Het begrip ‘interne mededelingen’ omvat alle informatie die binnen een overheidsinstantie circuleert en op het moment van indiening van het verzoek tot toegang tot milieuinformatie niet buiten de muren van de overheidsinstantie terecht is gekomen. De uitzondering op het recht van toegang tot milieu-informatie voor ‘interne mededelingen’ van overheidsinstanties is slechts beperkt in de tijd toepasbaar. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-02-2021
De Europese Commissie heeft in een werkdocument nieuwe templates gepubliceerd die lidstaten moeten helpen om hun nationale herstel- en veerkrachtplannen op het gebied van de ondersteuning voor cloud- en edge dataprocessing toepassingen in lijn met de staatssteunregelgeving in te richten.
De herstel- en veerkrachtfaciliteit van de EU omvat een bedrag van 672,5 miljard euro aan subsidies en leningen voor EU-lidstaten ten behoeve van overheidsinvesteringen en hervormingen. De faciliteit moet de EU-lidstaten financieel ondersteunen om het herstel na de Covid-19-pandemie een impuls te geven. Daarnaast moet de financiering worden gebruikt om de groene en digitale transitie van de nationale economieën te bewerkstelligen.
Nieuwsbericht | 23-02-2021
Bij de beoordeling van een verzoek om toekenning van subsidiaire bescherming op grond van de EU-Kwalificatierichtlijn kan de ‘mate van willekeurig geweld in een gewapend conflict’ niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van het minimumaantal burgerslachtoffers in het conflictgebied ten opzichte van het bevolkingsaantal in dat betrokken gebied. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Op 17 en 18 februari vond er een dialoog over schonere lucht plaats tussen Nederland en de Europese Commissie. De dialoog met Nederland was de achtste in een reeks dialogen die de Commissie met lidstaten houdt. Het doel van de dialogen is om maatregelen te bevorderen die de luchtkwaliteit verbeteren en de luchtverontreiniging verminderen. De dialogen met de Commissie over schonere lucht zijn op vrijwillige basis en vinden plaats op verzoek van een lidstaat.
De Algemene Rekenkamer wil met een onderzoek duidelijkheid verschaffen over de mate waarin Nederland Europese regels correct toepast en uitvoert en wat de gevolgen zijn als het niet goed gaat. Op dit moment is daarover, afgezien van een aantal voorbeelden en informatie uit openbare bronnen, volgens de Algemene Rekenkamer nog niet voldoende bekend.
Nieuwsbericht | 22-02-2021
De Ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van de Wet Markt en Overheid. Overheden die een product of dienst vanwege het algemeen belang willen aanbieden onder de kostprijs, moeten ingevolge het wijzigingsvoorstel daarover eerst in gesprek gaan met ondernemers en de uiteindelijke keuze beter gaan motiveren. Daarmee bevordert het Nederlandse kabinet de eerlijke concurrentie tussen het bedrijfsleven en overheden.
De ministerraad is akkoord met het voorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om de rechtsbescherming van ondernemers bij aanbesteden te verbeteren. De staatssecretaris heeft een maatregelenpakket, dat ziet op verschillende manieren van verbetering van de rechtsbescherming, naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer heeft eveneens het bijbehorend ontwerp voor een wijziging van het Aanbestedingsbesluit en de aangepaste Gids Proportionaliteit ontvangen.
Nieuwsbericht | 19-02-2021
Een inreis- en verblijfsverbod dat jegens een derdelander wordt uitgevaardigd wegens niet-migratiegerelateerde redenen, zoals een eerdere strafrechtelijke veroordeling, kan binnen de werkingssfeer van de EU-Terugkeerrichtlijn vallen. Daarnaast kan een inreis- en verblijfsverbod niet worden gehandhaafd nadat het terugkeerbesluit is ingetrokken. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 18-02-2021
De EU is momenteel niet in staat om internationale handelsovereenkomsten te handhaven wanneer een derde land de geschillenbeslechting blokkeert of anderszins onmogelijk maakt. Een nieuwe EU-verordening geeft de Commissie de bevoegdheid om douanetariefconcessies op te schorten in dergelijke gevallen. Ook kan de Commissie nieuwe douanerechten en kwantitatieve beperkingen op de invoer of uitvoer van goederen instellen.
