Een nationale regeling die het erkende distributiebedrijf verplicht om uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerde elektriciteit af te nemen tegen een hogere prijs dan de marktprijs en bepaalt dat de daaruit voortvloeiende extra kosten worden gefinancierd middels een verplichte heffing ten laste van de eindverbruikers, of die bepaalt dat de voor de financiering van deze extra kosten bedoelde middelen constant onder staatscontrole staan, betreft een maatregel “van de staat of met staatsmiddelen bekostigd” in de zin van de staatssteunregelgeving. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Letse rechter.
Nieuwsbericht | 30-01-2023
De aanmaningsbrief is verstuurd in verband met de niet-naleving van bepaalde verplichtingen van de verordening betreffende de verspreiding van terroristische online-inhoud. Het gaat onder meer om de verplichting om de autoriteit(en) aan te wijzen die verantwoordelijk is (zijn) om verwijderingsbevelen uit te vaardigen en de Commissie van die autoriteiten in kennis te stellen, om de aanwijzing van een publiek contactpunt en om de regels en maatregelen vast te stellen inzake sancties in geval van niet-naleving van wettelijke verplichtingen.
Nieuwsbericht | 27-01-2023
De Europese Commissie heeft op 20 januari 2023 een voorstel gepresenteerd om het rechtskader voor Europese bevolkings- en huisvestingsstatistieken te moderniseren en te stroomlijnen. Het voorstel bundelt de jaarlijkse statistieken over demografie, migratie, en de volks- en woningtellingen. Doel van het nieuwe rechtskader is om ervoor te zorgen dat de relevante gegevens sneller worden gepubliceerd dan nu het geval is.
Het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling bevat aanbevelingen over hoe de EU-lidstaten de sociale dialoog en collectieve onderhandelingen op nationaal niveau kunnen versterken. Daarnaast bevat een mededeling van de Commissie een reeks maatregelen om de rol van de sociale partners bij de besluitvorming van de EU verder te bevorderen en de sectorale sociale dialoog op EU-niveau te versterken.
De operationele strategie van de Commissie bevat vier aandachtsgebieden voor een effectievere en efficiëntere terugkeer van derdelanders. Daarnaast beschrijft de strategie de belangrijkste acties voor de uitvoering van die vier aandachtsgebieden en de indicatoren die kunnen worden gebruikt om de vooruitgang te volgen.
Nieuwsbericht | 26-01-2023
De bij de terugnameprocedures betrokken lidstaten dienen in het kader van elke procedure afzonderlijk de dwingende overdrachtstermijnen in acht te nemen die in de Dublin III-verordening zijn vastgelegd. De in het kader van een terugnameprocedure geldende overdrachtstermijn kan niet worden onderbroken of verlengd op grond dat een nieuwe, door een andere verzoekende lidstaat ingediend terugnameverzoek is aanvaard. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 25-01-2023
De weigering om een overeenkomst met een zelfstandige te sluiten of te verlengen vanwege diens seksuele geaardheid valt binnen de werkingssfeer van de EU-richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep. De door die richtlijn te verlenen bescherming tegen discriminatie kan niet door het nationale recht worden uitgesloten in verband met de contractvrijheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 24-01-2023
Ondanks maatregelen van de Europese Unie om de productie van gevaarlijke afvalstoffen te verminderen, blijft volgens een analyse van Europese Rekenkamer de hoeveelheid ervan in de EU sinds 2004 toenemen. De gepubliceerde analyse van die Rekenkamer gaat in op bestaande en toekomstige uitdagingen bij het omgaan met gevaarlijk afval: het verbeteren van de indeling, het zorgen voor traceerbaarheid, meer recyclen en het bestrijden van de nog steeds lucratieve en illegale handel.
Nieuwsbericht | 23-01-2023
Het in de AVG geregelde recht van een betrokkene om inzage te verkrijgen van de hem betreffende persoonsgegevens, brengt mee dat de verwerkingsverantwoordelijke verplicht is om aan de betrokkene de identiteit van de specifieke ontvangers van die gegevens mee te delen. Alleen wanneer het onmogelijk is om die ontvangers te identificeren of wanneer de verwerkingsverantwoordelijke aantoont dat de verzoeken om inzage van de betrokkene kennelijk ongegrond of buitensporig zijn, hoeft hij alleen de categorieën van de betreffende ontvangers mee te delen aan de betrokkene. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 19-01-2023
Het programma biedt een monitoring- en samenwerkingsmechanisme dat beoogt om tegen 2030 de gemeenschappelijke streefdoelen voor de digitale transformatie van Europa te bereiken.
Toont 81 - 90 van 3.282 resultaten.