Inloggen Account aanvragen
Een alleenstaande minderjarige vluchteling die in een lidstaat verblijft hoeft niet ongehuwd te zijn om de status van gezinshereniger te verkrijgen met het oog op gezinshereniging met zijn ouders. Een uitlegging waarbij het recht op gezinshereniging wordt beperkt tot alleenstaande minderjarige vluchtelingen die ongehuwd zijn, zou indruisen tegen het doel van de EU-Gezinsherenigingsrichtlijn om een grotere bescherming te bieden aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 30-11-2022
Het gaat om een regeling van de lidstaat van herkomst van een kind en zijn vader die de toekenning van financiering voor het volgen van een studie in een andere EU-lidstaat afhankelijk stelt van het vereiste dat het kind een band heeft met de lidstaat van herkomst. De lidstaat van herkomst mag dat vereiste opleggen aan een kind dat sinds zijn geboorte in een andere lidstaat woont en waarvan de vader in die andere lidstaat heeft gewerkt en vervolgens is teruggekeerd naar de lidstaat van herkomst. Het vereiste mag alleen aan het betrokken kind worden opgelegd indien andere onderdanen die niet aan het woonplaatsvereiste voldoen ook aan dat vereiste worden onderworpen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Zweedse rechter.
Op donderdagmiddag 8 december organiseert het ECER een seminar over strafrechtelijke samenwerking tussen EU-lidstaten en meer in het bijzonder over het Europees Openbaar Ministerie (EOM). Belangstellenden kunnen zich per heden opgeven voor deelname.
Nieuwsbericht | 25-11-2022
Met de op grond van de Europese staatssteunregels door de Commissie goedgekeurde regeling kan steun tot een bedrag van 12,6 miljoen euro worden verleend om dierentuinen te steunen in het kader van de coronavirus-pandemie.
Met het voorstel van de Commissie voor een verordening over een interoperabel Europa en de begeleidende mededeling moet de grensoverschrijdende interoperabiliteit en samenwerking in de publieke sector in de hele Europese Unie worden versterkt.
Een goedgekeurd verslag van de Europese Commissie toont de trends en de voortgang bij de lopende EU-initiatieven om de onderwijs- en opleidingsdoelstellingen op EU-niveau te verwezenlijken. Er wordt uiteengezet wat in de aanloop naar de gestelde mijlpaal van 2025 nog moet worden gedaan ter verwezenlijking van de onderwijsruimte.
De richtlijn beoogt te bewerkstelligen dat in 2026 in alle grote beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie meer vrouwen aan het roer staan. Wervingsprocedures binnen bedrijven dienen transparanter te worden en beursgenoteerde bedrijven zullen de bevoegde autoriteiten jaarlijks informatie moeten verschaffen over het aandeel mannen en vrouwen in hun bestuursraden.
De Europese Commissie kan zich niet uitspreken over de verenigbaarheid van een nationale maatregel met de interne markt, zonder eerst te hebben vastgesteld dat deze maatregel staatssteun vormde. Omdat de Commissie dit niet heeft gedaan, vernietigt het Gerecht het besluit waarbij de Commissie nadeelcompensatie voor de sluiting van steenkoolcentrales in Nederland heeft bekrachtigd. Het betreft de uitspraak van het EU-Gerecht in een zaak die door Nederland werd aangespannen tegen de Europese Commissie.
In de mededeling maakt de Commissie de balans op van de sterke prestaties van de drie lidstaten wat betreft de toepassing van de Schengenregels. De Commissie roept de Raad daarom op om onverwijld de nodige besluiten te nemen zodat Bulgarije, Roemenië en Kroatië volledig kunnen deelnemen aan Schengen.
Nieuwsbericht | 23-11-2022
Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer (ERK) bestaan er aanzienlijke verschillen in de mate van integratie door de Europese Commissie van de overkoepelende beleidsprioriteiten van de Europese Unie op het gebied van klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, gendergelijkheid, duurzame ontwikkeling en digitale transitie. Er bestaan aanzienlijke verschillen in de manier waarop de Commissie meet in hoeverre de EU-begroting bijdraagt aan de vijf belangrijkste horizontale beleidslijnen en rapporteert over de verwezenlijking ervan.
Nieuwsbericht | 21-11-2022
Het voorlopige akkoord over een EU-verordening inzake landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw tussen het Europees Parlement en de Raad betreft de EU-doelstelling voor netto koolstofverwijderingen door natuurlijke koolstofputten tegen 2030 op te trekken tot 310 miljoen ton CO₂-equivalent. Het akkoord bevat ambitieuze en billijke doelstellingen voor elke lidstaat om de dalende trend van de koolstofput van de EU om te buigen.
