De Europese Raad wil een 'beperkte verdragswijziging' voor een permanent crisisbeheersingsmechanisme in de EU. De ER volgt hiermee het voorstel van Frankrijk en Duitsland, de twee grootste landen in de eurozone, om het het EU-werkingsverdrag aan te passen. De verdragswijziging moet een mechanisme voor de eurozone instellen. Het voorstel werd gelanceerd in het Franse Deauville door president Sarkozy en bondskanselier Merkel, maar is niet onverdeeld positief ontvangen.
Nieuwsbericht | 19-10-2010
De minister-president coördineert voortaan de Europese Raad. De minister van Financiën bereidt de EU-Begrotingsraad voor en neemt daaraan deel. Dat zijn de meest in het oog springende EU-uitkomsten van het constituerend beraad van het kabinet Rutte. In dit beraad wordt de portefeuilleverdeling van de ministers en staatssecretarissen vastgesteld.
Uiteenlopende visies van de Eerste en de Tweede Kamer en de regering over het instellen van subsidiariteitsberoep, het combineren van parlementaire beroepen vanuit verschillende lidstaten, en andere praktische uitwerkingen. Daarover hebben de Eerste Kamer en de minister van Buitenlandse Zaken een schriftelijk overleg gevoerd naar aanleiding van de nieuwe mogelijkheid van het parlement om beroep in te stellen bij het EU-Hof wegens schending van het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 11-10-2010
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse rapport over de toepassing van het EU-recht gepubliceerd. In 2009 waren er minder klachten en inbreukzaken, maar toch blijven volgens de Commissie met name te late omzetting en te late kennisgeving (notificatie) een wijdverbreid en structureel probleem. Nederland is een goed jongetje in de klas, zo blijkt.
Het programma “beter wetgeven” moet in een hogere versnelling komen. Voortaan moet “slim wetgeven” de hele beleidscyclus van wetgeving omvatten, samen met de lidstaten en de belanghebbenden die er door geraakt worden. Dat stelt de Europese Commissie in een recente mededeling. Tegelijkertijd is het verslag over beter wetgeven in 2009 gepubliceerd. En bovenop dit alles heeft de Europese Rekenkamer ook het impact assessment systeem van de Commissie doorgelicht.
Sommige EU-burgers kunnen niet de rechten inroepen die EU-burgers hebben op grond van het EU-recht. Begrippen als ‘zuiver interne situatie’ en ‘omgekeerde discriminatie’ schuren in hun dagelijkse beleving van wat de EU voor hen zou moeten betekenen. In een uitvoerig advies aan het Hof in de zaak Ruiz Zambrano zet Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston uiteen waarom EU-burgers rechten moeten kunnen ontlenen aan het EU-burgerschap, óók als ze zich niet tussen lidstaten verplaatsen. Over het komende arrest zal het ECER een bijzondere bijeenkomst organiseren.
Nieuwsbericht | 08-10-2010
De Europese Commissie heeft een nieuw handboek gepubliceerd voor de toepassing van de staatssteunregels door nationale rechters. Voor de handhaving van deze regels is de nationale rechter in de loop der jaren een onmisbare schakel geworden. Het handboek is een verzameling van wetgeving en andere belangrijke documenten voor het staatssteunrecht.
Wie aan de ‘Griekse kwestie’ denkt, zal wellicht denken aan begrotingspolitiek, maar in het asielrecht heeft men daar hele andere gedachten bij. De manier waarop Griekenland omgaat met de mensenrechten van asielzoekers stelt rechters in andere lidstaten voor de vraag of het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland wel kan. Een Britse rechter heeft dit gevraagd aan het EU-Hof.
De Europese Commissie moet de motivering voor de plaatsing van een persoon op de VN-terrorismelijst inhoudelijk toetsen. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in de zaak Kadi, die zich voor de derde maal tot de EU-rechter wendt. Het Gerecht komt tot die conclusie omdat Kadi onvoldoende mogelijkheden heeft zijn plaatsing op de VN-lijst op VN-niveau aan te vechten.
