Inloggen
Van de nieuwe kandidaat EU-rechters die door hun lidstaat zijn voorgedragen sinds 2018 heeft 28% een ongunstig advies van het beoordelingscomité gekregen. Dat is meer dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit het zesde rapport van het ‘255-comité’.
Nieuwsbericht | 10-02-2020
De Europese Commissie wil in het EU-toetredingsproces nog meer nadruk leggen op fundamentele hervormingen, te beginnen met de rechtsstaat, het functioneren van democratische instellingen en het openbaar bestuur, en de economie van de kandidaat-lidstaten. Wanneer partnerlanden voldoen aan de objectieve criteria, moeten de lidstaten overgaan tot het openen van de toetredingsonderhandelingen.
Nieuwsbericht | 06-02-2020
Wie op een zeeschip aanmonstert om in de haven werkzaamheden te verrichten, verlaat het Schengengebied niet. Er bestaat dan ook geen recht op een uitreisstempel. Een uitreisstempel mag pas kort voor het daadwerkelijke vertrek uit het Schengengebied in de reisdocumenten worden gezet. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 05-02-2020
De Europese Commissie heeft een aanbeveling aan de Raad gedaan om onderhandelingen te openen over een nieuw partnerschap met het Verenigd Koninkrijk. Dat moet in de plaats komen van de overgangsregelingen in het Terugtrekkingsakkoord die tot eind dit jaar van kracht zijn. Ook de Britse regering heeft inmiddels haar standpunt over de komende onderhandelingen bekend gemaakt.
Nieuwsbericht | 04-02-2020
Het EU-Hof is niet bevoegd om uitspraak te doen in een grensgeschil tussen Slovenië en Kroatië. Beide landen zijn echter op grond van het EU-Verdrag verplicht om loyaal samen te werken aan de totstandkoming van een definitieve juridische oplossing voor dit geschil, in overeenstemming met het internationaal recht. Eventueel zouden beide landen het geschil aan het EU-Hof kunnen voorleggen op basis van een overeenkomst. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een bijzondere inbreukprocedure op initiatief van Slovenië.
Nieuwsbericht | 03-02-2020
Het EU-Hof verduidelijkt de criteria aan de hand waarvan dient te worden nagegaan of een overeenkomst tot schikking van een geschil tussen de houder van een farmaceutisch octrooi en een fabrikant van generieke geneesmiddelen in strijd is met het EU-mededingingsrecht.
De eigen aangifteplicht van Belgische opdrachtgevers van beurstransacties via een buitenlandse beursmakelaar is niet in strijd met het vrije dienstenverkeer, ook al bestaat deze plicht niet bij het inschakelen van een Belgische beursmakelaar. Het verschil in behandeling is gerechtvaardigd in de strijd tegen de belastingontwijking. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Belgische Grondwettelijk Hof.
Het ECER heeft de afgelopen jaren veel gepubliceerd over Brexit. Op de ECER-website zijn veel nieuwsberichten verschenen, en het dossier Brexit werd hoe langer hoe dikker. In dit bericht zetten we de laatste ontwikkelingen op een rij en wijzen we u de weg naar de relevante documenten, overzichtelijke schema’s en nuttige websites.
Nieuwsbericht | 31-01-2020
Een aanbestedende dienst mag een ondernemer niet automatisch uitsluiten van een aanbestedingsprocedure omdat een onderaannemer sociale voorschriften heeft overtreden. Het evenredigheidsbeginsel verlangt dat de aanbesteder een beoordelingsmarge heeft en de ondernemer moet gelegenheid krijgen aan te tonen dat hij de nodige maatregelen heeft getroffen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 30-01-2020
De Europese Commissie heeft haar werkprogramma voor 2020 aangenomen. Dat geeft een overzicht van de maatregelen die de Commissie in 2020 zal nemen om de politieke beleidslijnen van voorzitter Von der Leyen om te zetten in concrete voordelen voor de Europese burgers en bedrijven en de samenleving. De drijvende kracht achter dit eerste werkprogramma is het streven om met succes de kansen te benutten die zowel de digitale transformatie als de klimaattransitie biedt, aldus de Commissie.
