Inloggen
Kan de overheid bedrijven helpen bij de financiering van hun leningen? Gelden er speciale regels ten aanzien van het midden- en kleinbedrijf? Met de nieuwe groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie zijn er meer mogelijkheden op het gebied van staatssteun. De Commissie heeft nu de meest gestelde vragen helder op een rij gezet.
Nieuwsbericht | 28-10-2008
Uitzendkrachten mogen in beginsel niet meer ongelijk behandeld worden ten opzichte van vaste werknemers. Bepaalde arbeidsvoorwaarden, waaronder zwangerschapsverlof en vakantiedagen, moeten gelijk zijn. Het is mogelijk af te wijken van deze hoofdregel, mits er een akkoord is tussen sociale partners. Dat staat in een zwaar bevochten richtlijn die deze week door het Europees Parlement is goedgekeurd. De lidstaten hebben drie jaar de tijd om de richtlijn te implementeren.
Nieuwsbericht | 23-10-2008
Op maandag 13 oktober 2008 gaf prof. mr. A.S. Hartkamp een interessante lezing over de horizontale werking van het Europese recht. In zijn rede stipte hij vele aspecten van dit leerstuk aan. Van deze bijeenkomst is een verslag gemaakt.
Bij de vraag of een Europarlementariër recht heeft op immuniteit dienen de nationale rechter en het EP loyaal met elkaar samen te werken. Uiteindelijk is het echter de nationale rechter die bepaalt of de parlementariër immuniteit geniet. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een zaak over voormalig Europarlementariër Alfonso Luigi Marra (IT, PPE). Het is de tweede keer in korte tijd dat de immuniteit van een EP-lid aan de orde is in Luxemburg. Het Gerecht van Eerste Aanleg boog zich over de immuniteit van een ander voormalig lid, Ashley Neil Mote (VK onafhankelijk). In die zaak heeft het Gerecht besloten dat Mote in het Verenigd Koninkrijk strafrechtelijk vervolgd worden voor fraude met overheidssteun.
Nieuwsbericht | 22-10-2008
De implementatie en handhaving van Europese regelgeving vereisen maatwerk. Elk wetgevingstraject is anders. De redenen voor een te late implementatie liggen niet zelden buiten het wetgevingsproces. Toch steken de minister van Justitie en de staatsecretaris voor Europese Zaken ook de hand in eigen boezem, met name daar waar meerdere ministeries betrokken zijn bij wetgeving. De bewindslieden reageren in een brief aan de Tweede Kamer op de vragen naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer over dit onderwerp.
De nieuwe procedure die de Raad van de Europese Unie in het leven heeft geroepen voor de bevriezing van personen of groepen die in verband worden gebracht met terrorisme kan de goedkeuring wegdragen van het Gerecht van Eerste Aanleg. Het Gerecht heeft dit bepaald in een zaak die de Organisatie van Volksmudjahedeen van Iran (MKO) heeft ingesteld tegen een bevriezingsbesluit van de Raad. Volgens het Gerecht heeft de Raad de uitkomsten van het eerste MKO-arrest met de nieuwe procedure naar behoren gerespecteerd. Het Gerecht vernietigt echter een tweede besluit wegens onvoldoende motivering.
De Europese Raad van 15 en 16 oktober 2008 werd vooral beheerst door de situatie op de financiële markten. Desalniettemin is een aantal andere belangrijke maatregelen aan de orde gekomen, zoals het immigratie- en asielpact en energiezekerheid. In december zal verder worden gesproken met de Ierse premier over de situatie rond het Verdrag van Lissabon. En de Rotterdamse architect Rem Koolhaas zal zitting nemen in een Reflectiegroep die is ingesteld om na te denken over de toekomst van Europa.
Nieuwsbericht | 19-10-2008
Steeds vaker slagen de instellingen van de Europese Unie er in klachten van burgers zelf af te doen. In zijn rapport over het jaar 2007 zwaait de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros de instellingen lof toe. Volgens hem ontstaat er een echte servicegerichte cultuur binnen de instellingen.
Het arrest van het EG-Hof van Justitie Auroux (C-220/05) heeft in Nederland onrust veroorzaakt bij partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling. Naar aanleiding hiervan heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) een analyse gemaakt van de praktische en juridische gevolgen van het arrest voor Nederland. Het ministerie van BZK heeft het rapport met een begeleidende brief verzonden naar alle gemeenten en provincies in Nederland, opdat alle Nederlandse overheden rekening houden met de conclusies van het rapport.