Houdt u zich als beleidsmaker de komende tijd ook bezig met de EU-begroting, maar vindt u de teksten en de systematiek lastig te doorgronden? Dan schieten zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement u te hulp. Beide instellingen leggen op internet uit hoe het nu precies zit. Compleet met myth-buster.
De Europese Commissie heeft in een mededeling aan de Raad en het Europees Parlement uiteengezet wat haar plannen zijn voor een belasting op financiële transacties en activiteiten. De Commissie wil graag op wereldschaal een belasting op financiële transacties. In de EU moet er een belasting komen op de winsten en beloningen van ondernemingen in de financiële sector.
De EU-richtlijn die discriminatie bij het aanbieden van produkten en diensten moet bestrijden, bevat zelf een bepaling die mannen en vrouwen discrimineert. Die bepaling is daarom ongeldig. Dat adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EU-Hof in een zaak die een Belgische consumentenvereniging had aangespannen tegen de Belgische wet die de richtlijn implementeert.
Nieuwsbericht | 07-10-2010
De Britse minister voor Buitenlandse Zaken William Hague heeft aangekondigd dat de Britse regering een ‘European Union Bill’ zal indienen bij het Britse parlement, waarin zal worden vastgelegd dat het Europese recht enkel van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk omdat het soevereine Britse parlement dat wil. Ook bevat het voorstel bepalingen over referenda bij EU-verdragswijzigingen en het gebruik van passerelles in de EU-verdragen.
Op 29 september 2010 heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gepresenteerd voor een nieuwe economic governance structuur in de EU. De essentie is dat landen een sanctie krijgen als ze zich niet houden aan de begrotingafspraken. Dit wordt besloten door middel van het zogenoemde 'reverse voting mechanism', een omgekeerde gekwalificeerde meerderheid. De sanctie is weer van de baan als een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten vindt dat het land voldoende heeft gedaan om het tekort terug te dringen.
Nieuwsbericht | 01-10-2010
Moeten (overheids-)werknemers die een tweeling krijgen meer ouderschapsverlof krijgen? Een Griekse vrouw vond van wel. Het EU-Hof is het met haar eens dat ouders van tweelingen bijzondere behoeften hebben waarmee rekening gehouden moet worden. Echter, de EU-richtlijn inzake ouderschapsverlof geeft een werknemer niet het recht op dubbel ouderschapsverlof.
Nieuwsbericht | 23-09-2010
De verplichte tewerkstellingsvergunning voor het inhuren van nieuwe EU-werknemers via Poolse uitzendbureaus is niet in strijd met het vrije verkeer van diensten. Uitzendconstructies vallen onder het vrije verkeer van werknemers, en daarvoor gold nu juist een overgangsperiode. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof in een zaak die is voorgelegd door de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 22-09-2010
De Europese Commissie is niet verplicht om haar processtukken in procedures bij het EU-Hof openbaar te maken, zo lang de procedure nog loopt. Nadat het Hof een arrest heeft gewezen moet de Commissie nagaan of de stukken wel kunnen worden vrijgegeven. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld op een verzoek van een Europese journalistenvereniging.
Het EU-Hof van Justitie heeft geoordeeld dat enkele Duitse deelstaatsmonopolies voor kansspelen op het internet niet gerechtvaardigd kunnen worden in het licht van het vrij verkeer van diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Ook de Oostenrijkse regelgeving met betrekking tot concessies voor casino’s ging onderuit bij het EU-Hof wegens strijdigheid met de vrijheid van vestiging.
Onder dit motto presenteert het kabinet dit jaar de Staat van de Europese Unie. Daarin beschrijft het kabinet de Europese agenda voor het lopende Belgische en daaropvolgende Hongaarse EU-voorzitterschap. Daarbij concentreert het eerste deel zich op een aantal voor Nederland prioritaire thema’s uit de Europese beleidsagenda.
Marc van der Woude is op 13 september 2010 geïnstalleerd als nieuwe Nederlandse rechter in het Gerecht van de Europese Unie. De Brusselse advocaat en hoogleraar mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was eerder dit jaar voorgedragen door de Nederlandse regering als opvolger van rechter Arjen Meij, die zijn ambt na twaalf jaar heeft neergelegd.
