De nieuwe winkeltijdenwet is niet in strijd met het vrij verkeer van goederen, diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. Volgens de wet mogen op zondag de winkels alleen open wanneer dat samenhangt met een autonome toeristische aantrekkingskracht van de gemeente. Direct gevolg van de uitspraak is dat winkeliers in de gemeente Westland de deuren dicht moeten houden op zondag.
Nieuwsbericht | 24-03-2011
De Europese Commissie start regelmatig openbare raadplegingen om input te krijgen van het publiek en ‘stakeholders’. Vaak laten nationale overheden en parlementen het niet na om ook te reageren op deze zogenoemde consultaties. Aan een verbetering van de coördinatie van deze raadplegingen bij de Haagse departementen wordt gewerkt. Het ECER helpt graag door te wijzen op handige websites van de Commissie
De voorwaarden voor het indienen voor een Europees burgerinitiatief zijn vastgesteld. Burgers kunnen in de toekomst direct contact zoeken met de Europese Commissie als zij een wetgevingsinitiatief willen. De drempels en voorwaarden voor een dergelijk verzoek zijn nu bekend. In verband met de voorbereidingen die moeten worden getroffen (met name op ICT-gebied) zal de verordening van toepassing zijn vanaf 1 april 2012.
Nieuwsbericht | 22-03-2011
Het plan van de EU om met landen die geen lid zijn van de EU een gemeenschappelijk octrooigerecht in te stellen is in strijd met de EU-verdragen. Dat stelt het EU-Hof in een advies over het ontwerpverdrag. Belangrijkste kritiek van het Hof op het plan is dat de huidige, met bijzondere waarborgen omgeven samenwerking tussen het Hof en de nationale rechters wordt doorkruist door het nieuwe gerecht.
Nieuwsbericht | 11-03-2011
De Europese Commissie heeft in een brief aan alle lidstaten het belang van een tijdige en correcte implementatie van richtlijnen benadrukt. Sinds 15 januari 2011 heeft de Commissie een nieuw beleid voor boetes en dwangsommen bij te late omzetting van richtlijnen. Onder het motto “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” gaat de Commissie de procedure aanscherpen. Lidstaten moeten voortaan bij de melding van een implementatiemaatregel aangeven of het gaat om een volledige of een gedeeltelijke omzetting.
Nieuwsbericht | 04-03-2011
Door in een richtlijn toe te staan dat de lidstaten ongelimiteerd onderscheid mogen maken naar sekse bij het berekenen van verzekeringspremies heeft de EU in strijd met het recht op gelijke behandeling van man en vrouw gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak die door het Belgische hooggerechtshof aan het Hof was voorgelegd. In het arrest toetst het Hof de geldigheid van een EU-richtlijn aan het EU-Handvest grondrechten.
De Europese Unie heeft nieuwe regels voor de manier waarop de lidstaten de Europese Commissie controleren als de Commissie EU-regelgeving uitvoert. Deze controle wordt uitgeoefend door comités bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit systeem wordt ook wel ‘Comitologie’ genoemd. Na stevige onderhandelingen in Brussel hebben we een nieuwe Comitologieverordening, die het oude ‘Comitologiebesluit’ vervangt. Op 1 maart 2011 is de nieuwe verordening in werking getreden.
Nieuwsbericht | 01-03-2011
Het Europees Parlement heeft voor het eerst een handelsakkoord van de EU met een derde land goedgekeurd. Een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea was de eerste test voor de EP-leden hoe om te gaan met deze goedkeuringsbevoegdheid op het gebied van de handelspolitiek, die zij sinds het Verdrag van Lissabon hebben. De EP-leden gaan akkoord, maar wel moeten enkele vrijwaringsclausules in een aparte verordening worden uitgewerkt.
Nieuwsbericht | 18-02-2011
Lidstaten mogen de exclusieve uitzending van alle wedstrijden van het WK en het EK voetbal op betaaltelevisie verbieden, omdat die evenementen van aanzienlijk belang voor de samenleving zijn en daarom kosteloos bekeken moeten kunnen worden. De Europese Commissie mag hierbij afgaan op de aanmelding van de lidstaat van bepaalde evenementen, zonder bijzondere motivering.