Nieuwsbericht | 15-10-2008
De hoven in Straatsburg en Luxemburg werken nauw samen. Zij houden over en weer nauwlettend in de gaten hoe de ander denkt, en bouwen zelf op hun beurt daarop voort. In een boeiend overzicht van deze “jurisprudentiële dialoog” geeft president Costa van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn visie op de interactie tussen het EVRM en het EU-recht.
Inschrijving in een andere EU-lidstaat mag niet belemmerd worden doordat daar iemands achternaam niet erkend wordt. Een weigering van de Duitse autoriteiten om een dubbele achternaam in te schrijven van een in Denemarken wonend kind is in strijd met het vrij verkeer van personen, aldus het EG-Hof van Justitie. Het kind van Stefan Grunkin en Dorothee Paul, inmiddels al 10 jaar oud, mag voortaan ook in Duitsland door het leven gaan als Leonhard Grunkin-Paul.
De Nederlandse belasting op vervuilende dieselmotoren is in strijd met het Europese recht. De zogenoemde fijnstoftax stuit af op de harmonisatie van voorschriften voor voertuigen binnen de EG. Het Gerechtshof ‘s-Gravenhage heeft dit bepaald in een geding dat belangenverenigingen RAI en BOVAG hebben aangespannen tegen de minister van Financiën.
Nieuwsbericht | 14-10-2008
Het betere is soms de vijand van het goede. Dat geldt ook bij de implementatie van EU-richtlijnen. Nederland mag de implementatie van de richtlijn over het Europese alarmnummer “112” niet langer uitstellen. Technische moeilijkheden of een streven naar grotere rendabiliteit zijn geen redenen om te laat aan de verplichtingen te voldoen. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een geding tegen Nederland, aangespannen door de Europese Commissie.
De Eerste en Tweede Kamer zijn vooralsnog niet overtuigd van de subsidiariteit en proportionaliteit van het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn betreffende grensoverschrijdende gezondheidszorg. In een brief aan de Commissie schrijven de voorzitters van de Kamers dat het subsidiariteits- en proportionaliteitsoordeel van het Parlement uitgesteld wordt. Er leven nog veel vragen die door de regering adequaat beantwoord moeten worden voordat er kan worden ingestemd.
Nieuwsbericht | 08-10-2008
Een makkelijk te lezen versie van het Verdrag van Lissabon. Dat is de gedachte achter de publieksversie van het Verdrag van Lissabon, uitgebracht door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De uitgave loopt thematisch door het Verdrag heen, zeer overzichtelijk en uiteraard zonder artikelverwijzingen. Een handig document, voor burger én overheid.
De Europese Commissie moet strenge regels stellen aan het eigendom van Europese voetbalclubs, zo vindt de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA Sepp Blatter. Zeker in het huidige financiële klimaat zijn met name investeerders van buiten de EU in zijn ogen een gevaar voor de stabiliteit van de Europese clubs. Hij dringt aan bij de Europese Commissie om in samenwerking met de FIFA en de UEFA de regels voor het financiële toezicht aan te scherpen.
Nieuwsbericht | 06-10-2008
Slovenië is door de Europese Commissie in gebreke gesteld wegens niet naleving van het verbod op discriminatie naar nationaliteit. In juli 2008 heeft Slovenië een wet ingevoerd die gebruikers van de Sloveense wegen verplicht elk jaar of half jaar een vignet aan te schaffen. Buitenlandse bestuurders, mogelijk slechts op doorreis in Slovenië, worden hierdoor onevenredig hard geraakt, zo vindt de Commissie.
Nieuwsbericht | 02-10-2008
De internationale kredietcrisis vraagt om meer regulering van kredietinstellingen, zo vindt de Europese Commissie. De ‘Capital Requirements Directives’ (CRD) moeten dusdanig worden aangepast dat het risico voor banken wordt beperkt en het toezicht wordt versterkt. De eerste reacties op het voorstel zijn gemengd. Tegenstanders zijn bang dat de sfeer van crisis zorgt voor een voorstel dat veel verder gaat dan nodig is.