Nieuwsbericht | 18-11-2022
Het nieuwe actieplan voor militaire mobiliteit zal de strijdkrachten met name helpen beter, sneller en op passende schaal te reageren op crises aan de grenzen van de EU en daarbuiten. Het zal daarnaast het vermogen van de EU om de lidstaten en partners te ondersteunen bij het vervoer van troepen en hun uitrusting vergroten. Verder beoogt het actieplan de samenwerking met de NAVO te versterken en de connectiviteit en dialoog met belangrijke partners te bevorderen.
Het cyberdefensiebeleid van de EU heeft tot doel zowel de cyberdefensievermogens van de EU als de coördinatie en samenwerking tussen de militaire en civiele cybergemeenschappen te versterken. Het nieuwe beleid zal ook het opleiden, aantrekken en behouden van cybertalenten stimuleren en de samenwerking met partnerlanden op het gebied van cyberdefensie intensiveren.
In de situatie waarin een aanbestedende dienst de totstandbrenging en het beheer van een dienst voor het huren en delen van bepaalde producten wil toevertrouwen aan een ondernemer wiens financiële bijdrage hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de aankoop van die producten ter uitvoering van die dienst, en de inkomsten van deze ondernemer hoofdzakelijk zullen voortvloeien uit de vergoedingen die door de gebruikers van deze dienst worden betaald, kan sprake zijn van een dienstenconcessie in plaats van een overheidsopdracht voor leveringen. Van dat laatste kan wel sprake zijn wanneer de aanbestedende dienst zelf voordeel wil halen uit de producten die hij heeft aangekocht, geleased of gehuurd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Sloveense rechter.
Nieuwsbericht | 17-11-2022
Met het EU-actieplan wil de Commissie een einde maken aan de illegale handel in wilde dieren en planten. Het herziene actieplan zal als leidraad dienen voor nieuwe EU-maatregelen tegen de illegale handel in wilde dieren en planten tot 2027.
In het jaarverslag is opgenomen hoe de instrumenten voor extern optreden van de EU in 2021 zijn ingezet. In dit verslag worden de belangrijkste elementen beschreven van de financiële steun van de EU voor internationale samenwerking en ontwikkeling, ontwikkelingshulp, buitenlands beleid en de EU uitbreiding in 2021.
De richtsnoeren moeten de belangrijkste zorgen over het bestaande EU-kader voor economische governance wegnemen en zijn gericht op het versterken van de schuldhoudbaarheid en het bevorderen van duurzame en inclusieve groei door middel van investeringen en hervormingen.
In het werkprogramma voor 2023 en daarna stelt de Europese Rekenkamer (ERK) haar controleprioriteiten voor de nabije toekomst vast. Het gaat om een brede reeks onderwerpen, van energie tot steun aan vluchtelingen. Het programma weerspiegelt tevens de belangrijkste uitdagingen en problemen van de Europese Unie in haar reactie op de vele crises waarmee zij te maken heeft. De auditors van de ERK zullen blijven controleren of de EU goed gebruik maakt van het geld van de belastingbetalers om de beoogde resultaten te bereiken.
Nieuwsbericht | 16-11-2022
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling op basis waarvan een rechtspersoon definitief kan worden bestraft wegens een strafbaar feit dat het voorwerp uitmaakt van een niet-afgesloten parallelle strafprocedure tegen een vertegenwoordiger van die rechtspersoon. Het beginsel van het vermoeden van onschuld en het beginsel van de rechten van de verdediging worden onevenredig geschonden doordat de rechter in de procedure tegen de rechtspersoon niet mag beoordelen of voornoemd strafbaar feit is gepleegd en doordat de rechtspersoon geen nuttige opmerkingen dienaangaande mag maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een rechterlijke autoriteit moet bij de toetsing of de uit het EU-recht voortvloeiende voorwaarden voor de rechtmatigheid van de bewaring van een derdelander zijn nageleefd, ambtshalve de eventuele niet-naleving van een door de betrokkene niet aan de orde gestelde rechtmatigheidsvoorwaarde vaststellen. Die vaststelling dient plaats te vinden op basis van de gegevens in het dossier die haar ter kennis zijn gebracht, en zoals aangevuld of verduidelijkt in de bij haar gevoerde procedure op tegenspraak. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Nederlandse rechters.
Toont 81 - 100 van 3.204 resultaten.