De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 10-11-2020
De Europese Commissie heeft een EU-richtlijnvoorstel gepubliceerd waarin een kader is geformuleerd voor de toegang tot een toereikend minimumloon voor werknemers in alle EU-lidstaten. Wel blijft het aan de lidstaten om de hoogte van het minimumloon vast te stellen.
Nieuwsbericht | 06-11-2020
De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een Nederlandse steunregeling van rond de 1,5 miljard EUR om ov-bedrijven in het stads- en streekvervoer te compenseren voor de schade die ze hebben geleden als gevolg van de beperkende noodmaatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
De weigering om toestemming te verlenen voor de vergoeding van de zorgkosten van een patiënt die vanwege zijn geloofsovertuiging in een andere lidstaat een geplande medische behandeling heeft ondergaan kan in strijd zijn met het in het EU-Handvest neergelegde verbod op discriminatie wegens godsdienst of geloofsovertuiging. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Letse rechter.
De aanvullende maatregelen hebben tot doel om binnen de EU een beter inzicht te krijgen in de verspreiding van het Covid-19-virus, het beleid inzake contacttracering te versterken, de voorbereidingen voor vaccinatiecampagnes te verbeteren en de beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen en medische apparatuur te waarborgen. Ook worden nieuwe maatregelen aangekondigd om het reizen binnen de EU tijdens de Covid-19-crisis te vergemakkelijken.
De Europese staatssteunregels zijn in brede zin geschikt voor het doel waarvoor ze zijn opgesteld. Aanpassingen van enkele staatsteunregels zijn wel nodig, mede gezien recente en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de Green Deal en de Europese industriële en digitale strategieën. Dit is de conclusie van een evaluatie van de EU-staatssteunregels die via een zogenaamde ‘fitness check’ in het kader van het Staatssteun Moderniseringsprogramma van de Commissie is verricht.
Nieuwsbericht | 03-11-2020
Het per e-mail toesturen aan een rechter van auteursrechtelijk beschermd materiaal als bewijsstuk in een gerechtelijke procedure tussen particulieren vormt geen “mededeling aan het publiek” of “distributie onder het publiek” in de zin van de EU-auteursrechtenrichtlijn. Een dergelijke overlegging is tevens verenigbaar met het EU-Handvest van de grondrechten. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Zweedse rechter.
De Roemeense voorschriften inzake de ad-interimbenoeming van leden van de gerechtelijke inspectie, die in de praktijk ertoe leiden dat leden wiens mandaat is verstreken opnieuw in dienst worden genomen, zijn in strijd met de EU-vereisten van onpartijdigheid en onafhankelijkheid van rechters. Ook de oprichting in Roemenië van een aparte strafvervolgingsstructuur binnen het OM voor leden van het gerechtelijk apparaat is in strijd met deze EU-vereisten. Dat is het advies van A-G Bobek aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van Roemeense rechters.
Nieuwsbericht | 29-10-2020
De kosten van de verkeerspolitie mogen niet in aanmerking worden genomen bij de berekening van de hoogte van tolgelden voor het gebruik van trans-Europese wegen door vrachtwagens. Deze kosten vallen niet onder de ‘infrastructuurkosten’ op basis waarvan de toltarieven moeten worden berekend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Duitse rechter.
Het Nederlandse kabinet sluit niet uit dat Nederland deelneemt aan nieuwe initiatieven van de EU in het kader van de verdere vormgeving van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). In het kader van de Brexit acht het Nederlandse kabinet het wenselijk dat het Verenigd Koninkrijk in de toekomst deel kan blijven nemen aan GVDB-missies.
Minister Hugo de Jonge van VWS heeft de Kamer geïnformeerd over de totstandkoming van een rapport dat kan dienen ter onderbouwing bij zijn inspanningen om overheidsopdrachten in het sociaal domein uit te zonderen van aanbestedingsverplichtingen op grond van de Europese aanbestedingsrichtlijn. Conclusie van het onderzoek is dat de regels van die richtlijn die van toepassing zijn op opdrachten in het sociaal domein momenteel efficiënt noch effectief zijn.