Nieuwsbericht | 17-02-2021
Een lidstaat mag een volgend asielverzoek niet automatisch niet-ontvankelijk verklaren louter omdat de documentatie ter ondersteuning van dat verzoek niet is geauthentiseerd. Deze niet-geauthentiseerde documenten moeten in het kader van een individuele beoordeling nauwgezet en grondig worden onderzocht. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Nederlandse rechter.
De Algemene Rekenkamer start met een onderzoek naar hoe de uitvoering van projecten met EU-subsidiegelden over de periode 2014-2020 is verlopen en hoe de projecten hebben bijgedragen aan de beoogde subsidie- en programmadoelen. Ervaringen van subsidieontvangers over onder meer de resultaten van projecten en de vermeende meerwaarde van de Europese subsidies worden meegenomen in het onderzoek.
Nieuwsbericht | 16-02-2021
Ter ere van het 60-jarig jubileum van de Nederlandse vereniging voor Europees recht (NVER) heeft de NVER een nieuwe podcast-serie uitgebracht over het Europees recht.
De rechtsgevolgen van een tegen een EU-burger genomen verwijderingsbesluit kunnen niet vervallen door het enkele feit dat de EU-burger het grondgebied van de gastlidstaat fysiek heeft verlaten. De autoriteiten van de gastlidstaat moeten op basis van een individueel onderzoek de werking in de tijd van het verwijderingsbesluit vaststellen. Dat is het advies van advocaat-generaal Rantos aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Raad van State.
Een nationale rechter moet op grond van het nationale recht beoordelen of er een overeenkomst tussen een consument en een drinkwaterbedrijf tot stand is gekomen indien de consument niet expliciet heeft ingestemd met die overeenkomst. Onder voorwaarden vormt de instandhouding van een drinkwatervoorziening van een woning, zonder dat een consument daar expliciet om heeft verzocht, geen ‘ongevraagde levering’ in de zin van de EU-richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 09-02-2021
De Europese Commissie heeft inbreukprocedures ingeleid tegen Nederland en 23 andere lidstaten omdat zij de nieuwe EU-telecomregels niet (tijdig) hebben geïmplementeerd. De lidstaten hadden deze nieuwe EU-telecomregels voor eind december 2020 moeten omzetten in hun nationale wetgeving.
Wanneer een door een verzoeker opgevraagd document van een EU-instelling door een derde op een blog op internet is geplaatst, heeft dit niet tot gevolg dat er ook toegang tot dit document is verkregen in de zin van de Eurowob. Daarom moet het EU-Gerecht, wanneer zij daarom wordt verzocht, alsnog een oordeel vellen over de weigering van de EU-instelling om dit document openbaar te maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een eerder oordeel van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 08-02-2021
Een natuurlijk persoon tegen wie een administratief onderzoek is ingesteld heeft het recht om te zwijgen wanneer uit zijn antwoorden zou kunnen blijken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een inbreuk die met administratieve sancties van strafrechtelijke aard worden bestraft of tot zijn strafrechtelijke aansprakelijkheid kan leiden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Alle EU-lidstaten nemen inmiddels deel aan het Europees Strafregister Informatiesysteem (ECRIS), maar nog niet alle lidstaten wisselen informatie met elkaar uit binnen dat systeem. Daarnaast is er de laatste jaren sprake van een afname van het aantal kennisgevingen over strafrechtelijke veroordelingen. Wel neemt het aantal informatieverzoeken via het ECRIS toe, maar wordt een te hoog aantal van dit verzoeken te laat of in het geheel niet beantwoord.
Een lidstaat van de eurozone kan, ondanks de exclusieve bevoegdheid van de EU op het gebied van het monetair beleid, bepalen op welke wijze betalingsverplichtingen worden nagekomen, voor zover wordt gewaarborgd dat deze verplichtingen ook door contant gebruik van de euro kunnen worden voldaan. Onder bepaalde voorwaarden kan een lidstaat echter, mede om redenen van openbaar belang, bepalen dat bepaalde overheidsdiensten niet kunnen worden betaald in contanten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 05-02-2021
Toont 841 - 860 van 3.267 resultaten.