Nieuwsbericht | 01-10-2008
Het plan van de Ierse regering om tot maximaal 400 miljard euro garant te staan voor leningen van zes Ierse banken valt in slechte aarde bij concurrerende banken. Zij hebben de noodklok geluid bij de Europese Commissie en beschuldigen de Ierse regering van het geven van verboden staatssteun. De Commissie heeft gezegd het plan te zullen toetsen aan de staatssteunregels, maar wil zich ook flexibel opstellen in het licht van de wereldwijde kredietcrisis.
Nieuwsbericht | 30-09-2008
Het verbod van discriminatie op grond van leeftijd sluit niet uit dat er een rechtvaardiging kan bestaan voor het gedwongen ontslag van oudere werknemers. Advocaat- Generaal bij het EG-Hof Jan Mazak heeft dit aan het Hof geadviseerd in een zaak die een Britse belangenvereniging voor oudere werknemers heeft aangespannen tegen de Britse regering over de gedwongen ontslagregeling voor werknemers boven de 65 jaar. ‘In een volmaakte wereld zou iedereen individueel en naar zijn verdiensten worden beoordeeld’, aldus Mazak. ‘Helaas ligt deze gerechtigheid buiten het recht van deze wereld’.
Nieuwsbericht | 29-09-2008
Nationale rechters moeten hulp krijgen bij de toepassing van de staatssteunregels, zo vindt de Europese Commissie. De rechtspraak in de lidstaten is een essentiële factor bij de naleving van het staatssteunverbod. De Europese Commissie is een consultatieronde begonnen voor het maken van richtlijnen voor de nationale rechters. Naast de richtlijnen wordt er een systeem opgezet waarin de rechters vragen kunnen stellen aan de Commissie over staatsteun. Reacties kunnen vóór 23 oktober 2008 naar de Commissie worden verzonden.
Nieuwsbericht | 28-09-2008
“De Volkswagenwet blijft”. Met deze ferme uitspraak heeft de Duitse bondskanselier Merkel de wettelijke bescherming van het bedrijf verdedigd. Weliswaar is de wet aangepast naar aanleiding van een uitspraak van het EG-Hof van Justitie in 2007, maar de mogelijkheid voor de deelstaat Niedersachsen om besluiten binnen het bedrijf te blokkeren blijft bestaan. Deze eis stond juist centraal in het arrest van het Hof.
Nieuwsbericht | 25-09-2008
De Europese werkgeversvereniging (Business Europe) heeft het EP in een openbrief opgeroepen om tegen een wijziging van de detacheringrichtlijn te stemmen. De Europese vakbonden lobbyen daarentegen al maanden voor een aanpassing van de richtlijn. De wijziging is een antwoord op uitspraken van het EG-Hof van Justitie, waarin de CAO beoordeeld wordt als een belemmering van het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 24-09-2008
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 november 2008 organiseert het Centre for Migration Law van de Radboud Universiteit Nijmegen een conferentie in Rotterdam ter markering van het 40-jarig bestaan van het vrij verkeer van personen binnen de EU. Naast een terugblik op de afgelopen 40 jaar zullen ook actuele en toekomstige ontwikkelingen worden behandeld. Deelname is gratis.
Nieuwsbericht | 23-09-2008
Het plan van de Europese Commissie om een Europees strafregister informatiesysteem (ECRIS) op te richten kan nog een stuk beter, zo vindt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Het ECRIS houdt zelf geen register bij , maar zorgt enkel voor de uitwisseling van informatie. De Commissie dient de verantwoordelijkheid te nemen voor het goed functioneren van het gemeenschappelijke systeem, aldus de toezichthouder.
Nieuwsbericht | 18-09-2008
Volgens een mededeling in het Publicatieblad van de EU hebben de instellingen besloten in hun teksten niet langer te verwijzen naar de laatste wijziging van de aangehaalde besluiten. Tenzij anders vermeld, zijn de besluiten waarnaar in de in het Publicatieblad gepubliceerde teksten wordt verwezen, de besluiten “zoals die momenteel van kracht zijn”. Hoe je daar achter moet komen, wordt niet vermeld. Het ECER legt het u uit.
Nieuwsbericht | 15-09-2008
De EG is niet aansprakelijk voor de schade van bedrijven die voortvloeit uit de zogenoemde bananenoorlog tussen de EU en de VS. Ter compensatie van de oneerlijke invoerheffingen op bananen in de EU mochten de VS extra heffen op accu’s en brillendozen uit Europa. De handelaren in deze producten, de Italiaanse firma FIAMM e.a., stelden de gemeenschap aansprakelijk voor de geleden schade. Het EG-Hof heeft bepaald dat de ‘bananenverordeningen’ niet getoetst kunnen worden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en dat FIAMM e.a. geen schadevergoeding kunnen krijgen als gevolg van ‘normale’ EG- wetgeving.