De Europese Commissie heeft Nederland met klem verzocht een arrest van het Hof van Justitie na te leven. Het gaat om een arrest uit 2009 waarin Nederland veroordeeld werd wegens onjuiste naleving van de richtlijn betreffende milieueffectrapportages. De Commissie kan de zaak zonodig opnieuw voorleggen aan het EU-Hof en daarbij een fikse boete eisen.
Nu ook de Raad formeel heeft ingestemd met de nieuwe Comitologieverordening, staat niets meer in de weg aan de vaststelling ervan. Deze verordening regelt de uitvoeringsbevoegdheden van de Commissie. Het ECER organiseerde onlangs een drukbezocht seminar over dit onderwerp. Verschijning van de verordening in het Publicatieblad van de EU wordt ieder moment verwacht.
De Europese Commissie kan instemmen met de beperkte verdragswijziging die is voorgesteld door de Europese Raad om de invoering van een Europees stabiliteitsmechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de eurozone mogelijk te maken. De Commissie heeft in de vereenvoudigde herzieningsprocedure die gevolgd wordt het recht van advies, net als het Europees Parlement. En daar zijn beide instellingen niet helemaal blij mee, zo bleek tijdens een debat in het EP.
Kenmerkend voor het Europese recht zijn de 23 officiële talen van de EU waarmee gewerkt moet worden. Vertalen is mensenwerk en bovendien is het vrijwel onmogelijk om verschillen in taalversies helemaal te voorkomen Deze verschillen stellen juristen en beleidsmakers regelmatig voor lastige problemen, want wat is er nu eigenlijk geregeld? Wouter Jan Berends, winnaar van de scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Europees recht, heeft een analyse gemaakt van de manier waarop het EU-Hof hiermee omgaat.
Nieuwsbericht | 17-02-2011
De tijdelijke uitzondering op het vrij verkeer van werknemers die is afgesproken bij de toetreding van Polen tot de Europese Unie kan niet omzeild worden door middel van detacheringconstructies. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de Nederlandse zaak Vicoplus. Het arrest is ook van belang voor de lopende onderhandelingen met kandidaat-lidstaten, zoals Kroatië, aangezien er onduidelijkheid was over de toereikendheid van deze uitzondering.
Deze vraag staat centraal in een lezing van Allan Rosas, rechter in het EU-Hof op 17 maart aanstaande. De lezing wordt georganiseerd door het Centre for the law of EU external relations (CLEER), onderdeel van het Asser instituut, en de Finse ambassade in Den Haag. De bescherming van de grondrechten in en door de EU is een ‘hot topic’, als gevolg van het juridisch verbindend worden van het EU-Handvest van de grondrechten. Bovendien zal de EU toetreden tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).
Turkse zelfstandigen hebben geen visum nodig om toegang te krijgen tot Nederland. Dat staat in een uitspraak van de Haarlemse rechtbank van 14 januari. Volgens de rechtbank is dat een gevolg van de zogenoemde standstillbepaling in de Associatieovereenkomst EU-Turkije. De rechter past hierbij het arrest Soysal van het EU-Hof toe op Nederland, maar heeft blijkbaar geen rekening gehouden met een kabinetsbrief over dat arrest. Minister Leers gaat in hoger beroep.
Het 25e congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) in het voorjaar van 2012 in Tallinn zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De Nederlander Leonard Besselink, hoogleraar Europees constitutioneel recht in Utrecht, heeft de eer om als algemeen rapporteur verslag uit te brengen aan het FIDE-congres over de bescherming van de grondrechten in de EU na Lissabon.
Nieuwsbericht | 14-02-2011
De regering onderschrijft de opvattingen van de WRR in het rapport 'Aan het buitenland gehecht', over het belang van Europese integratie en samenwerking. Het kabinet wil strategisch en gericht samenwerken binnen de Europese Unie, die zich moet richten op de kerntaken. Inzet is structurele samenwerking met gelijkgestemde lidstaten en waar mogelijk in Beneluxverband, Ook gaat het kabinet in op de aanbeveling van de WRR over de coördinatie van het EU-beleid. De minister-president is een ‘belangrijk ijkpunt’ voor de interdepartementale voorbereiding, maar er komt geen ‘ministerie van Algemene en Europese Zaken’.