Nieuwsbericht | 21-09-2010
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure aangespannen tegen België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Griekenland omdat zij het beroep van notaris enkel openstellen voor personen met de nationaliteit van de eigen lidstaat. Advocaat-Generaal Villalon is het alvast met de Commissie eens: volgens hem is er sprake van discriminatie op grond van nationaliteit. Een uitspraak van het EU-Hof, die ook voor Nederland van belang kan zijn, wordt over enkele maanden verwacht.
Met de oprichting van de zogenoemde ‘Spinelli-groep’ probeert een aantal leden van het Europese Parlement het supranationale karakter van de EU te versterken. De groep overstijgt politieke fracties in het Europees Parlement, met deelnemers als Guy Verhofstadt (ALDE), Daniël Cohn-Bendit (Groenen) en Jean-Luc Dehaene (EVP).
De Europese Raad heeft besloten een aanpassing te maken in de lijst van Raadsformaties. De Raad Onderwijs, jeugd en cultuur krijgt het sportbeleid van de EU erbij en heet nu OJCS-raad. De Raad Concurrentiekracht gaat zich bezighouden met het ruimtevaartbeleid. Beide beleidsterreinen zijn sinds het Verdrag van Lissabon expliciet opgenomen in het EU-Werkingsverdrag.
Een rechter die beslist over de overlevering van een persoon naar een andere EU-lidstaat mag onderzoeken of sprake is van dubbele vervolging in die andere lidstaat. Het is dus niet nodig dat het gaat om vervolgingen in twee verschillende lidstaten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Yves Bot in de Duitse zaak Mantello.
Nieuwsbericht | 20-09-2010
Is het terecht dat lidstaten opgelucht ademhalen als de Europese Commissie geen gevolg geeft aan een klacht over de te late omzetting van een richtlijn? Niet altijd, zo blijkt uit een beslissing van de Europese Ombudsman. De Commissie deed te weinig met een klacht van een Spanjaard die de dupe werd van het beleid van zijn eigen overheid. Hij voerde een jarenlange strijd om zijn recht te halen. De Ombudsman verwijt de Commissie nu wanbeheer..
Nieuwsbericht | 08-09-2010
‘You can trust the EU to do what it takes to secure your future’, ‘this is Europe’s moment of truth’ en ‘we are all in the same boat’, zo presenteerde Commissievoorzitter Barroso zijn eerste ‘Staat van de Unie’ in het Europees Parlement. In zijn speech probeerde hij vooral daadkracht uit te stralen. De ongeveer 130 EP-leden die de toespraak oversloegen, kregen ondanks eerdere dreigementen geen boete.
Nieuwsbericht | 07-09-2010
Altijd al willen weten hoe de Europese Centrale Bank werkt en hoe het Eurosysteem in elkaar zit? De ECB heeft een boek gepubliceerd (gratis te downloaden) over de werking van de financiële markten en de rol van de ECB en het Eurosysteem daarin.
Nieuwsbericht | 06-09-2010
“Het toezicht op financiële instellingen is naar een ander niveau gegaan, het heeft nu een Europese dimensie”. Met deze woorden verwelkomde Eurocommissaris Barnier voor de interne markt het akkoord tussen de Raad, Commissie en EP tot oprichting van vier Europese toezichthouders op financiële markten en instellingen.
Nieuwsbericht | 03-09-2010
Kinderen van EU-werknemers die wonen en studeren in hun land van herkomst, verliezen hun recht op studiefinanciering zodra hun ouder geen baan in Nederland meer heeft. Dat heeft de Rechtbank Groningen bepaald in zaken die twee Belgische studenten hadden aangespannen tegen de Minister van OCW.
Het EU-Handvest van de Grondrechten staat steeds meer in de belangstelling van Nederlandse rechters. De politierechter in Almelo verklaarde onlangs het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk omdat hij dubbele vervolging in strijd achtte met het Handvest. Onduidelijk is echter hoe dit geval verband houdt met de toepassing van EU-recht. Alleen dan immers is het Handvest bindend voor de lidstaten.