De Commissie wil de richtlijn uit 1992 over zwangerschaps- en bevallingsverlof wijzigen. Naar verluidt stuurt de Commissie aan op een periode voor betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van 18 weken. Dat is vier weken meer dan in de huidige richtlijn en twee weken meer dan in Nederland.
Het Verdrag van Lissabon is officieel door Nederland geratificeerd. De Nederlandse akte tot bekrachtiging van het Verdrag is neergelegd bij het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te Rome, waar in 1957 het EG-verdrag werd gesloten. De Italiaanse regering treedt op als depositaris. Nederland is de 18e lidstaat die volledig ratificeert. In 24 lidstaten is het parlement akkoord gegaan met het Verdrag. Inmiddels heeft de Ierse regering een onderzoek gepresenteerd over de verwerping van het Verdrag van Lissabon door de Ierse bevolking.
Nieuwsbericht | 14-09-2008
Op 1 oktober 2008 zal de 'STudiekring Europees Recht' (STER) nieuw leven worden ingeblazen. Deze kring richt zich in het bijzonder op jonge juristen, ook binnen de overheid, die geïnteresseerd zijn in het recht van de Europese Unie. De bijeenkomst bestaat uit een lezing door dr. Ton van den Brink (WRR, UU) en wordt gevolgd door een discussie. Het ECER beveelt deze bijeenkomst warm aan voor alle ‘jonge’ Europeesrechtelijke juristen.
Nieuwsbericht | 11-09-2008
Voormalig bondspresident Herzog, tevens oud president van het Duitse Bundesverfassungsgericht, heeft in een opiniestuk in de EU-observer scherpe kritiek geuit op het EG-Hof van Justitie. Met het arrest in de zaak Mangold is volgens Herzog het Hof zijn boekje te buiten gegaan, en er zijn meerdere voorbeelden. Volgens hem verspeelt het Hof op dit moment het vertrouwen dat het genoot. Zijn opmerkingen vallen samen met de recente kritiek op het EG-Hof van Denemarken en Oostenrijk wegens het arrest Metock.
De plannen van de Italiaanse regering om vingerafdrukken te nemen bij de Roma-minderheid in dat land hebben de goedkeuring van de Europese Commissie. Wanneer er geen andere mogelijkheid is om de identiteit van de personen in kwestie vast te stellen, is het afnemen van vingerafdrukken gerechtvaardigd. Er is geen sprake van discriminatie naar etnische achtergrond, zo vindt de Commissie.
Nieuwsbericht | 07-09-2008
De beslissing van de Raad van de Europese Unie om de tegoeden van twee terreurverdachten te bevriezen is nietig, zo heeft het EG-Hof van Justitie beslist. De plaatsing op de terroristenlijst is in strijd met de grondrechten. Zij hebben het recht om gehoord te worden en recht op rechterlijke toetsing. Het Hof acht zich bevoegd te toetsen aan de grondrechten, ondanks het feit dat de verordening een VN-resolutie uitvoert. De Raad krijgt drie maanden om de tekortkomingen op te heffen. Het arrest van het Hof vormt politiek en volkenrechtelijk vuurwerk.
Nieuwsbericht | 02-09-2008
De Europese Commissie heeft een klacht van een Duitse arts over de Duitse implementatie van de arbeidstijdenrichtlijn niet correct noch tijdig behandeld. De Europese Ombudsman oordeelde maar liefst twee keer dat er sprake is van wanbeheer door de Commissie en stelde het Europees Parlement op de hoogte van de kwestie. Het EP roept in een resolutie de Commissie op een besluit te nemen over een infractieprocedure tegen Duitsland en wijst er terloops op dat het EP zelf ook bevoegd is beroep in te stellen.
Een nieuwe netwerksite voor Nederlandse ambtenaren in Brussel en ‘Europese’ ambtenaren in Den Haag is gelanceerd door het Bureau Internationale Ambtenaren van het ministerie van BZK. Via de site inEU.nl kunnen ambtenaren met kennis en ervaring in het EU-werkveld met elkaar contact leggen. Voortaan is het gemakkelijk om personen, onderwerpen en ambtelijke organisaties te vinden en kennis te delen. Deze doelstellingen onderschrijft het ECER van harte.