Honing die afkomstig is van bijen die gehouden worden in de buurt van een veld met genetisch gemodificeerde maïs is een levensmiddel waarvoor een vergunning is vereist voordat deze honing in de handel wordt gebracht. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Yves Bot in een zaak van een groep Duitse imkers die een schadevergoeding eisen van hun lokale overheid omdat in hun buurt teelt van genetisch gemodificeerde gewassen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 11-02-2011
De Commissie heeft handleidingen uitgebracht om overheden te helpen bij de organisatie en financiering van diensten van algemeen economisch belang en bij sociaal verantwoord inkopen. Voor beide onderwerpen moeten overheden de regels van de EU voor aanbesteding, staatssteun en de interne markt toepassen. De Commissie reikt ons de hand.
Nieuwsbericht | 10-02-2011
Energie en Innovatie vormden de belangrijkste agendapunten van de Europese Raad. Uiterlijk in 2014 moet de ‘geïntegreerde interne energiemarkt’ voltooid zijn. Alle lidstaten moeten hierop aangesloten zijn. Uitgebreid gesproken is er over de plannen tot versterking van het economisch bestuur van de Eurozone. Het definitieve besluit over de verdragswijziging voor het stabiliteitsmechanisme voor de euro werd doorgeschoven naar de Europese Raad in maart. Tevens kwam er een verklaring over de situatie in Egypte en de regio.
Nieuwsbericht | 09-02-2011
De Europese Commissie stelt voor de basisregels voor het Europese internationale privaatrecht, de zogenoemde Brussel-I verordening, te herschikken. Belangrijke onderdelen van het voorstel zijn de afschaffing van de exequatur-procedure en de uitbreiding van de verordening naar verweerders van buiten de EU.
Nieuwsbericht | 28-01-2011
De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over de modernisering van de Europese aanbestedingsregels. De Commissie wil vooral dat aanbesteden makkelijker wordt en dat er meer wordt aanbesteed over de grens. ‘Groenere’aanbesteding en innovatie zijn ook belangrijke thema’s. De Commissie heeft een groenboek gepubliceerd, waar eenieder op kan reageren.
In een opmerkelijke gezamenlijke verklaring geven president Skouris van het EU-Hof en president Costa van het Mensenrechtenhof Straatsburg hun visie op de toetreding van de EU tot het EVRM en het groeiende belang van het EU-Handvest voor grondrechten.
De Europese Commissie is het niet eens met de Eerste en Tweede Kamer dat haar voorstel inzake seizoensarbeiders niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel. Commissaris Sefcovic van interinstitutionele relaties laat een uitgebreide reactie beide Kamers weten dat de subsidiariteitsvraag naar behoren is onderzocht en de subsidiariteitstoets doorstaat.
Het feit dat een nationale maatregel niet expliciet verwijst naar een EU-richtlijn, betekent niet dat deze maatregel niet kan worden aangemerkt als een implementatie van die richtlijn. Zelfs niet als de richtlijn de richtlijn verplicht te verwijzen naar de richtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die een Spaanse ambtenaar had aangespannen tegen haar werkgever.
De Juridische Dienst van de Raad van de EU (JDR) heeft een nieuwe directeur-generaal: Hubert Legal. Hij wordt hiermee ook de juridisch adviseur van de Europese Raad. De Fransman volgt zijn landgenoot Jean-Claude Piris op, die een lange staat van dienst heeft. De JDR is een belangrijk adviesorgaan van de Raad en de Europese Raad. Bij de JDR werken 270 mensen, waarvan 130 juristen.
Nieuwsbericht | 27-01-2011
De strijd tegen doping, de financiering van sport, het tegengaan van clubschulden en het vrij verkeer van sporters moeten de belangrijkste onderwerpen zijn van het sportbeleid van de EU. Dat schrijft de Europese Commissie in de mededeling ‘Developing the European dimension in sport’. In deze mededeling zet de Commissie uiteen wat haar visie is op de rol van de EU op het gebied van sport.
Nieuwsbericht | 21-01-2011
Kan een asielzoeker uit Iran rechten ontlenen aan de EU-kwalificatierichtlijn wegens mogelijke bestraffing op grond van zijn seksuele geaardheid? Deze vraag heeft een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Het asielverzoek in kwestie was door de Duitse autoriteiten afgewezen, omdat een persoon zijn seksualiteit in de privésfeer kan beleven.