Nederland kan de grenzen van het vreemdelingenrecht niet meer autonoom vaststellen. Politieke partijen die een restrictief immigratiebeleid willen, zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Dat concludeert prof.mr. Peter Rodrigues in zijn oratie naar aanleiding van zijn benoeming tot hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden.
Nieuwsbericht | 02-09-2010
Bovenstaande kop lijkt de omgekeerde wereld. Zou het EU-Hof niet moeten oordelen of het Bundesverfassungsgericht over de schreef gaat? Toch is het zo. Het Bundesverfassungsgericht acht zich bevoegd te toetsen of de EU-Verdragen, evenals de rechtspraak van het EU-Hof, in strijd zijn met de Duitse grondwet. In een recente uitspraak oordeelt het Bundesverfassungsgericht in een nationale procedure over een arbeidsgeschil dat de rechtspraak van het EU-Hof over het verbod van leeftijdsdiscriminatie in overeenstemming is met de Duitse Grondwet.
Nieuwsbericht | 01-09-2010
De Europese Commissie onderzoekt het Franse optreden tegen de Roma. Van een juridische procedure is nog geen sprake. De Commissie geeft aan ‘bezorgd’ te zijn, maar is nog bezig met een analyse van de acties. De Franse premier Fillon benadrukt dat zijn regering het EU-recht niet heeft geschonden. Op 6 september is er op initiatief van Frankrijk een informele bijeenkomst met de vijf grootste EU-lidstaten, zo meldt de EU-observer. Nederland is hierbij niet aanwezig.
Nieuwsbericht | 27-08-2010
De EU heeft een nieuwe bundel uitgebracht met de geconsolideerde versies van de EU-verdragen, alle protocollen en bijlagen en het EU-Handvest voor grondrechten. Deze bundel is een verbeterde uitgave van de versie die in maart in het EU-Publicatieblad verscheen en kost 10 euro.
Nieuwsbericht | 26-08-2010
De Europese Commissie heeft op 5 augustus jl. een consultatie gelanceerd met betrekking tot concessieovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten waarin een bepaald werk of exploitatie gegund wordt, vergelijkbaar met een aanbesteding. Als blijkt dat er nieuwe regels nodig zijn, zal de Commissie met een voorstel komen
Nieuwsbericht | 17-08-2010
De verplichte inburgering van Turkse onderdanen is van invloed op de arbeidsomstandigheden en het verblijf van een Turkse werknemer in Nederland. Daarom is de verplichte inburgering in strijd met de associatieovereenkomst EU-Turkije. Dat blijkt uit uitspraken van de rechtbank Rotterdam.
Er zijn steeds meer geluiden te horen dat lidstaten graag willen dat er een belasting komt die rechtstreeks in de EU-kas vloeit. Dit heeft Commissaris Lewandowski voor financiële programmering en begroting gezegd in een interview met Financial Times Deutschland. Dergelijke voorstellen stuitten in het verleden op verzet van lidstaten, waaronder Duitsland en Nederland. Lewandowksi heeft zich echter, ook na kritische reacties op het interview, nog niet laten overtuigen.
Nieuwsbericht | 10-08-2010
Omdat woorden als ‘communautair’ door de opheffing van de Europese Gemeenschap niet meer bruikbaar zijn, zijn de vertalers in Brussel kennelijk op zoek gegaan naar een nieuw bijvoeglijk naamwoord. Steeds vaker duikt het woord ‘uniaal’ op in het Publicatieblad.
Nieuwsbericht | 05-08-2010
Een beroep doen op de Eurowob, de openbaarheidsregels van de EU-instelllingen blijft vooral een West-Europese aangelegenheid. Burgers en bedrijven uit de nieuwe lidstaten blijven nog achter als het gaat om het opvragen van documenten in Brussel. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarlijkse rapportage over de toepassing van de Eurowob in 2009. Van de verzoeken komt 5,45% uit Nederland, een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
Nieuwsbericht | 03-08-2010
De EU-aanbestedingsrichtlijn is van toepassing op de Duitse gemeentelijke spaarregelingen voor aanvullend pensioen van overheidspersoneel. Die moeten daarom Europees worden aanbesteed. Dat de fondsen en uitvoerders van deze bedrijfspensioenregelingen door sociale partners zijn aangewezen in een CAO is niet van belang. Tot die uitspraak komt het EU-Hof van Justitie in een inbreukzaak van de Europese Commissie tegen Duitsland.
