Inloggen
Het huidige Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken wordt door de nieuwe wetgeving omgevormd tot een volwaardig agentschap van de Europese Unie. Het Europees Asielagentschap moet het gemeenschappelijk Europees asielstelsel beter laten functioneren door de lidstaten uitgebreidere operationele en technische ondersteuning te verlenen. Daarnaast moet het Asielagentschap zorgen voor meer eenvormigheid bij de beoordeling van asielverzoeken in de EU.
Nieuwsbericht | 03-01-2022
Een zogenaamde pre-packprocedure, waarbij de verkoop van (een deel van) een binnenkort failliet te verklaren onderneming voorafgaat aan de faillietverklaring en waarbij de onderneming tot het na de faillietverklaring te liquideren vermogen van de schuldenaar behoort, voldoet niet aan de voorwaarden van de richtlijn over het behoud van werknemersrechten bij de overgang van onderneming. Het staat lidstaten wel vrij de pre-pack te regelen met inachtname van de voorwaarden van de richtlijn. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 24-12-2021
Ondanks het moeilijke economische klimaat in 2020 hebben ondernemingen in de Europese Unie meer geĆÆnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (O&O) in de sectoren gezondheid en ICT-diensten. De EU blijft tot de koplopers behoren wat betreft hoogwaardige octrooien op het gebied van groene technologie en groene octrooien in energie-intensieve bedrijfstakken. Dit wijst op de transformatie van die bedrijfstakken naar klimaatneutraliteit.
De Europese Commissie heeft haar visie op lange termijnsteun voor groenere en veerkrachtigere Landen en Gebieden Overzee (LGO) uiteengezet. Uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, de covid-pandemie, digitalisering worden aangepakt en tegelijk wordt de welvaart en menselijke ontwikkeling, bijvoorbeeld beter kwaliteitsonderwijs voor jongeren aangepakt. De nieuw overeengekomen partnerschappen en financiƫle bijdragen betreffen ook projecten op de LGO die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
Het jaarverslag over de Europese Structuur- en Investerings- (ESI) fondsen bevat een weergave van de ontwikkeling van de financiƫle uitvoering en de cumulatieve verwezenlijking van die fondsen voor de periode 2014-2020 tot eind 2020. Een groot deel van de ESI-fondsen zijn in 2020 ingezet als eerstelijnsreactie op de covid-pandemie. Hoewel de verstrekking van noodsteun essentieel was, moeten de ESI-fondsen in de toekomst wel ingezet blijven voor de kerntaak, namelijk verkleining van regionale verschillen in de Europese Unie.
Medio december zijn de nieuwe regels, zoals uiteengezet in de richtlijn die bescherming moet bieden aan klokkenluiders, van toepassing geworden. Zij beogen om een hoge mate van bescherming te bieden aan personen die inbreuken op EU-recht rapporteren.
Nieuwsbericht | 23-12-2021
Met de goedkeuring door het college van eurocommissarissen zijn de richtsnoeren klaar om vanaf januari 2022 te kunnen worden toegepast waardoor via overheidssteun van lidstaten de groene en digitale transitie verder kan worden ondersteund, in lijn met en afgestemd op de doelstellingen van de Europese Green Deal.
Nieuwsbericht | 22-12-2021
De groep van deskundigen op het gebied van openbaar bestuur en governance zal de Europese Commissie adviseren en als forum fungeren voor de dialoog met de EU-lidstaten over hervormingen, met inbegrip van de hervormingen die door het zogeheten Technical Support Instrument (TSI; instrument voor technische ondersteuning) worden ondersteund. Ook zal de expertgroep de uitwisseling van informatie over thematische en methodologische kwesties, en over goede praktijken in het kader van het TSI vergemakkelijken.
De Europese Commissie heeft op 22 december 2021 besloten een nieuwe inbreukprocedure tegen Polen in te leiden vanwege ernstige bezorgdheid met betrekking tot het Poolse Grondwettelijk Hof en zijn recente rechtspraak. In recente arresten oordeelde het Grondwettelijk Hof dat enkele bepalingen van de EU-verdragen onverenigbaar zijn met de Poolse grondwet, waarbij het de voorrang van het EU-recht uitdrukkelijk heeft betwist. Polen heeft twee maanden de tijd om op de door de Commissie gestuurde aanmaningsbrief te reageren.
Het verbod uit de EU-blokkeringsverordening om gevolg te geven aan bepaalde wetgeving van derde landen kan worden ingeroepen in een civiele procedure. Dat verbod geldt ook wanneer een bestuurlijke of rechterlijke instantie van het derde land geen specifiek verzoek of geen specifieke instructie heeft gegeven om de wetgeving van dat derde land na te leven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 771 - 780 van 3.519 resultaten.