België heeft in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) gehandeld door een asielzoeker terug te zenden naar Griekenland op grond van de zogenoemde Dublin-II verordening van de EU. België handelde hiermee in strijd met het verbod van een vernederende behandeling. Dat heeft het Mensenrechtenhof in Straatsburg bepaald. De langverwachte uitspraak is slecht nieuws voor deze EU-regeling die gebaseerd is op het onderlinge vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtsstelsels. Overigens werd ook Griekenland veroordeeld in dezelfde uitspraak.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ontwerprichtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg. De richtlijn moet het makkelijker maken voor patiënten om zorg te ontvangen in een andere lidstaat, bijvoorbeeld omdat een speciale behandeling nodig is of omdat het ziekenhuis in de andere lidstaat het dichtst bijzijnde ziekenhuis is. De Raad moet het ontwerp nog officieel goedkeuren.
Nieuwsbericht | 20-01-2011
In 2005 werd de Ierse taal (Gaelic) erkend als officiële taal van de EU. Echter, om praktische redenen werden de instellingen niet verplicht om alle documenten, zoals arresten van het Hof, te vertalen in het Iers. Aangezien het nog steeds problematisch is om voldoende vertalers en tolken te vinden die deze taal machtig zijn is de uitzonderingsbehandeling voor het Gaelic verlengd tot 2017.
Nieuwsbericht | 19-01-2011
De poging van een groep Britse parlementariërs om de ‘European Union Bill’ van de regering Cameron aan te scherpen is mislukt. Een overgrote meerderheid van het House of Commons stemde tegen amendementen van een groep conservatieve parlementariërs die erop neerkomen dat het Europese recht niet boven dat van het Verenigd Koninkrijk gaat.
Nieuwsbericht | 17-01-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft ten behoeve van de departementen een praktische handleiding en Q&A’s opgesteld over de Europese openbaarheidsregels (de ‘Eurowob’). Departementen krijgen regelmatig met deze regels te maken, bijvoorbeeld als de Commissie in bezit is van documenten afkomstig van de Nederlandse overheid en omgekeerd. Bovendien zijn de regels van belang voor burgers en bedrijven die willen dat een document openbaar wordt gemaakt of juist niet. Het ECER zal in maart in een seminar organiseren over dit onderwerp.
Op 14 januari 2011 stemde de ministerraad in met de benoeming van drs. Pieter de Gooijer tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij volgt drs. Tom de Bruijn op, die sinds 1 januari 2003 deze positie bekleedt.
Een EU-richtlijn is van toepassing op het moment dat een overheidsorgaan een beslissing neemt, ook als de richtlijn op het moment van het verzoek waarop beslist wordt nog niet van toepassing was. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van Nederlandse milieuorganisaties die toegang willen tot bepaalde informatie die in het bezit is van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Nieuwsbericht | 14-01-2011
Een rechtspersoon kan aanspraak maken op rechtsbijstand en vrijstelling van proceskosten op grond van het EU-Handvest van de grondrechten, met name wanneer de toegang tot de rechter in gevaar komt. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een opmerkelijke zaak van een Duits bedrijf dat schadevergoeding eist van de Duitse overheid wegens te late omzetting van een richtlijn.
Nieuwsbericht | 07-01-2011
Met ingang van 1 januari 2011 is Hongarije voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het Hongaarse voorzitterschap het sluitstuk van het triovoorzitterschap met België en Spanje. Sinds het Zweedse voorzitterschap in 2009 hebben de voorzitterschappen veel werk aan de financiële en economische crisis in de EU. Desalniettemin hebben de Hongaren ook specifieke prioriteiten voor hun voorzitterschap, zoals een strategie voor de Donau-regio, toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen en verdere samenwerking met de landen in het Oostelijk Partnerschap.
Nieuwsbericht | 04-01-2011
Oostenrijk mag weigeren een Duitse adellijke titel in te schrijven in de burgerlijke stand. In Oostenrijk is de adel afgeschaft, omdat Oostenrijk de gelijkheid van zijn burgers wil verzekeren. Daarom is het gerechtvaardigd om adellijke titels te weigeren, ook al vormt die weigering een belemmering van het vrije personenverkeer. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Altijd al met chips op de bank nog even dat Kamerdebat over de Europese Raad willen bekijken? Dat kan nu met de nieuwe online dienst van de Tweede Kamer, debatgemist.tweedekamer.nl. De Tweede Kamer volgt hiermee andere parlementen in Europa waar deze dienst al langer bestaat. En voor kwesties met betrekking tot de Europese Unie kunnen debatten in andere EU-lidstaten en in Brussel minstens zo interessant zijn. Het ECER zet voor u de mogelijkheden op een rij.