Nieuwsbericht | 29-01-2020
Italië had ervoor moeten zorgen dat de Italiaanse overheidsinstanties bij hun handelstransacties met particuliere ondernemingen betalingstermijnen van niet meer dan dertig of zestig dagen in acht nemen. Het was niet voldoende dat deze verplichting in een wet was vastgelegd. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukzaak van de Commissie tegen Italië.
Het EU-Hof bevestigt voor het eerst het recht van burgers op openbaarmaking van documenten uit een dossier van een vergunningaanvraag voor het in de handel brengen van een geneesmiddel. Het Europees Geneesmiddelenbureau is niet verplicht een 'algemeen vermoeden van vertrouwelijkheid' toe te passen. Ondernemingen die zich willen verzetten tegen die openbaarmaking moeten zelf uitleg geven over de aard, het voorwerp en de strekking van de gegevens waarvan de openbaarmaking commerciële belangen zou ondermijnen.
Nieuwsbericht | 22-01-2020
Diensten zoals de boordservice en passagierscatering in internationale treinen die door verschillende lidstaten rijden vallen niet onder de detacheringsrichtlijn, voor zover de werknemers een aanzienlijk deel van het werk dat aan deze diensten is verbonden op het grondgebied van een en dezelfde lidstaat verrichten en daar hun dienst beginnen of beëindigen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 21-01-2020
De richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie is in beginsel van toepassing wanneer aanbieders van elektronische diensten wettelijk worden verplicht om de gegevens van hun abonnees te bewaren en de overheid er toegang toe te geven, ook al worden die verplichtingen hun opgelegd om redenen van nationale veiligheid. De middelen en methoden die voor terreurbestrijding worden aangewend, moeten voldoen aan de eisen van de rechtsstaat, aldus advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona in een advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-01-2020
De Europese Commissie verzoekt het Hof van Justitie om voorlopige maatregelen met betrekking tot de tuchtkamer van het Hooggerechtshof in Polen
Nieuwsbericht | 14-01-2020
Slachtoffers van de schipbreuk van een schip dat onder Panamese vlag vaart, kunnen voor de Italiaanse rechter een schadevordering instellen tegen de Italiaanse instanties die dit schip hebben geclassificeerd en gecertificeerd. Deze instanties kunnen zich niet beroepen op immuniteit van rechtsmacht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Italiaanse zaak.
De door Hongarije opgelegde beperkingen op de financiering van particuliere organisaties vanuit het buitenland zijn niet in overeenstemming met het EU-recht. Deze beperkingen zijn in strijd met het beginsel van het vrije verkeer van kapitaal en met een aantal fundamentele rechten. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof in een door de Europese Commissie ingestelde inbreukprocedure.
Tijdens een plechtige zitting voor het EU-Hof hebben de voorzitter en de leden van de Europese Commissie de in de EU-Verdragen neergelegde ‘plechtige verbintenis’ aangegaan. Voordat de voorzitter en de leden van de Commissie deze plechtige verbintenis aangingen, heeft Koen Lenaerts, president van het EU-Hof, een toespraak gehouden waarin hij de nieuwe Commissie een opmerkelijk lijstje met huiswerk meegeeft.
De onlinedatabank "eAmbrosia" van de Europese Commissie centraliseert nu alle door geografische aanduidingen en door het label "gegarandeerde traditionele specialiteiten" beschermde benamingen voor etenswaren, wijnen en gedistilleerde dranken. De centralisatie van de gegevens in één enkel toegangspunt zal het zoeken vereenvoudigen en zorgen voor transparantie op het gebied van de geregistreerde voorwaarden en de lopende aanvragen.
Nieuwsbericht | 13-01-2020
De Tweede Kamerleden Verhoeven en Jetten hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het lidmaatschap van de Europese Unie vast te leggen in de Grondwet. Volgens de Raad van State voldoet het voorstel aan de criteria voor grondwetswijziging.
Nieuwsbericht | 09-01-2020
Toont 1.361 - 1.380 van 3.509 resultaten.