Nieuwsbericht | 30-07-2010
Momenteel vindt een rijksbrede aanpassingsoperatie plaats om bestaande Nederlandse wet- en regelgeving in overeenstemming te brengen met de terminologie en herschikking van de Europese verdragen als gevolg van inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.
Het ECER publiceert regelmatig het overzicht van de instanties die het werk van de Raad voorbereiden. Dit overzicht van werkgroepen en comités wordt opgesteld door het secretariaat-generaal van de Raad. Het is bijzonder handig voor iedereen die te maken heeft met onderhandelingen in Brussel. Op 20 juli 2010 is een nieuwe lijst bekendgemaakt.
De Adviescommissie Internationale Vraagstukken (AIV) heeft in een advies over de ‘absorptiecapaciteit' van de EU bij uitbreidingen gepleit voor wijzigingen van het institutioneel kader van de EU. Zo zou onder meer het prejudicieel stelsel van het EU-Hof van Justitie moeten worden aangepast. Ook het aantal rechters moet volgens de AIV worden beperkt. Nu geldt nog de regel ‘één rechter per lidstaat’.
Nieuwsbericht | 27-07-2010
Op 27 juli 2010 zijn de formele onderhandelingen begonnen over de toetreding van IJsland tot de EU. Beide partijen hebben hun onderhandelingspositie vastgesteld. Voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk speelt de kwestie ‘Icesave’ nog steeds een belangrijke rol.
Bemiddeling bij de praktische toepassing van het Europees Aanhoudingsbevel vormt 19 % van de werklast van Eurojust. Rechters verschillen nogal eens met elkaar van mening over de gang van zaken bij de overlevering naar andere lidstaten. Dat maakt het Agentschap voor justitiële samenwerking in de EU bekend in haar jaarverslag over 2009.
Nieuwsbericht | 26-07-2010
Het is een majeure verandering van het institutionele landschap in Brussel sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon: de oprichting van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). De Raad Algemene Zaken heeft op 26 juli 2010 ingestemd met het besluit tot oprichting van deze grote dienst met rond de 1500 ambtenaren in Brussel en 800 diplomaten in 136 landen.
Het thema echtscheiding kan ook verenigen, zo bewijzen 14 EU-lidstaten. Het besluit tot machtiging van België, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slovenië om nauwere samenwerking aan te gaan op het gebied van het toepasselijke recht inzake echtscheiding is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Het eerste besluit tot nauwere samenwerking komt ruim tien jaar nadat de mogelijkheid om over te gaan tot nauwere samenwerking werd gecreëerd in het Verdrag van Amsterdam.
Nieuwsbericht | 23-07-2010
Het Europese recht verzet zich niet tegen de verplichte bijdrage aan het Nederlandse ziektekostenstelsel voor personen met een Nederlands pensioen die in een andere EU-lidstaat wonen (ook wel pensionado’s genoemd). Dat heeft Advocaat-Generaal Jaäskinen geadviseerd aan het EU-Hof van Justitie in de zaak van Delft. In deze zaak bestrijdt een groep Nederlandse gepensioneerden de rechtmatigheid van de inhouding van de sinds 2006 verplichte bijdragen aan het Nederlandse zorgstelsel.
Nieuwsbericht | 22-07-2010
Het moet hét hulpmiddel worden voor burgers, bedrijven en juridische professionals als zij betrokken zijn bij een grensoverschrijdende rechtszaak. Op 16 juli 2010 openden Commissaris Reding voor Justitie en Belgisch minister van Justitie de Clerck (thans voorzitter van de Raad van de EU) het E-justitieportaal van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 21-07-2010
Steun van de overheid aan kranten is een controversieel thema. Aan de ene kant zijn kranten van grote waarde voor de samenleving. Aan de andere kant zijn het commerciële bedrijven die moeten concurreren met andere nieuwsbronnen, zoals die op internet. Zweden heeft nu een regeling getroffen voor steun aan lokale kranten die volgens de Europese Commissie door de beugel kan.