Nieuwsbericht | 01-09-2008
De Academie voor Wetgeving te Den Haag verzorgt in september en oktober 2008 een aantal interessante Europeesrechtelijke themadagen. Op donderdag 18 september 2008 kunt u zich op de hoogte laten stellen van actuele kwesties binnen het Europese recht. In oktober staan een aantal economische thema's centraal: staatssteun, mededinging en aanbesteding.
Nieuwsbericht | 31-08-2008
De Europese Commissie wil een einde maken aan het afronden naar boven van belminuten. Deze praktijk zorgt ervoor dat consumenten te veel betalen voor dat wat ze krijgen. Volgens de Commissie is een Europese aanpak cruciaal om het afronden tegen te gaan.
Nieuwsbericht | 28-08-2008
Mag een voetbalclub een schadevergoeding eisen van een zelf opgeleide speler die bij een andere club in dienst wil treden? Het EG-Hof van Justitie zal zich buigen over een zaak die voetbalclub Olympique Lyonais heeft aangespannen tegen zijn ex-speler Olivier Bernard. Bernard sloot na afloop van zijn voetbalopleiding op basis van een ‘belofte’-contract bij Olympique een contract met de Engelse club Newcastle United. De Franse voetbalregels verplichten in zo’n geval tot betaling van een schadevergoeding aan Olympique. Het Franse Cour de Cassation vraagt zich nu af of deze regel in strijd is met het Europese recht.
Denemarken zal geen aanpassingen maken in de Deense immigratiewet naar aanleiding van de uitspraak van het EG-Hof van Justitie in de zaak Metock. Het Deense verbod op gezinshereniging met partners uit derde landen voor personen onder de 24 jaar moet gehandhaafd blijven. Dat stelt de Deense premier Rasmussen. Denemarken wil de andere lidstaten en de Europese Commissie overhalen de EU-regels te wijzigen.
Nieuwsbericht | 27-08-2008
Het in 2007 opgerichte EU-Grondrechtenbureau is niet bevoegd individuele klachten te behandelen. Toch heeft het onlangs een specifiek incident aangegrepen voor een kritische publicatie. De behandeling van Roma in de stad Napels is voor het Grondrechtenbureau reden om in een ‘incident report’ zich kritisch uit te laten over de Italiaanse autoriteiten.
Nieuwsbericht | 21-08-2008
Het Europees Parlement zal zich voor de plenaire sessie op 1 september 2008 verplaatsen naar medestandplaats Brussel. Reden hiervoor is het ingestort plafond van de plenaire zaal van het parlementsgebouw in Straatsburg. Een anonieme medewerker verklaarde tegenover EUobserver: ‘I hope more bits keep falling off’. Als deze wens niet wordt verhoord, wordt het voltallige parlement op 22 september 2008 terug verwacht in Straatsburg.
Waar komen ideeën voor Europese wetgeving vandaan? Hoe worden die ideeën ontwikkeld tot het moment waarop het officiële voorstellen worden? Is de manier waarop dat gaat nog wel passend voor de EU van vandaag? In een boeiend rapport met veel voorbeelden onderzoekt het Britse Hogerhuis hoe de Brusselse machine in de praktijk werkt.
Nieuwsbericht | 14-08-2008
De EU-lidstaten worden verplicht DNA-databanken aan te leggen voor de opsporing van strafbare feiten. Opsporingsdiensten krijgen automatische toegang tot geanonimiseerde DNA-gegevens van andere lidstaten. Dit geldt ook voor vingerafdrukken en voertuiggegevens. De criminaliteitsbestrijding moet hierdoor een flinke impuls krijgen. Een onlangs gepubliceerd besluit van de Raad van de Europese Unie voert onderdelen van het Verdrag van Prüm in voor de gehele Unie. Dit Verdrag werd maar door tien lidstaten ingevoerd.
Nieuwsbericht | 12-08-2008
Bij centrale en decentrale overheden bestaat nog vaak onduidelijkheid over de invloed van de Europese concurrentieregels op publieke diensten. In het Europese jargon gaat het om diensten van algemeen (economisch) belang (DAEB). Wat maakt dat een dienst in de ene gemeente een DAEB is en in de andere gemeente niet? En wat is nu het verschil tussen een DAEB en een niet-economische dienst? Wanneer zijn de Europese staatssteunregels op DAEB van toepassing en aan welke voorwaarden moet dan worden voldaan? De ministeries van BZK en EZ geven antwoord op deze vragen in een praktische handreiking met voorbeelden, schema’s en een handige checklist.
