Inloggen Account aanvragen
De Europese Commissie heeft in juli 2021 drie nieuwe maatregelen gepresenteerd op het gebied van duurzame financiering. Ten eerste een maatregel met de EU-strategie voor duurzame financiering met als voornaamste doel om particuliere geldstromen naar duurzame economische activiteiten te kanaliseren. Ten tweede een maatregel waarmee (niet)-financiële ondernemingen verplicht worden om beleggers informatie te verstrekken over de ecologische prestaties van hun activiteiten en activa. Tenslotte doet de Commissie een voorstel voor een vrijwillige Europese norm voor groene obligaties. Groene obligaties worden gebruikt om financiering aan te trekken in sectoren waar verduurzaming moet plaatsvinden.
Nieuwsbericht | 09-07-2021
Het programma van het Sloveens voorzitterschap van de Raad, dat per 1 juli is ingegaan en tot en met 31 december 2021 loopt, is bekendgemaakt. Via de website en de agenda van het Sloveense voorzitterschap kunnen de activiteiten worden gevolgd.
Nieuwsbericht | 05-07-2021
Het Europees Parlement heeft een nieuwe verordening aangenomen die voorziet in een hernieuwd mandaat voor het ambt van de Europese Ombudsman. Door de nieuwe regels zal de ombudsman op eigen initiatief onderzoeken kunnen instellen en oplossingen kunnen voorstellen voor kwesties die in klachten worden gemeld, met name bij herhaalde, systematische of bijzonder ernstige gevallen van wanbeheer. Ook worden de voorwaarden voor toegang tot documenten en de samenwerking met de autoriteiten van de lidstaten en de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie verduidelijkt.
De Europese Commissie heeft twee adequaatheidsbesluiten aangenomen voor het Verenigd Koninkrijk: één besluit onder de AVG en één onder de Rechtshandhavingsrichtlijn. Daardoor kunnen persoonsgegevens nu vrij van de Europese Unie naar het VK doorstromen op een manier waarop zij een beschermingsniveau genieten dat gelijkwaardig is aan het niveau dat door EU-wetgeving wordt gegarandeerd.
Met de verbetering van de epidemiologische situatie en het snellere verloop van de vaccinatiecampagnes, heropenen de EU-lidstaten geleidelijk culturele centra en activiteiten. De medio juni door de Europese Commissie gepubliceerde richtsnoeren beogen te zorgen voor een gecoördineerde aanpak hierbij, in overeenstemming met de specifieke nationale, regionale en plaatselijke voorwaarden. De richtsnoeren dienen als leidraad voor het ontwerp en de uitvoering van maatregelen en protocollen in EU-lidstaten met betrekking tot zowel de veilige heropening als het duurzame herstel van de culturele en creatieve sectoren.
Een exploitant van een onlineplatform kan bij de huidige stand van het EU-recht vrijgesteld worden van aansprakelijkheid voor het online delen van auteursrechtelijk beschermde content door derden op het platform. De vrijstelling geldt echter niet wanneer de exploitant kennis heeft van de concrete onwettige handelingen van de gebruikers van zijn platform met betrekking tot de op zijn platform geüploade beschermde content. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De Europese Commissie wil met de oprichting van een Europese cybereenheid tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan een collectief Europees optreden om de dreiging van cyberaanvallen tegen te gaan. De Commissie beoogt Europese burgers, bedrijven en instellingen beter te beschermen tegen dergelijke cyberaanvallen door de beschikbare kennis en middelen op dit gebied te bundelen.
In het kader van grensoverschrijdende gegevensverwerking wordt één toezichthoudende nationale autoriteit aangewezen als ‘leidende toezichthoudende autoriteit’. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat onder bepaalde omstandigheden toe dat een niet-leidende toezichthoudende autoriteit AVG-inbreuken voor de gerechten van zijn lidstaat brengt. Deze mogelijkheid bestaat voor de niet-leidende toezichthoudende autoriteit wanneer hij, op grond van de in de AVG opgenomen bevoegdheidsregels, ook bevoegd was geweest om een besluit te nemen ten aanzien van de conformiteit met de AVG van de grensoverschrijdende gegevensverwerking.
Met het aannemen van de politieke akkoorden over het wetgevingspakket cohesiebeleid 2021-2027 voor een bedrag van 373 miljard euro door het Europees Parlement, en de medeondertekening door de Europese Commissie, kunnen de nieuwe verordeningen over het Europese cohesiebeleid op 1 juli in werking treden.
Eén keer per jaar voert de Tweede Kamer een debat over de Staat van de Europese Unie. Er wordt dan gesproken over het kabinetsbeleid ten aanzien van actuele Europese onderwerpen. Het kabinet, de Tweede Kamer en de Nederlandse Europarlementariërs bespraken onlangs in het debat over de Staat van de Europese Unie 2021 ook de Europese agenda van het lopende jaar.
Nieuwsbericht | 02-07-2021
Toont 391 - 400 van 2.959 resultaten.