De handel in cannabis in coffeeshops valt niet onder het vrij verkeer van diensten in de EU. Het Maastrichts verbod waardoor niet-ingezetenen van Maastricht geweerd worden uit de plaatselijke coffeeshops blijft overeind. De Maastrichtse maatregel is noodzakelijk in het kader van de handhaving van de openbare orde, aldus Advocaat-Generaal Bot in zijn advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 20-07-2010
De Europese Unie vierde haar 50e verjaardag al in 2007, maar dit jaar ziet ook de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) Abraham. Met een bijeenkomst op vrijdag 24 september in Amsterdam wordt gevierd dat deze ‘wetenschappelijke vereniging van beoefenaren van het Europese recht’ in 1960 werd opgericht. Op het congres zullen diverse vooraanstaande specialisten in het Europees recht vanuit verschillende invalshoeken hun licht laten schijnen over de ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar.
Nieuwsbericht | 19-07-2010
Voor wie op zoek is naar een geactualiseerd overzicht van de rechten van migrerende EU-werknemers en hun familieleden, compleet met de laatste wetgeving en de rechtspraak van het EU-Hof, kan nu terecht in een mededeling van de Europese Commissie. Uiteenlopende vragen op allerlei terreinen, zoals discriminatie, erkenning van diploma’s, taaleisen, werk zoeken, overheidsfuncties, uitkeringen, belastingen, worden in alle talen van de Unie behandeld.
Nieuwsbericht | 16-07-2010
De Europese Commissie heeft met de publicatie van een Groenboek een Europees-breed debat gelanceerd over hoe Europa adequate, houdbare en betrouwbare pensioenen voor haar burgers kan veiligstellen. Alle geïnteresseerde partijen worden opgeroepen om hun mening te ventileren en ideeën aan te dragen over oplossingen waaraan de EU een bijdrage kan leveren.
Nieuwsbericht | 12-07-2010
Een president van een EU-lidstaat is geen gewone EU-burger. Hij kan daarom geen beroep doen op de EU-regels voor het vrij verkeer van personen. Dat heeft de Europese Commissie laten weten in een advies over de weigering van Slowakije om de Hongaarse president toe te laten. Die kwam vorig jaar augustus onaangekondigd op bezoek. Hongarije heeft het geschil nu voorgelegd aan het EU-Hof van Justitie. Een opmerkelijke procedure over diplomatieke mores en fundamentele rechten van EU-onderdanen.
Nieuwsbericht | 08-07-2010
De vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten hebben Marc van der Woude benoemd tot Nederlandse rechter in het Gerecht van de Europese Unie voor de periode van 1 september 2010 tot en met 31 augustus 2016. Van der Woude is advocaat te Brussel en hoogleraar Europees mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
"The Lisbon Treaty - a legal and political analysis". Onder deze titel presenteert Jean Claude Piris, chef van de Juridische Dienst van de Raad, zijn visie op het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 06-07-2010
Voor een goed functionerende democratie is controle op bestuursbesluiten onmisbaar. Maar moet daarvoor ook de privacybescherming wijken? Deze vraag staat centraal in procedures voor het EU-Hof over openbaarmaking van landbouwsubsidies aan individuele boeren en van namen van ambtenaren in verslagen van EU-vergaderingen.
Nieuwsbericht | 30-06-2010
De EU-besluiten om personen en organisaties op de EU-lijst voor bevriezingen van tegoeden wegens terrorisme te zetten, voldeden tot 2007 niet aan fundamentele procedurele waarborgen. Ze kunnen daarom ook niet gebruikt worden in een strafproces tegen sponsoren van deze organisaties. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak betreffende twee personen die de Turkse groepering DHKP-C vanuit Duitsland financieel gesteund zouden hebben.
Nieuwsbericht | 29-06-2010
De landen om ons heen hebben nog steeds geen maatregelen genomen om de Dienstenrichtlijn te implementeren. De Europese Commissie heeft daarom besloten inbreukprocedures te starten. Tot de landen die een met redenen omkleed advies hebben ontvangen behoren België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Nieuwsbericht | 28-06-2010
Toont 2.521 - 2.580 van 3.267 resultaten.