In veel Europese regelgeving wordt gerefereerd aan een bepaalde tijdspanne: een week, een maand, een jaar. Maar welke termijn wordt hier nu precies mee bedoeld? Wanneer begint een termijn te lopen, en wanneer loopt hij precies af? En hoe zit het met feestdagen en weekenden? Het antwoord op deze vragen kan van cruciaal belang zijn voor de toepassing van Europese regels en besluiten. Een Raadsverordening uit 1971 geeft uitsluitsel.
Nieuwsbericht | 07-08-2008
Nog voor de vakantie heeft het kabinet twee lezenswaardige reacties aan het parlement gestuurd over de versterking van de Europese dimensie van de Haagse ambtenaren, over de verbetering van de inzet en aanpak in Brussel en de vergemakkelijking van de implementatie van Brusselse wetgeving in de Nederlandse rechtsorde. Deze reacties zijn vervat in de beantwoording van kamervragen van Pechtold (D66) over de positie van Europa op Nederlandse ministeries en in de kabinetsreactie op het advies van de VROM-Raad "Brussels Lof". En natuurlijk steunt het ECER u daar graag bij.
Nieuwsbericht | 06-08-2008
De procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij de Luxemburgse hoven hebben voor de tweede maal een jaarbericht gepubliceerd. In het jaarbericht vindt u een overzicht van de zaken waaraan Nederland heeft deelgenomen en waarin in 2007 arrest is gewezen. Nederland is één van de meest actieve lidstaten voor het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 04-08-2008
Verslaafden kunnen hun bijstandsuitkering behouden als zij zich laten behandelen in een andere EU-lidstaat. Het woonplaatsvereiste in de Wet Werk en Bijstand (WWB) is in dat geval in strijd met het vrij verkeer van diensten. Stopzetting van de uitkering is een disproportionele maatregel. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in een beroep van twee drugsverslaafden tegen de gemeente Dordrecht.
Nieuwsbericht | 03-08-2008
De Raad van de Europese Unie heeft in een ‘bestuurlijke regeling’ met het Verenigd Koninkrijk afspraken gemaakt over het gebruik van Britse talen binnen de werkzaamheden van de Raad. Britse burgers kunnen de Raad voortaan schrijven in deze talen. Ook kunnen de leden van de Raad voortaan worden toegesproken worden in het Scottish en Welsh. Een soortgelijke afspraak bestond ook al voor de Spaanse officiële talen. De Nederlandse staatssecretarissen Tineke Huizinga-Heringa en Jack de Vries moeten de Raad nog steeds in het Nederlands toespreken.
Het voorstel van de Europese Commissie tot aanpassing van de e- privacyrichtlijn gaat op sommige punten niet ver genoeg, zo vindt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Bepaalde organisaties die grote hoeveelheden persoonsgegevens beheren, ontspringen nu de dans. De richtlijn houdt onvoldoende rekening met de verschillende manieren waarop persoonlijke data tegenwoordig circuleren.
Nieuwsbericht | 29-07-2008
Voor het eerst sinds het Verdrag van Amsterdam wordt gesproken over nauwere samenwerking tussen lidstaten. Negen lidstaten zijn van plan om onderling een EU-verordening in te voeren over het toepasselijk recht bij echtscheidingen. Dit nieuwe stelsel van regels, Rome III genaamd, zal dan enkel voor deze lidstaten van kracht worden. Nauwere samenwerking is juridisch en politiek een lastige operatie.
De Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een inter-institutioneel akkoord gesloten om het toezicht van het EP op werkzaamheden van de comités te vergemakkelijken. De Commissie moet inzichtelijk maken waar de comités dagelijks mee bezig zijn. Zo moeten de agenda’s van de comité-vergaderingen worden opgestuurd en een register moet de precieze stand van zaken weergeven in een bepaald dossier.
