De Commissie heeft ten onrechte de registratie geweigerd van het Europees burgerinitiatief „Stop TTIP”. Een burgerinitiatief kan ook opkomen tegen onderhandelingen over verdragen. Het vormt geen onaanvaardbare inmenging in het verloop van de wetgevingsprocedure, maar zwengelt op rechtmatige wijze en tijdig een democratisch debat aan. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 15-05-2017
Een derdelander kan aanspraak maken op een verblijfsrecht als zij of hij ouder is van een minderjarig kind dat de Nederlandse nationaliteit heeft. Instanties mogen er niet zo maar van uitgaan dat de andere ouder de zorg maar op zich moet nemen. Vastgesteld moet worden dat het kind niet zo afhankelijk is van de derdelander dat het de EU zou moeten verlaten als aan die derdelander een verblijfsrecht wordt geweigerd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Centrale Raad van Beroep.
De Commissie hoeft documenten in het kader van een EU-pilot-procedure niet individueel en concreet te onderzoeken om te beoordelen of zij vrijgegeven moeten worden onder de Eurowob. Voor deze documenten geldt een algemene aanname van vertrouwelijkheid. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld.
Staat de Europese gezinsherenigingsrichtlijn toe dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf weigert als een vreemdeling het inburgeringsexamen niet heeft behaald? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 12-05-2017
De EU is niet aansprakelijk voor de verlagingen van de Griekse pensioenen door de Griekse overheid in het kader van de gezondmaking van de nationale begroting. Dat heeft het Gerecht bepaald in een procedure van Griekse pensioengerechtigden tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 11-05-2017
Duitsland hoeft niet dezelfde medezeggenschap toe te kennen aan werknemers van een Duits concern in andere lidstaten. Als het al gaat om een beperking van het vrije werknemersverkeer, dan is die gerechtvaardigd door de sociale, economische en culturele omstandigheden. Dat is het advies van het advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 10-05-2017
Inschrijvers bij een aanbesteding moeten beroep kunnen instellen tegen de toelating van andere inschrijvers. De eis dat een inschrijver zelf de hoofdmoot van de opdracht moet uitvoeren en niet mag doorschuiven naar onderaannemers is in strijd met het vrij verkeer. Wijziging achteraf van gunningsvoorwaarden is niet altijd mogelijk. Deelnemers aan een combinatie mogen op elkaar steunen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse en een Litouwse rechter.
Nieuwsbericht | 28-04-2017
Een directeur die strafrechtelijk wordt vervolgd voor BTW-fraude waarvoor zijn vennootschap eerder een fiscale boete heeft gekregen, kan zich niet beroepen op het verbod op dubbele bestraffing in het EU-Handvest Gondrechten. Het gaat immers niet om dezelfde persoon. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 25-04-2017
Voor de behandeling van een leningaanvraag mogen kredietinstellingen een aanvullend identiteitsbewijs, zoals een kopie van het paspoort of de verblijfsvergunning, verlangen van personen die volgens hun rijbewijs niet geboren zijn in een lidstaat van de EU of van de Europese Vrijhandelsassociatie.
Nieuwsbericht | 24-04-2017
Stukken die een lidstaat toestuurt aan de Commissie kunnen door derden worden opgevraagd met een beroep op de Eurowob. Een verzoek van de lidstaat om de stukken niet vrij te geven, hoeft de Commissie niet te honoreren als het niet voldoende is onderbouwd. Dat heeft het EU-Gerecht opnieuw bevestigd in een procedure van Frankrijk tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 21-04-2017
In 2016 hebben het Hof van Justitie en het Gerecht van de EU 62 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het ging om 57 prejudiciële zaken en vijf rechtstreekse zaken. Het oordeel van de Europese hoven van de in dit jaarbericht besproken zaken komt in een ruime meerderheid overeen met het standpunt van de Nederlandse regering. Dit blijkt uit het jaarbericht 2016 van de Nederlandse procesvertegenwoordiging bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Verbiedt het EU-recht dat mensen die langer dan tien jaar buiten de EU wonen, automatisch hun Nederlandse nationaliteit kunnen kwijtraken? Deze vraag heeft de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-04-2017
Bestaande rechten van Nederlandse en Britse burgers op het terrein van verblijf, arbeid en sociale zekerheid moeten worden voortgezet. Het VK moet voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Een breed vrijhandelsverdrag moet zich ook richten op samenwerking op het gebied van justitie, buitenlands beleid, veiligheid en defensie. Dat schrijft het kabinet aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 11-04-2017
Het EU-scorebord voor justitie 2017 bevat een vergelijkend overzicht van de doeltreffendheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten. Doeltreffende rechtsstelsels zijn essentieel zijn voor het opbouwen van vertrouwen in een bedrijfs- en investeringsvriendelijk klimaat in de interne markt, aldus Věra Jourová, commissaris voor Justitie.
Nieuwsbericht | 10-04-2017
De nationale autoriteiten hebben een brede beoordelingsmarge om een studievisum te weigeren om redenen van openbare veiligheid aan een Iraans staatsburger met een diploma van een universiteit die op de EU-sanctielijst staat, voor een studie op een gevoelig gebied, zoals IT-beveiliging. Het weigeringsbesluit moet wel naar behoren worden gemotiveerd en op een solide feitelijke grondslag berusten.
Nieuwsbericht | 05-04-2017
Zestien EU-landen gaan samen fraude ten nadele van de EU-begroting bestrijden. Dat heeft de Raad bekend gemaakt. Aan deze jongste vorm van nauwere samenwerking doet Nederland niet mee.
De Britten hebben de EU officieel laten weten dat zij zich willen terugtrekken uit de EU. Tim Barrow, de Britse ambassadeur bij de EU, heeft de brief van premier Theresa May overhandigd aan de Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Lees de Britse brief en de reactie van Tusk.
Nieuwsbericht | 04-04-2017
Per 1 april 2017 is de laatste overgangsregeling voor stemmen met gekwalificeerde meerderheid op basis van het Verdrag van Nice vervallen. Vanaf nu zijn enkel de stemregels van het Verdrag van Lissabon van toepassing.
Nieuwsbericht | 03-04-2017
Vorig jaar verscheen een bijgewerkte elektronische versie van de EU-verdragen. Het ECER berichtte hierover al. Voor wie nog graag mag bladeren in verdragsteksten is deze versie nu ook in boekvorm verschenen.
Nieuwsbericht | 31-03-2017
De EU-sancties tegen bepaalde Russische ondernemingen in reactie op de crisis in Oekraïne zijn geldig. Het EU-Hof is bevoegd prejudiciële vragen te beantwoorden over de rechtmatigheid van sancties tegen personen of entiteiten in het kader van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 30-03-2017
Toont 1.581 - 1.600 van 3.358 resultaten.