Nieuwsbericht | 23-12-2010
De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over een nieuwe bepaling in het EU-Werkingsverdrag. Het doel van de nieuwe bepaling is het creëren van een juridische basis voor een permanent mechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de euro. De verdragswijziging moet op 1 januari 2013 in werking treden.
Nieuwsbericht | 20-12-2010
Het beperken van de toegang tot coffeeshops tot ingezetenen van Nederland is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in de zaak Josemans over het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. Het arrest is ook van belang voor de invoering van de zogenoemde ‘wietpas’.
Nieuwsbericht | 16-12-2010
Het Europees Parlement heeft deze week geen akkoord kunnen bereiken over een wetgevend voorstel van de Commissie tot invoering van één aanvraagprocedure voor een verblijfs- en werkvergunning voor niet EU-ingezetenen.
De procedure van een kort geding als een snelle manier om onregelmatigheden in een aanbestedingsprocedure te bestrijden kan Europeesrechtelijk door de beugel. Dit geldt zelfs wanneer een rechter in kort geding een foute uitleg heeft gegeven, die later door de gewone rechter als onjuist wordt aangemerkt. Of daardoor schade-aansprakelijkheid van de overheid ontstaat, moet per geval worden beoordeeld. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Rechtbank Assen.
Het EU Gerecht heeft vandaag geoordeeld dat de Europese Commissie terecht in 2006 bepaalde delen van de financiering van de publieke omroepen in Nederland als met het Unierecht onverenigbare staatssteun heeft aangemerkt.
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Raad van Europa over de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) zijn nu een half jaar gaande en zullen naar verwachting nog wel tot de zomer van 2011 voortduren. Over de voornaamste onderwerpen, de inrichting van een zgn. co-respondentmechanisme en de betrokkenheid van het Hof van Justitie van de EU, moeten nog stevige noten worden gekraakt. De Raad van Europa publiceert de werkdocumenten en verslagen van de bijeenkomsten op haar website.
Op het Franse eilandje Saint-Barthélemy in de Caribische Zee is vanaf 2012 het bijzondere EU-regime voor de Landen en Gebieden Overzee van toepassing. De bevolking van het eiland had te kennen gegeven niet langer als zgn. ultraperifeer gebied onder de gewone regels van de EU-verdragen te willen vallen. Tot deze statuswijziging heeft de Europese Raad besloten. Daarbij zijn en passant enkele onderdelen van het EU-Werkingsverdrag gewijzigd.
EU lidstaten hebben geen doorslaggevende stem bij de beslissing van de Commissie om documenten die door die lidstaat zijn aangeleverd openbaar te maken. Dat heeft de Europese Ombudsman beslist in zaak van een Brusselse milieuorganisatie die een aantal documenten afkomstig van de Spaanse regering bij de Commissie opvroeg.
Nieuwsbericht | 15-12-2010
De verkoop van produkten en diensten op internet neemt toe en daarmee ook de juridische geschillen die ontstaan bij die verkoop. Wat te doen bijvoorbeeld als een nationale wet voorschrijft dat contactlenzen alleen door gediplomeerde opticiens in een optiekzaak mogen worden verkocht? Of als een ondernemer plots in een andere lidstaat voor de rechter moet verschijnen omdat hij iets heeft verkocht aan een consument in een andere lidstaat. Het Hof van Justitie kiest in twee recente zaken voor een moderne aanpak.
Nadat eerder dit jaar de EU besloot enkele EU-lidstaten verlof te geven tot nauwere samenwerking in echtscheidingszaken, maakt de EU zich nu op voor een tweede toepassing van nauwere samenwerking. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, wil graag doorgaan met een EU-regeling voor octrooien. Een voorstel om met een beperkt aantal talen te gaan werken, wordt geblokkeerd door Spanje en Italië. Tijdens de Raad voor Concurrentievermogen op 10 december werd duidelijk dat een voldoende aantal lidstaten ook zonder deze lidstaten verder wil.