Nieuwsbericht | 28-07-2008
Onderdanen van derde landen die familielid zijn van een EU-onderdaan die gebruik maakt van het vrij verkeer van personen kunnen niet onderworpen worden aan nationale immigratieregels. Een burger van de Unie mag niet gehinderd worden als hij binnen de Unie migreert. Dat geldt dus ook voor zijn familielid, ook al is deze persoon onderdaan van een derde land. Hij hoeft niet eerst legaal in een andere lidstaat te hebben verbleven. Het EG-Hof heeft dit bepaald in het arrest Metock, waarin het Hof breekt met eerdere rechtspraak op dit gebied. Het is dus niet mogelijk voor Nederland om praktijken als de bekende ‘België- route’ tegen te gaan
Nieuwsbericht | 27-07-2008
Een particulier kan van zijn lokale overheid eisen dat een actieplan wordt opgesteld om de luchtvervuiling door fijnstof in zijn buurt tegen te gaan. Aangezien zijn gezondheid in het geding is, kan hij zich direct beroepen op de Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit. In de zaak Janecek heeft het EG-Hof daaraan toegevoegd dat de lidstaten niet verplicht zijn zodanige maatregelen in een actieplan op te nemen dat zich geen enkele overschrijding meer voordoet.
De Nederlandse Goedkeuringswet van het Verdrag van Lissabon is op 25 juli in werking getreden. De officië le ratificatie zal eind augustus plaatsvinden. De Italiaanse Senaat en de Kamer van Afgevaardigden hebben het Verdrag van Lissabon unaniem goedgekeurd. Tot nu toe hebben 21 van de 27 lidstaten hun nationale instemmingsprocedures afgerond, ondanks het Ierse nee. De parlementen van Spanje, Duitsland en Polen hebben de tekst ook goedgekeurd, maar daar moet het staatshoofd nog tekenen. Het Zweedse parlement zal naar verwachting in september volgen. Het Tsjechische parlement stemt in oktober. Op 15 oktober 2008 zal de Europese Raad in Brussel bijeenkomen om de stand van zaken te bespreken.
Nieuwsbericht | 24-07-2008
Het begrip ‘nationale soevereiniteit’ is aan herijking toe. Vaak wordt soevereiniteit afgespiegeld als zouden de lidstaten steeds meer van de eigen bevoegdheden ‘overdragen’ naar Europa. Dit beeld klopt niet, stelt professor Laurens-Jan Brinkhorst, al veertig jaar nauw betrokken bij de EU, in zijn onlangs gepubliceerde Leidse oratie. De nationale soevereiniteit is onderdeel geworden van een groter collectief.
Nieuwsbericht | 23-07-2008
Een gezonde werknemer kan worden gediscrimineerd op grond van handicap, wegens een handicap van zijn kind. De Europese richtlijn voor gelijke behandeling op de werkplek strekt zich dus niet enkel uit tot personen die zelf een handicap hebben. De kring van personen die aanspraak kunnen maken op bescherming tegen discriminatie op grond van handicap is daarmee fors groter dan tot nu toe werd gedacht. Dit is de uitkomst van een opmerkelijk arrest van het EG-Hof.
Nieuwsbericht | 17-07-2008
Voor het tweede opeenvolgende kwartaal laat de implementatie-achterstand een stijging zien. Ook het aantal ingebrekestellingen door de Europese Commissie loopt op. Volgens het kabinet is extra inzet en aandacht nodig. Een juiste toepassing van de voorrangsregel (implementatie van Europese richtlijnen dient prioriteit te krijgen boven regelgeving van nationale oorsprong) zou de trend van de stijgende achterstand kunnen doen keren. Dat schrijft het kabinet bij de aanbieding van het overzicht over het tweede kwartaal 2008.
Nederland kan wel degelijk aantonen dat er een specifiek probleem bestaat in Nederland als het gaat om luchtvervuiling door fijnstof, ook in vergelijking met andere lidstaten. De afwijzing van het verzoek van Nederland om roetfilters verplicht te mogen stellen voor dieselauto’s moet opnieuw worden getoetst. De Europese Commissie is te gemakkelijk voorbij gegaan aan de door Nederland aangeleverde informatie. Dit adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EG-Hof in het hoger beroep dat Nederland heeft ingesteld tegen een arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg.
Met het arrest in de zaak Rinau heeft het EG-Hof de eerste prejudiciële spoedprocedure afgerond. Het Hof heeft uitzonderlijk snel arrest gewezen: binnen twee maanden vanaf het verzoek van de Litouwse rechter. De zaak betrof de ontvoering van een kind van Duitsland naar Litouwen. De spoedprocedure is bijzonder intensief maar blijkt dus effectief. Een nieuwe procedure is inmiddels aanhangig.
Nieuwsbericht | 14-07-2008
Toont 3.121 - 3.180 van 3.502 resultaten.