgevolgen van een tegen een EU-burger genomen verwijderingsbesluit kunnen niet vervallen door het enkele feit dat de EU-burger het grondgebied van de gastlidstaat fysiek heeft verlaten. De EU-burger moet daarvoor het verblijf in de gastlidstaat daadwerkelijk en effectief hebben beëindigd. De autoriteiten van de gastlidstaat moeten op basis van een individueel onderzoek beoordelen of het verblijf van de EU-burger daadwerkelijk en effectief is beëindigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 29-06-2021
De Europese Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering door Frontex van zijn taken en bevoegdheden op het gebied van het beheer van de buitengrenzen van de Europese Unie. De Europese Rekenkamer stelt vast dat de steun die Frontex de lidstaten op dit gebied biedt, onvoldoende doeltreffend is en doet een aantal aanbevelingen om dit te verbeteren.
Nieuwsbericht | 28-06-2021
Een in een EU-lidstaat gevestigd uitzendbureau kan slechts worden geacht ‘zijn werkzaamheden normaliter in diezelfde lidstaat te verrichten’ in de zin van de EU-verordening over de coördinatie van socialezekerheidsstelsels, als het een aanzienlijk deel van zijn werkzaamheden voor de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten verricht voor inlenende ondernemingen die eveneens in die lidstaat zijn gevestigd en die daar hun activiteiten uitoefenen. Dit heeft gevolgen voor een in een andere EU-lidstaat dan de lidstaat van vestiging van het uitzendbureau gedetacheerde uitzendkracht en de vraag welk sociale zekerheidsrecht op deze uitzendkracht dient te worden toegepast. Het betreft het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 25-06-2021
Een lidstaat mag een volgend asielverzoek niet automatisch niet-ontvankelijk verklaren louter omdat de documentatie ter ondersteuning van dat verzoek niet is geauthentiseerd. Deze niet-geauthentiseerde documenten moeten in het kader van een individuele beoordeling nauwgezet en grondig worden onderzocht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 22-06-2021
Vanaf september 2021 kunnen er weer stageplekken voor een stage Europees recht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden ingevuld. Een stage bij de afdeling Europees recht beslaat 3 maanden en is een geschikte manier voor studenten Europees recht - in de laatste fase van hun studie - om een representatief beeld te krijgen van de Europeesrechtelijke praktijk.
Nieuwsbericht | 21-06-2021
De Europese Commissie kan uitvoeringshandelingen vaststellen om ervoor te zorgen dat de uitvoering van EU-wetgeving in de EU-lidstaten eenvormig plaatsvindt. De Raad kan een toetsingsrecht uitoefenen wanneer zij van mening is dat de Commissie met de vaststelling van een ontwerp-uitvoeringshandeling de toegekende uitvoeringsbevoegdheden overschrijdt. De Raad heeft nu voor het eerst gebruik gemaakt van dit toetsingsrecht. De Commissie moet nu onderzoeken of zij de ontwerp-uitvoeringshandeling wil handhaven, wijzigen of intrekken.
Nieuwsbericht | 17-06-2021
In de jaarlijkse mededeling die de Europese Commissie publiceert over duurzame visserij worden de vorderingen met betrekking tot de toestand van de visbestanden geschetst. Ook wordt het startschot gegeven voor de brede openbare raadpleging over de vaststelling van de jaarlijkse vangstmogelijkheden voor het komende jaar. De mededeling bevat eveneens een beoordeling van de vooruitgang die is geboekt op weg naar een duurzame visserij in de EU, over het evenwicht tussen de vangstcapaciteit en de mogelijkheden, de sociaaleconomische prestaties van de visserijsector en de uitvoering van de aanlandingsverplichting. Ook wordt de grondgedachte voor vangstmogelijkheden voor 2022 toegelicht.
Nieuwsbericht | 16-06-2021
Met het voorstel wil de Europese Commissie bedrijven, EU-burgers en ingezetenen toegang geven tot een ‘digitale portemonnee’. De persoonsgegevens uit de digitale portemonnee kunnen onder meer worden gedeeld met derden en worden gebruikt als authenticatie voor de toegang tot een online of offline dienst in de EU.
Met het oog op de transitie naar een circulaire economie heeft de Europese Commissie richtsnoeren uitgebracht over de EU-regels voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Die richtsnoeren geven voorbeelden van kunststofproducten die onder het bereik van de EU-richtlijn over de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu vallen. Ook heeft de Commissie regels vastgesteld voor lidstaten omtrent de monitoring en rapportage van in de handel gebracht vistuig en ingezameld vistuigafval.
De vernieuwde dual use-verordening versterkt de controles op de uitvoer van opkomende technologieën die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. Het gaat onder meer om technologie voor cybertoezicht. Daarnaast introduceert de verordening een nieuw mechanisme om de samenwerking tussen EU-lidstaten op het gebied van de handhaving van uitvoercontroles te verbeteren.
De Raad, het Europees Parlement en de Commissie hebben een akkoord gesloten over een gecoördineerde aanpak met betrekking tot transparante en ethische belangenvertegenwoordiging bij EU-instellingen. De inschrijving van belangenvertegenwoordigers in het transparantieregister gaat een noodzakelijke voorwaarde vormen voor het verrichten van bepaalde soorten van belangenvertegenwoordigingsactiviteiten bij die EU-instellingen.
De Raad en het Europees Parlement hebben de wetgeving voor het digitale groene certificaat (‘coronapaspoort’) goedgekeurd. Met het digitale groene certificaat kan een persoon binnen de Europese Unie bewijzen dat hij tegen Covid-19 is gevaccineerd, over een negatief testresultaat beschikt of recent van een Covid-19-besmetting is hersteld. Het ‘coronapaspoort’ moet het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie vergemakkelijken.
Bij de beoordeling van een verzoek om toekenning van subsidiaire bescherming op grond van de EU-Kwalificatierichtlijn kan de ‘mate van willekeurig geweld in een gewapend conflict’ niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van het minimumaantal burgerslachtoffers in het conflictgebied ten opzichte van het bevolkingsaantal in dat betrokken gebied. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De EU-begroting heeft een snelle en alomvattende respons van de Europese Unie op de coronacrisis en de gevolgen ervan mogelijk gemaakt, terwijl zij ook overkoepelende EU-prioriteiten heeft ondersteund. Tijdens de coronacrisis zijn er snel en flexibel financiële middelen vrijgemaakt om in de meest dringende behoeften te voorzien, zonder enige concessie te doen wat betreft de toepassing van de hoogste normen inzake financieel beheer.
Nieuwsbericht | 15-06-2021
Toont 721 - 740 van 3.275 resultaten.