E.ON Energie AG moet een boete betalen van 38 miljoen euro omdat de verzegeling was verbroken die de Europese Commissie tijdens een kartelinspectie had aangebracht op een afgesloten kamer met dossiers. Dit heeft het Gerecht van de EU bepaald in het beroep van E.ON tegen het besluit van de Commissie. Het maakt daarbij niet uit of het zegel bewust werd verbroken door de bedrijfsleiding, of misschien wel per ongeluk door een schoonmaker.
Een jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon hebben de Raad, het Europees Parlement en de Commissie een akkoord bereikt over het Europees burgerinitiatief. Dit nieuwe instrument biedt burgers de mogelijkheid de Commissie te vragen voorstellen te doen voor een Europese aanpak van een probleem. Popelende burgers moeten nog even wachten; de regeling treedt pas over een jaar in werking.
Zowel het kabinet als de Eerste en Tweede Kamer hebben hun reactie op het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2011 gegeven. Het kabinet heeft in een kabinetsreactie inhoudelijk commentaar gegeven op het werkprogramma. De beide Kamers hebben een lijst gepubliceerd met voorstellen die in hun ogen belangrijk zijn.
EU-lidstaten kunnen sneller een boete of dwangsom opgelegd krijgen als zij een arrest van het Hof van Justitie niet uitvoeren of een EU-richtlijn niet op tijd omzetten in nationale wetgeving. Dit blijkt uit een mededeling van de Commissie over het nieuwe sanctiebeleid.
Nieuwsbericht | 29-11-2010
De toepasselijkheid van de EU-bepalingen inzake het vrije verkeer in niet-grensoverschrijdende, interne situaties binnen een lidstaat blijft de gemoederen bezighouden. Dit keer heeft de Nederlandse Hoge Raad vragen gesteld aan het EU-Hof. De zaak betreft een in Nederland woonachtige Duitse vrouw die op de Nederlandse wegen rijdt met een Duitse auto. De vraag is of in deze omstandigheden de heffing van belasting voor het gebruik van de auto op de Nederlandse weg in strijd is met het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 26-11-2010
Verschillende onderdelen van het regeerakkoord kunnen wellicht niet worden gerealiseerd omdat ze op internationale en Europese kaders stuiten. Dat schrijft de ‘Commissie Meijers’, een denktank van rechtswetenschappers op het gebied van Europees migratie- en strafrecht.
Nieuwsbericht | 24-11-2010
Het besluit van de Raad om de EU-ambtenaren voor de periode juli 2009-juli 2010 maar een beperkte salarisstijging toe te kennen is niet volgens het boekje tot stand gekomen. De Raad beriep zich op de economische crisis in de lidstaten om af te wijken van het normale aanpassingsmechanisme. Het Hof zegt nu dat alleen de Europese Commissie een afwijking mag voorstellen. De Raad mocht dit niet op eigen gezag doen. De Raad moet nu alsnog de Commissie verzoeken een voorstel in te dienen om af te wijken van de gewone stijging. Daarover mag ook het Europees Parlement meepraten. Totdat een nieuw besluit is vastgesteld blijft de beperkte stijging van de EU-salarissen in stand.
In een uitgebreide mededeling heeft de Europese Commissie 41 acties voorgesteld om de interne veiligheid van de EU te verbeteren. Belangrijke punten in het stuk zijn de verdergaande harmonisatie van het strafrecht en verbetering van de grenscontroles om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. De strategie is ook een Europees antwoord op bestaande activiteiten van de Verenigde Staten, zoals het analyseren van bankgegevens en gegevens van vliegtuigpassagiers.
Drugscriminelen uit een andere EU-lidstaat kunnen worden uitgezet, zelfs als zij geboren zijn in Nederland en hier ruim 30 jaar verbleven hebben.. Dat volgt uit een arrest van het EU-Hof in een zaak van een Griekse burger die in Duitsland veroordeeld werd voor georganiseerde drugshandel. Duitsland, het land waar hij geboren werd en opgroeide, mag hem nu uitzetten naar Griekenland.
Intensievere samenwerking bij de opstelling van het werkprogramma van de Commissie, bij de onderhandeling en sluiting van internationale overeenkomsten, en bij de toegang tot niet-openbare informatie. Dat zijn enkele belangrijke onderdelen van het nieuwe kaderakkoord tussen Europees Parlement en de Commissie. De Raad neemt niet deel aan deze afspraken. Over de toegang tot vertrouwelijke info zal de Raad eigen afspraken maken met het Europees Parlement.
Toont 2.461 - 2.520 van 3.282 resultaten.