Nieuwsbericht | 26-10-2020
Een illegaal verblijvende derdelander die heeft nagelaten gehoor te geven aan een bevel om het grondgebied van een lidstaat te verlaten en tegen wie geen terugkeerbesluit is uitgevaardigd kan met het oog op de overbrenging naar een andere EU-lidstaat in bewaring worden gesteld. Voorwaarde is wel dat de grondrechten van de betrokken derdelander worden geëerbiedigd. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 23-10-2020
De Europese Commissie is van mening dat de toekenning door Cyprus en Malta van hun staatsburgerschap in ruil voor een vooraf bepaalde betaling of investering onverenigbaar is met het EU-recht. Aangezien het nationale burgerschap gekoppeld is aan het EU-burgerschap ondermijnen dergelijke praktijken de integriteit van het EU-burgerschap.
Nieuwsbericht | 22-10-2020
De niet-duurzame land- en bosbouw, stedelijke wildgroei en vervuiling hebben tot gevolg dat de Europese biodiversiteit drastisch achteruitgaat, hetgeen op zijn beurt het voortbestaan van duizenden diersoorten en habitats bedreigt. Dat is de conclusie van het Europees Milieu Agentschap in zijn meest recente ‘Stand van de natuur in de EU’-verslag.
Nieuwsbericht | 21-10-2020
De Europese Commissie heeft haar werkprogramma voor 2021 vastgesteld en bekendgemaakt. Naast blijvende aandacht voor het beheersen van de huidige crisis binnen Europa als gevolg van de coronapandemie prioriteert het werkprogramma vooral diverse wetgevingsinitiatieven. Deze moeten Europa gezonder, eerlijker en welvarender maken en de transformatie naar een groenere economie in het digitale tijdperk versnellen.
De Europese Commissie heeft in het achtste jaarlijkse rapport van het Europees Justitie Scorebord (EJS) opnieuw de onafhankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie van de nationale rechtsstelsels onderzocht. Het EJS laat een positief beeld zien van het Nederlandse rechtsstelsel. Het Nederlandse kabinet maakt zich op basis van het rapport wel zorgen over de rechtsstaat in sommige andere lidstaten.
Nieuwsbericht | 16-10-2020
De Hongaarse vereisten dat buitenlandse instellingen alleen onderwijsactiviteiten in Hongarije kunnen aanbieden wanneer Hongarije een internationale overeenkomst heeft gesloten met het land van oorsprong van de buitenlandse onderwijsinstelling en dat de buitenlandse onderwijsinstelling daadwerkelijk onderwijsactiviteiten moet uitoefenen in het land van oorsprong zijn onverenigbaar met het EU-recht en het recht van de WTO. Dat is het oordeel van het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen Hongarije.
De Tijdelijke Kaderregeling staatssteun is in maart 2020 in het leven geroepen om lidstaten de mogelijkheid te geven om bedrijven met aanzienlijk omzetverlies als gevolg van de Covid-19 pandemie financieel te kunnen ondersteunen en om tegelijkertijd de eengemaakte EU-markt te kunnen beschermen. De Europese Commissie verlengt de Tijdelijke Kaderregeling staatssteun nu tot medio 2021 en verruimt de regeling via een nieuwe maatregel. Deze maatregel maakt ondersteuning ten aanzien van niet-gedekte vaste kosten van ondernemingen met omzetverlies mogelijk.
Het EU-recht verzet zich tegen een verplichting tot algemene bewaring en doorgifte van persoonsgegevens ter bestrijding van de criminaliteit of de bescherming van de nationale veiligheid. In situaties waarin een lidstaat wordt geconfronteerd met een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid, die reëel en aanwezig of voorzienbaar blijkt te zijn, kan een lidstaat echter onder strikte omstandigheden afwijken van dit verbod. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen uit verschillende lidstaten.
Nieuwsbericht | 15-10-2020
(Rechts)personen tegen wie een bevel tot informatieverstrekking is uitgevaardigd in het kader van een belastingonderzoek moeten een rechtstreeks beroep kunnen instellen tegen dat bevel. Dit geldt alleen voor de houder van de informatie tot wie het bevel gericht is en niet voor de belastingplichtige op wie het onderzoek betrekking heeft en eventuele derden, mits er andere rechtsmiddelen openstaan die hen in staat stellen om het bevel op een incidentele wijze aan een effectieve rechterlijke toetsing te kunnen onderwerpen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Luxemburgse rechter.
Nieuwsbericht | 14-10-2020
Toont 1.021 - 1.040 van 3.362 resultaten.