Inloggen Account aanvragen
De vernieuwde dual use-verordening versterkt de controles op de uitvoer van opkomende technologieën die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. Het gaat onder meer om technologie voor cybertoezicht. Daarnaast introduceert de verordening een nieuw mechanisme om de samenwerking tussen EU-lidstaten op het gebied van de handhaving van uitvoercontroles te verbeteren.
Nieuwsbericht | 16-06-2021
De Raad, het Europees Parlement en de Commissie hebben een akkoord gesloten over een gecoördineerde aanpak met betrekking tot transparante en ethische belangenvertegenwoordiging bij EU-instellingen. De inschrijving van belangenvertegenwoordigers in het transparantieregister gaat een noodzakelijke voorwaarde vormen voor het verrichten van bepaalde soorten van belangenvertegenwoordigingsactiviteiten bij die EU-instellingen.
De Raad en het Europees Parlement hebben de wetgeving voor het digitale groene certificaat (‘coronapaspoort’) goedgekeurd. Met het digitale groene certificaat kan een persoon binnen de Europese Unie bewijzen dat hij tegen Covid-19 is gevaccineerd, over een negatief testresultaat beschikt of recent van een Covid-19-besmetting is hersteld. Het ‘coronapaspoort’ moet het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie vergemakkelijken.
Bij de beoordeling van een verzoek om toekenning van subsidiaire bescherming op grond van de EU-Kwalificatierichtlijn kan de ‘mate van willekeurig geweld in een gewapend conflict’ niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van het minimumaantal burgerslachtoffers in het conflictgebied ten opzichte van het bevolkingsaantal in dat betrokken gebied. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De EU-begroting heeft een snelle en alomvattende respons van de Europese Unie op de coronacrisis en de gevolgen ervan mogelijk gemaakt, terwijl zij ook overkoepelende EU-prioriteiten heeft ondersteund. Tijdens de coronacrisis zijn er snel en flexibel financiële middelen vrijgemaakt om in de meest dringende behoeften te voorzien, zonder enige concessie te doen wat betreft de toepassing van de hoogste normen inzake financieel beheer.
Nieuwsbericht | 15-06-2021
De Europese Commissie heeft een ontwerp EU-jaarbegroting van 167,8 miljard euro voorgesteld voor 2022, aangevuld met naar schatting 143,5 miljard euro aan subsidies in het kader van het herstelplan NextGenerationEU. Hierdoor kunnen aanzienlijke investeringen worden aangetrokken om het economisch herstel, de duurzaamheid en de werkgelegenheid binnen de Europese Unie te stimuleren. Prioriteit gaat uit naar groene en digitale uitgaven om Europa veerkrachtiger en toekomstbestendig te maken.
Na de goedkeuring van het eigenmiddelenbesluit door alle EU-lidstaten kan de Europese Commissie nu beginnen met het bijeenbrengen van middelen om NextGenerationEU te kunnen financieren. Om NextGenerationEU te kunnen financieren zal de Europese Commissieleningen opnemen op de kapitaalmarkten. Het gaat om leningen tot 750 miljard euro (in prijzen van 2018), of tot ongeveer 800 miljard euro (in lopende prijzen). Dit zou neerkomen op lening volumes van gemiddeld ongeveer 150 miljard euro per jaar tussen midden 2021 en 2026. Hierdoor zal de EU één van de grootste emittenten - instellingen die aandelen of obligaties uitgeven- in euro worden.
De Europese Commissie verzoekt Nederland om aan de EU-voorschriften van de aanbestedingsrichtlijnen te voldoen voor wat betreft het aanmerken van woningcorporaties als ‘aanbestedende dienst’ in de zin van deze richtlijnen. Nederland krijgt nu twee maanden de tijd om de nodige stappen te ondernemen om aan de EU-voorschriften te voldoen. Anders kan de Commissie de zaak voorleggen aan het EU-Hof.
De Europese Rekenkamer heeft een speciaal verslag gepubliceerd waarin zij concludeert dat er op het gebied van bestrijding van desinformatie nog de nodige uitdagingen liggen. Het EU-actieplan tegen desinformatie uit 2018 is volgens het verslag nog onvolledig. De Rekenkamer beveelt aan dat de Europese Unie haar respons op desinformatie intensiveert en de coördinatie ervan verbetert.
Het Europees Parlement heeft de onthoudingen van stemmen niet meegerekend om vast te stellen of de voorgeschreven twee derde meerderheid van de uitgebrachte stemmen is bereikt voor het aannemen van de resolutie in de artikel 7-procedure tegen Hongarije. Volgens het EU-Hof heeft het Europees Parlement de resolutie met de juiste stemprocedure aangenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van het door Hongarije ingestelde beroep.
Nieuwsbericht | 14-06-2021
Toont 361 - 370 van 2.901 resultaten.