Inloggen Account aanvragen
Een nieuw Europees burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een wetgevingsvoorstel op te stellen dat de lidstaten verplicht om bij het vaststellen of herzien van nationaal beleid rekening te houden met milieuoverwegingen. De organisatoren van het burgerinitiatief stellen dat de Commissie de levenskwaliteit van EU-burgers moet beschermen en verbeteren en tegelijkertijd andere levensvormen en het milieu in zijn geheel moet beschermen. De registratie van het burgerinitiatief door de Commissie is de eerste stap in een proces dat tot wetgeving kan leiden.
Nieuwsbericht | 08-11-2021
Met de voorgestelde herziening van de EU-bankvoorschriften, meer in het bijzonder van de bestaande EU-verordening en EU-richtlijn kapitaalvereisten, zullen EU-banken beter bestand zijn tegen mogelijke toekomstige economische schokken. Tegelijk draagt de herziening bij aan het herstel van de Europese Unie na de COVID-19-pandemie en aan de transitie naar klimaatneutraliteit.
Gepensioneerden die uit een andere lidstaat dan hun woonlidstaat een pensioen ontvangen kunnen aanspraak maken op vergoeding van de zorgkosten die zijn gemaakt in een andere lidstaat dan de woonlidstaat of de lidstaat die het pensioen uitkeert. De lidstaat die het pensioen uitkeert moet die zorgkosten vergoeden ook al is de gepensioneerde niet aangesloten bij het stelsel van verplichte ziektekostenverzekering van die lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 05-11-2021
Een arbitragebeding in een tussen EU-lidstaten gesloten investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO) is in strijd met de verplichtingen die voor de lidstaten voortvloeien uit het EU-recht. Dergelijke verplichtingen mogen ook niet worden omzeild door het sluiten van een ad hoc-arbitrageovereenkomst waarvan de inhoud overeenkomt met het arbitragebeding in de tussen de lidstaten gesloten IBO. Arbitrale vonnissen die zijn gewezen op basis van de ad hoc-arbitrageovereenkomst kunnen worden vernietigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Een persoon die ter uitvoering van een Europees aanhoudingsbevel is overgeleverd aan een andere lidstaat, heeft het recht om gehoord te worden wanneer de rechterlijke autoriteit van die andere lidstaat een verzoek om toestemming tot verdere overlevering of tot vervolging voor andere strafbare feiten doet. Die persoon mag gehoord worden in de lidstaat die het Europees aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de rechtbank Amsterdam.
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling op grond waarvan goederen die beweerdelijk toebehoren aan een andere persoon dan de pleger van het strafbare feit, in beslag worden genomen zonder dat deze persoon het recht heeft om als partij aan de procedure tot inbeslagname deel te kunnen nemen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen een Bulgaarse rechter.
De Vuurwapenrichtlijn heeft bijgedragen tot een verbetering van de traceerbaarheid van vuurwapens en de informatie-uitwisseling tussen lidstaten. Ook draagt de richtlijn bij aan vraagstukken over het gebruik van automatische wapens en over het opnieuw gebruiksklaar maken van onbruikbaar gemaakte vuurwapens, de ombouw van wapens voor saluutschoten en akoestische signalen en van alarm- en seinwapens.
Nieuwsbericht | 02-11-2021
Uit de resultaten van de zesde editie van de jaarlijkse Gendergelijkheid Index van het Europees instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) blijkt dat er slechts een minieme stijging van de indexcijfers is bereikt. Ook volgt uit de Index voor 2021 dat er grote variatie is in de gendergelijkheid scores tussen de verschillende lidstaten.
Uit het zesde verslag van de Europese Commissie over de Staat van de Energieunie volgt een analyse over het sneller koolstofvrij maken van de economie van de Europese Unie, vooral met behulp van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) en hernieuwbare energiebronnen. Ook gaat het verslag in op de doelstellingen van het bereiken van meer energie-efficiëntie, meer energiezekerheid en –veiligheid, een sterkere interne markt en op onderzoek, innovatie en concurrentievermogen. Uit het verslag blijkt welke gebieden in de toekomst prioritair zijn om de Europese Green Deal waar te kunnen maken.
De Europese Commissie geeft in het verslag onder meer aan hoe het gaat met de omzetting en uitvoering van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen in de lidstaten. Het verslag gaat in op de notificaties van volledige omzetting van die richtlijn die vóór 31 juli 2021 door zestien lidstaten, waaronder Nederland, bij de Commissie zijn ingediend.
Nieuwsbericht | 01-11-2021
Toont 231 - 240 van 2.901 resultaten.